Business-overblik: Danskerne sælger deres ejendele for at kunne betale regninger

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Der er høj aktivitet hos landets auktionshuse og i loppesupermarkederne, hvor danskerne er begyndt i stor stil at sælge af deres ting for at skaffe penge til de næste regninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste morgenoverblik fra Berlingske Business på en morgen, hvor det netop har været efterårsjævndøgn, så dag og nat nu er lige lange. Vi kommer som sædvanlig med vores bud på de vigtigste nyheder om økonomi og erhvervsliv.

Torsdag aften bød på spændende forhandlinger om inflationshjælp i Finansministeriet, hvor partierne ikke nåede at blive helt færdige. Ifølge Berlingskes oplysninger er man dog blandt andet enige om midlertidigt at sænke elafgiften til EUs minimumssats. Læs også om, at et af verdens største olieselskaber vil fravriste Ørsted den grønne førertrøje, at tårnhøje elpriser dræner Ørsteds egenkapital, og at danskerne er begyndt at sælge deres ejendele for at kunne betale regningerne.

Vi begynder et andet sted: med historien om, at en virksomhedsejer frygter konsekvenserne af, at man fra politisk side udskammer virksomheders strømforbrug.

Rigtig god læselyst.

Direktør frygter, at udskamning fører til flere aflysninger

Hos Børsen kan man læse, at Torben Pedersen i den forgangne uge modtog de første fire aflysninger.

Som administrerende direktør i Nordic Rentals, der er Skandinaviens største virksomhed inden for udlejning af udstyr til underholdningsbranchen, frygter han, at det er første varsel om en vinter, hvor risikoen for udskamning og høje elregninger kan få store konsekvenser.

»Det begrundes pænt med energipriserne, men jeg tror også, at det skyldes, at virksomhederne er bange for at blive udskammet for at have et højt energiforbrug. Jeg tror ikke, at det er, fordi virksomhederne ikke har råd. Vi bruger led-lys, som ikke bruger ret meget strøm, så det er også et spørgsmål om, hvilket signal man sender,« siger Torben Pedersen til avisen.

Nordic Rentals leverer tekniske produktioner til events, der tæller alt fra festivaler til tv-shows, konferencer og oplysning af bygninger.

Læs historien her.

Et af verdens største olieselskaber vil vriste den grønne førertrøje fra Ørsted

I Berlingske Business' egne spalter har journalist Vibeke Svansø været på besøg i et forsøgslaboratorium for vindmøllevinger på DTUs campus på Risø i Roskilde Fjord.

Anledningen var, at Patrick Pouyanné, topchef i Frankrigs største og verdens sjettestørste olie- og gasselskab, TotalEnergies var til stede. Han er en af verdens mest indflydelsesrige og travle topchefer – ikke mindst under den nuværende energikrise.

Patrick Pouyanné præsenterede for snart halvandet år siden en ny strategi, som skal omdanne TotalEnergies fra at være en mastodont på olie- og gasmarkedet til at blive en af verdens største spillere inden for vedvarende energi.

Han vil således bruge selskabets gigantiske finansielle muskler til at tordne ind på et marked, som danske stoltheder som Ørsted og Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har været med til at opbygge over en årrække og i dag dominerer.

Og det skal gå stærkt.

Læs hele reportagen på www.berlingske.dk/business.

Danskerne sælger deres ejendele for at kunne betale regninger

Danskerne er i fuld gang med at sælge ud af deres ejendele for at skaffe penge til at betale de næste regninger. Hos auktionshusene og på loppemarkederne er der stadig større aktivitet, skriver Finans.

Bruun Rasmussen Kunstauktioner har nu 30 procent flere henvendelser for at få vurderet og solgt blandt andet kunst, møbler og smykker, auktionshuset Lauritz.com oplever »et markant antal« nye kunder, og Kirrpu, som driver 22 loppesupermarkeder landet over, oplever over ti procent flere, der vil leje plads, og 17 procent flere besøgende i butikkerne.

