Business-overblik: De purunge driver opsvinget

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Det er særligt helt unge mennesker, som er trådt ind på arbejdsmarkedet. To ud af tre nyansatte er under 30 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens overblik over de vigtigste erhvervs- og økonominyheder denne morgen.

De morgenfriske nyheder byder blandt andet på aktieråd fra 12 eksperter. For hvad gør den kloge investor i det tilfælde, at den kinesiske ejendomsgigant Evergrande kollapser?

Vi skal også forbi en sag om krænkelser i toppen af en stor dansk virksomhed samt historien om, at to tredjedele af de nyansatte på arbejdsmarkedet er under 30 år.

Men vi begynder med Danish Crown – for også her er det kinesiske marked kollapset.

Kunderne havde betalt for svinekød – alligevel flygtede de

Slagterigiganten Danish Crown har fuldstændig stoppet sin eksport af svinekød til Kina.

I den første halvdel af året tegnede alt lyst, men så begyndte Danish Crown at få de første opkald fra såkaldte runaways – kunder, som flygter fra en delvist forudbetalt ordre.

»Kort tid efter kollapsede markedet,« siger Jais Valeur, administrerende direktør i Danish Crown, til Finans.

Når slagterivirksomheden modtager ordrer fra Kina, opkræver de typisk 30 procent i forudbetaling. Alligevel sprang de kinesiske kunder fra, selvom de havde betalt.

»Det er et udtryk for, at priserne i markedet er faldet så pludseligt og voldsomt, at det er en bedre forretning for kunderne at miste deres forudbetaling end at modtage varen,« siger Jais Valeur.

Der er fortsat interesse fra kinesiske købere, men ifølge Danish Crown byder de priser, som er »urealistisk lave«. Derfor står aktiviteten stille. Slagterigiganten sælger dog fortsat biprodukter som haler og tæer.

Læs artiklen i Finans her.

Køb, sælg eller hold fast i aktierne: Hvad gør en klog investor?

Den kriseramte kinesiske ejendomsgigant Evergrande har skabt stor usikkerhed for investorerne.

I begyndelsen af ugen sendte Evergrande aktiemarkederne ud på en større nedtur, hvor de store børser i både USA og Europa havde deres værste handelsdag i flere måneder.

Selvom der igen tirsdag var grønne tal på handelsskærmene, vurderer aktiestrateger dog, at det kinesiske drama ikke er slut endnu. Berlingske har samlet anbefalinger fra 12 aktieeksperter om, hvordan du skal forholde dig.

Situationen er, at kinesiske Evergrande står på randen af et kollaps. Hvis ikke ejendomsgiganten senest torsdag betaler renter på sine obligationslån vil den gå konkurs – med store konsekvenser for den globale økonomi. Evergrande har gæld for omtrent 2.000 milliarder kroner.

Hvad gør en klog investor nu? Aktieeksperterne giver sit bud på, om investorerne skal købe, sælge eller holde fast på sine aktier.

Læs artiklen her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Beskæftigelsen efter krisen er på »steroider«

Efter et år med nedlukning under coronakrisen er beskæftigelsen braget opad. Det viser en særanalyse, som Danmarks Statistik har lavet for Børsen.

Fra marts til juni er beskæftigelsen steget med 110.000 personer. Analysen viser, at det særligt er helt unge mennesker, som er trådt ind på arbejdsmarkedet. To ud af tre nyansatte er under 30 år.

»Vi har tidligere set, at de unge er kommet i arbejde efter en krise, men den her gang har det været totalt på steroider. Det, som plejer at tage år, er sket på et par måneder, så at så mange unge er kommet i arbejde på så kort tid, er også en fortælling om, at den her krise er overstået ekstremt hurtigt,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, til Børsen.

Når først en krise indtræffer, er det typisk de unge, som ryger først ud af arbejdsmarkedet. Omvendt er det også den gruppe, der kommer hurtigst tilbage igen ved et opsving. Det forklarer økonomiprofessor Michael Svarrer til Børsen. Læs artiklen her.

Følg Morgenposten på mobil

Krænkelser sender rystelser gennem milliardfirma

En spektakulær sag om seksuel chikane ryster virksomheden Danbred, der er ejet af Landbrug & Fødevarer.

Det skriver Finans.

Ifølge avisen har en række kvinder klaget over krænkende og seksuelt chikanerende tilnærmelser fra Danbreds øverste direktør.

Direktørens opførsel har fået 18 mellemledere i virksomheden til at sende et brev til bestyrelsen, hvor de lægger afstand til direktørens opførsel.

I et svar til Finans skriver Danbreds formand, Christian Junker, at direktøren har fået en »kraftig advarsel«, men at han forstsat kan beholde sit job.

Tre ting, som investorerne skal holde øje med

Her er, hvad investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet følger i dag:

  • Den amerikanske centralbank afslutter sit ordinære todagesmøde i dag. Der vil blive holdt ekstra øje med kommentarerne om »tapering« – tidspunktet for den begyndende nedtrapning af obligationsopkøb. Det mest sandsynlige er, at FED ser »tiden an«. Ikke mindst i relation til og på grund af »Evergrande«.
  • Aktierne danser lidt på stedet. I USA fik vi ikke den håbede modreaktion efter mandagens udsalg. Det kan betyde, at usikkerheden bider sig lidt fast. Værd at holde et vågent øje med.
  • Hvad bliver det næste »træk« fra de kinesiske myndigheder? Sænker de, i lyset af »Evergrande«, bankernes reservekrav, kan det vise den bagstoppereffekt, som investorerne spejder efter.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones: -0,15 procent
  • S&P 500: -0,08 procent
  • Nasdaq: +0,22 procent

Asien, aflæst onsdag kl. 06.40:

  • Japan Nikkei: -0,66 procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,51 procent
  • Kina CSI: -0,29 procent