Business-overblik: De troede, at de skulle være vaccinemilliardærer – så styrtdykkede kursen

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Hvor udviklere af vaccine mod coronavirus har været i kolossal høj kurs længe, går det nu den stik modsatte vej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen, og velkommen til ugens første Business-overblik.

Læs blandt andet om, at lønmodtagere i stigende omfang presses til at melde sig ind i en bestemt fagforening, at en af ECBs topfolk venter rentestigning i oktober, at Londons borgmester kræver Putin-allieredes ejendomme i byen registreret, at det svenske forsvar spærrer for vindmølleenergi til en stor, ny batterifabrik til blandt andet Volvo, at flyselskabet Ryanair stopper en planlagt satsning i Norge, at kursen på firmaer, der udvikler vacciner mod coronavirus, nu rasler ned, og at Porsche trods den globale mangel på vigtige chip alligevel forventer rekordsalg i år.

Men først til noget helt andet.

Staten står til at tjene fem milliarder på energikrise

Regeringen lovede i forrige uge, at der ville være skattefri støtte på vej til de danskere, der lige nu lider under meget høje energipriser. Men forhandlingerne om, hvor stor checken til danskerne skal være, er gået i stå.

Et nyt regnestykke får flere partier til at opfordre til, at der nu sættes en økonomisk ramme for forhandlingerne, skriver Børsen.

Et nyt estimat fra Finansministeriet viser nemlig, at staten nu står til at spare 4,9 milliarder kroner på VE-støtte, som er støtten til vindmøller, solceller og anden vedvarende energi, grundet de høje energipriser. I december lød tallet på 2,7 milliarder kroner.

»Man kan uden problemer stå på mål for 2,7 milliarder kroner, når prognosen nu lyder på næsten fem milliarder kroner,« siger Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, om rammerne for forhandlingerne, og han bakkes op af både Enhedslisten og De Konservative.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) henviser over for Børsen til, at VE-støtte er en usikker finansieringskilde, fordi energipriserne svinger, og det bør fortsat håndteres i finans- og udgiftspolitikken.

Ryanair dropper satsning i Norge

Det irske lavprisflyselskab Ryanair dropper en planlagt satsning med udgangspunkt i den norske hovedstad Oslo.

Dermed bliver otte ventede ruter fra Oslo ikke til noget, skriver det norske nyhedsbureau NTB. Ryanair beholder dog sine tre nuværende ruter fra Gardermoen lufthavn til britiske London, litauiske Vilnius og polske Katowice.

Selskabet havde søgt om ret til otte nye ruter til Stockholm, København, Paris, Mallorca, Alicante, Málaga, Bruxelles og Berlin.

Vaccineaktier er faldet som sten

Da coronavirussen gjorde sit indtog for snart to år siden, begyndte aktiemarkederne at stige i næsten samme takt som udbredelsen af virussen. Særligt voldsomme var stigningerne for små virksomheder, der kastede sig ud i forsøget på at udvikle en vaccine.

I selskaber som Novavax, Moderna, BioNTech og danske Expres2ion steg aktiekursen med svimlende høje procenter. Det skriver Børsen.

Fra indgangen af 2020 til deres respektive top i 2021 steg ovennævnte selskaber henholdsvis 6.435 procent, 2.278 procent, 871 procent og 1.016 procent.

Men den udvikling er nu vendt. Ifølge Børsen er Novavax faldet 70 procent, siden den toppede, Moderna er faldet 62 procent, BioNTechs fald er på 55 procent, mens Expres2ion er skrumpet med 60 procent siden sin top.

»Det er lidt interessant, at vi har de højeste smittetal overhovedet i øjeblikket – og samtidig falder de her vaccineproducenter som en sten. Det er relateret til omikronvarianten, som virkelig har vundet indpas, men med ret milde symptomer, og det gør investorerne usikre på, hvordan det her vaccinemarked ser ud i kølvandet på omikron,« siger Søren Løntoft Hansen, analytiker hos Sydbank, til avisen.

ECB-bankchef venter rentestigning i oktober

Den hollandske nationalbankchef og medlem af det styrende organ i Den Europæiske Centralbank, Klaas Knot, venter rentestigning så tidligt som i fjerde kvartal.

Det sagde han søndag i et tv-interview, skriver det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg og den britiske finansavis Financial Times.

Låneomkostningerne reguleres typisk i trin på 25 basispoint, og »jeg har ingen grund til at tro, at det bliver anderledes denne gang«, sagde Klaus Knoot, som forventer, at næste stigning kan finde sted i foråret 2023.

Han regner med, at inflationen i eurozonen forbliver over fire procent i det meste af 2022. I Holland var den i januar på 7,6 procent – det højeste niveau siden 1997.

Nægtede at skifte til andet fagforbund – og blev fyret

Lønmodtagere oplever pres, mobning og trusler i forhold til at melde sig ind i bestemte fagforeninger.