»Folk er blevet meget opmærksomme på, om de har noget, der kan sælges. Og vi formoder, at det blandt andet skyldes, at mange er ramt af inflationen og de høje priser på el og varme,« siger vurderings- og salgschef Kasper Nielsen fra Bruun Rasmussens Kunstauktioner til Finans.

Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen kalder det »en rigtig god idé« at sælge de ting, som man ikke har brug for, og som andre vil betale for, så man ikke skal låne penge for at dække de faste udgifter.

Tårnhøje elpriser dræner Ørsteds egenkapital

Landets suverænt største energiselskab, Ørsted, er havnet i en usædvanlig situation, hvor de tårnhøje elpriser er ved at dræne selskabet for egenkapital.

Det skriver Finans.

Den opsigtsvækkende melding kommer fra flere analytikere, og selskabet bekræfter, at egenkapitalen er skrumpet gevaldigt som følge af de seneste måneders voldsomme prisstigninger.

»Det er ikke usandsynligt, at Ørsted går i negativ egenkapital i løbet af tredje kvartal,« siger Lars Heindorff, aktieanalytiker hos Nordea, til erhvervsmediet.

Det er først og fremmest en række ældre britiske havvindmølleparker, der udfordrer Ørsteds egenkapital. Forklaringen er, at disse parker er blevet opført under et gammelt støtteregime, hvor Ørsted ikke blev sikret en fast elpris for den strøm, der bliver leveret ind til det britiske fastland.

Derfor har Ørsted indgået nogle afdækningskontrakter, som skulle sikre selskabet mod faldende elpriser. I løbet af årets første seks måneder måtte Ørsted bogføre en negativ værdiregulering af afdækningskontrakterne på 39 milliarder kroner. Af regnskabstekniske årsager slår det ikke igennem på selskabets resultatopgørelse, men det rammer til gengæld egenkapitalen, der på et år er faldet fra 76 til 40 milliarder kroner.

Læs hele historien her.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Her er, hvad seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea holder øje med i dag, fredag:

  1. Først på morgenen får vi foreløbige S&P PMI-tal for den europæiske fremstillings- og servicesektor. Begge sektorer har den seneste tid bevæget sig under grænsen på 50, og forventningen til dagens tal er også, at de vil komme ud lavere end sidste måned, hvilket indikerer mere pessimistiske indkøbschefer. De europæiske virksomheder forsøger for tiden at navigere i et økonomisk miljø med forhøjede omkostninger og lavere vækst, og usikkerheden omkring de tårnhøje energipriser fylder meget for mange.
  2. Samme foreløbige S&P PMI-tal får vi også senere på dagen fra USA. Her har stemningen blandt indkøbscheferne været lidt mere positiv i fremstillingssektoren. I servicesektoren i USA har man lige nu et mere pessimistisk syn på den kommende tid, og allerede i sidste måned bevægede servicesektorens PMI-tal sig under 50. De økonomiske udsigter i USA er aktuelt mindre negative end i Europa, hvilket visse virksomheder drager fordel af.
  3. Både formand Powell og viceformand Brainard fra den amerikanske centralbank, Fed, vil i løbet af aftenen holde tale. Her vil de formentlig uddybe centralbankkomiteens overvejelser og diskussioner forud for rentestigningen i onsdags. Ved det seneste rentemøde blev det nyeste »dot plot« også publiceret, hvilket viser centralbanksmedlemmernes forventninger til styringsrenten på længere sigt. Ifølge det nye dot plot forventer medlemmerne nu, at styringsrenten vil falde i løbet af 2024, og ved dagens to taler vil forventningen til renten på lang sigt nok blive uddybet.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones: -0,35 procent
  • S&P 500: -0,84 procent
  • Nasdaq: -1,37 procent

Asien – indeks fredag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: -0,58 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,85 procent
  • Kina CSI:-1,08 procent

Tak, fordi du læste med, og god weekend!