Business-overblik: Danskerne er ikke i tvivl – boligpriserne vil stige endnu mere

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Danskerne forventer, at boligpriserne vil fortsætte med at stige, viser en ny måling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til mandagens Business-overblik, hvor du som altid bliver opdateret med dagens store erhvervshistorier.

God dag – og god læselyst!

De største danske aktier har nu tabt ni procent på 13 handelsdage

I løbet af de seneste 13 handelsdage er aktierne i C25-indekset faldet med ni procent – og konturerne af, hvad der kan ligne en begyndende krise på aktiemarkedet, begynder at vise sig, skriver Børsen.

Med kursfald på over 25 procent er det Ørsted og Vestas, som har ført an i den seneste nedtur på det danske aktiemarked

De danske aktier er dog ikke faldet lige så hårdt, som de gjorde for et år siden, hvor coronakrisen ramte aktiemarkeder i hele verden. Dengang havde de største danske aktier 13 dage inde i faldet mistet 15,8 procent af værdien, hvor bunden blev nået efter 23 dage og et kurstab på 28 procent.

Det tyske DAX-indeks faldt 39 procent i samme periode, og de danske aktier vendte langt hurtigere og stærkere tilbage end andre aktiemarkeder. I dag er historien en anden. De største tyske aktier har i samme periode, som danske aktier smidt ni procent af værdien, blot tabt én procent.

Chefstrateger og aktiechefer er imidlertid uenige om, hvorvidt den danske nedtur snart er slut, og hvad den helt præcist skyldes. Peter Arendt, teknisk analytiker og indehaver af rådgivningsvirksomheden Minagro, er en af dem, der ser tegn på, at C25-aktierne kan fortsætte nedturen.

»C25-indekset har langt overgået de kurstoppe, som indekset leverede lige inden coronakrisen. Det giver for så vidt ingen mening. Der er selskaber, der har klaret sig godt, men spørgsmålet er, om aktierne har gjort det for godt,« siger han til Børsen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Banker går i krig mod stramme regler

Politikerne går over grænsen, hvis de beslutter sig for at følge en ekspertgruppes anbefalinger til, hvordan man i fremtiden nemmere kan straffe bankledelser, mener bankernes interesseorganisation, Finans Danmark.

Det skriver Berlingske.

Politikerne går for langt i deres klapjagt, og det gør det svært at tiltrække og fastholde talenter i bankernes topledelse, fordi krav til erfaring og risikoen for at blive straffet er for stor. Sidstnævnte risiko kan gøre ledelserne meget forsigtige i forhold til at finansiere vækst og udvikling, hvor risiciene er høje – for eksempel i landdistrikterne, lyder kritikken fra Finans Danmark, der afgiver høringssvar til erhvervsminister Simon Kollerup (S) onsdag i denne uge.

»Vi ser ikke behov for yderligere initiativer i forhold til reglerne for bankernes ledelse i lyset af de rigtig mange opstramninger, der er sket siden finanskrisen,« siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.

Kritikken kommer få uger, efter at Robert Mærsk Uggla, der er topchef hos Danske Banks storaktionær, også langede ud efter bankreglerne i hårde vendinger.

Ny måling peger på stærkt stigende boligpriser

Danskerne er nu overbeviste om, at boligpriserne vil fortsætte med at stige.

Det indikerer en ny måling lavet for Realdanias Boligøkonomisk Videncenter, skriver erhvervsmediet Finans.

»Målingen indikerer, at det prispres, der er nu, vil fortsætte. Vi havde ellers troet, at det ville dø ud. Men vi er midt i det nu,« siger Curt Liliegreen, projektdirektør hos Boligøkonomisk Videncenter, til Finans.

Interessen for boligmarkedet blandt de adspurgte i målingen er så stærk, at Curt Liliegreen vurderer, at det nemt kan overskygge de stigende boligrenter og genåbningen hen over foråret.

Målingen for Boligøkonomisk Videncenter er foretaget blandt 1.117 danskere fra slutningen af januar til midten af februar.

Tre forhold, investorerne skal være opmærksomme på i dag:

Her er, hvad Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, holder øje med mandag:

  • Olieprisen på brent crude stiger for første gang i 15 måneder til over 70 dollar. Stigningen skyldes et angreb på Saudi Arabiske oliefaciliteter. Olieprisen har haft et bemærkelsesværdigt comeback. Stigende oliepriser er et tegn på forventninger om, at verden genåbner efter covid-19, men kommer stigningerne på et uheldigt tidspunkt, hvor inflationsfrygten er ved at få tag i investorerne?
  • De amerikanske aktier gjorde et bemærkelsesværdigt comeback i fredags og sluttede med markante stigninger efter at have ligget til gedigne fald. Udviklingen de seneste dage viser klart, at det er dagsformen, som afgør retningen. Er usikkerheden ved at kulminere?
  • De danske aktier har de seneste uger fået en meget markant negativ medfart. År til dato nærmer en dansk indeksinvestor sig et 10 procent negativt afkast, og for Vestas og Ørsteds vedkommende er aktiekurserne faldet med mere end 25 procent. Fortsætter den danske nedtur?

Det sker på markederne

USA lukkekurser fredag

  • Dow Jones +1,85 procent
  • S&P 500 +1,95 procent
  • Nasdaq +1,55 procent

Indeks mandag kl. 06.30

  • Japan Nikkei -0,62 procent
  • Hongkong Hang Seng -1,59 procent
  • Kina CSI -1,19 procent