En ny undersøgelse fra analysefirmaet Wilke for fagforeningen Krifa viser, at 12 procent af de adspurgte på det danske arbejdsmarked oplever et pres i forhold til at melde sig ind i en bestemt fagforening, skriver Berlingske.

Arbejdsgivere, tillidsmænd og kolleger presser dem med alt fra kommentarer over mobning til trusler om fyring.

Peter Hjemgaard ventede en fyreseddel fra et vvs-firma, fordi han nægtede at skifte fagforening. Derfor valgte han at dokumentere forløbet via skjulte optagelser.

»Det er jo fuldstændig tosset, og jeg synes, det er skræmmende, at det kan få lov til at fortsætte,« siger han.

Londons borgmester vil have Putin-allieredes ejendomme registreret

Borgmesteren i den britiske hovedstad London, Sadiq Khan, opfordrer den britiske regering til at få etableret det ejendomsregister over udenlandske ejere, som regeringen lovede allerede i 2013, nu hvor spændingerne stiger mellem Rusland og Ukraine.

Flere end 3,5 millioner ejendomme i England og Wales er ifølge forskningsdata fra Centre for Public Data ejet af udlændinge eller udenlandske selskaber. Det står ikke klar, hvor mange der ejes af den russiske præsident Vladimir Putins allierede.

Den britiske regering har meldt ud, at den er klar til at indføre sanktioner mod Putins folk, hvis russiske tropper overskrider grænsen til Ukraine, hvilket Rusland har afvist at have planer om.

Det vil ifølge Sadiq Khan være umuligt at gennemføre sanktionerne, hvis der ikke er overblik over, hvilke ejendomme udlændinge ejer.

Svensk forsvar stopper kæmpe batterifabrik

Det svenske forsvar siger nej til flere vindmøller i havet og stopper dermed brat de planer, som Northvolt og Volvo Cars i fredags præsenterede om at bygge en ny, stor batterifabrik i Sveriges næststørste by, Göteborg.

Det skriver Svenska Dagbladet.

Fabrikken skal bruge enorme mængder af strøm, omkring to terawatt-timer om året, hvilket svarer til, hvad en by som Uppsala forbruger. Northvolt vil bruge grøn strøm og ønskede derfor, at der blev opstillet store havvindmøller ud for Göteborg.

Under et døgn senere kom der nej fra forsvaret til vindmølleparken med planlagte 50 havvindmøller på 320 meter ud for Öckerö og Kungälv. De skulle ellers producere fire terawatt-timer el pr. år, svarende til hele Göteborgs årsforbrug.

Ifølge avisen begrunder forsvaret ikke sit afslag ud over, at vindmølleparkplanerne »kan være imod forsvaret interesser«.

Porsche forventer nyt rekordår trods chipmangel

Den tyske producent af luksusbilmærket Porsche forventer endnu et rekordår trods den globale mangel på blandt andet computer- og mobilchip.

»Når jeg ser på de nuværende ordrer, er jeg fortrøstningsfuld for 2022. Væksten i salget kan nå et tilsvarende højt niveau i år som i 2021,« siger Porsches salgsdirektør, Detlev von Platen, til bilfagbladet Automobilwoche.

Porsche, der ejes af Volkswagen, solgte i 2021 i alt 301.915 biler, en stigning på 11 procent. En fortsat stigning i samme takt vil betyde, at salget i 2022 vil nå 335.000 biler, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea holder i dag særligt øje med disse tre forhold:

  • Efter en turbulent uge for markedet i sidste uge bør denne uge, i hvert fald på papiret, være mindre begivenhedsrig. Højdepunktet bliver januars inflationsmåling for USA, ligesom regnskabssæsonen også fortsætter med hele 83 S&P 500-virksomheder, der aflægger regnskab i denne uge.
  • Investorernes fokus vil også være rettet mod Ukraine, hvor situationen mellem Rusland og Vesten stadig er anspændt. I dag mødes Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, og USAs præsident, Joe Biden, til en drøftelse af situationen. Der har været snak om, at Nord Stream 2 vil indgå i eventuelle sanktioner mod Rusland, og det har skabt nervøsitet på det europæiske energimarked. Der vil derfor blive tolket på de kommentarer, som USA og Tyskland kommer med efter mødet.
  • Mens man i Kina fejrer det kinesiske nytår, så er den generelle investorstemning, når emnet falder på de kinesiske aktier, mindre festlig. Efter den politiske indgriben i den private sektor og Evergrande-ejendomsskandalen oveni er stemningen mildest talk lunken for både de kinesiske aktier og økonomien. Der er dog begyndende tegn på, at situationen er ved at vende, og dagens PMI-tal kan give os endnu et praj.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: -0,06 procent
  • S&P 500: +0,52 procent
  • Nasdaq: +1,58 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.40:

  • Japan Nikkei: -0,80 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,30 procent
  • Kina CSI: +2,06 procent

Tak, fordi du læste med!