Business-overblik: Danske storbanker: Her er det mest oplagte værktøj til at bremse prisfesten på boligmarkedet

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Trods rentestigninger og røde advarselslamper bliver både huse, lejligheder og fritidsboliger bare dyrere og dyrere. Det har fået statens finansielle risikoovervåger, Det Systemiske Risikoråd, til at anbefale et indgreb på det glohede boligmarked, og nu kommer flere storbanker med deres bud på, hvordan prisfesten skal bremses. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste Business-overblik, der klæder dig godt på med dagens vigtigste nyheder fra erhvervslivet.

Vi begynder med historien om, at der nu igen er usikkerhed om tidsplanen for de nye ejendomsvurderinger.

Ny usikkerhed om ejendomsvurderinger efter it-koks: »Sommerfesten er nok udskudt på det område«

En ny forsinkelse af Skats it-projekter på ejendomsområdet truer skatteminister Morten Bødskovs (S) allerede skrøbelige og usikre tidsplan for udsendelse af nye ejendomsvurderinger.

Sådan lyder vurderingen fra både to it-eksperter og flere skatteordførere til Berlingske, efter at Morten Bødskov netop har orienteret Folketinget om, at »større it-projekter er forsinket«. Han peger særligt på, at »udvikling af it-projekter på ejendomsområdet« ventes at blive ramt af »en produktivitetsnedgang på 20-25 procent som resultat af hjemsendelse af medarbejdere« i forbindelse med coronapandemien.

Kim Normann Andersen, it-ekspert og professor ved CBS, er ikke i tvivl om, at skatteministerens udmelding skubber til planen om at udsende nye ejendomsvurderinger i sommeren 2021.

»Når de melder det her ud i april, kan det ikke læses på andre måder, end at de siger, at de ikke bliver klar til sommer. Ellers ville man jo skrive det modsatte – at på trods af covid-19 forventer vi at være klar til at rulle det ud om to måneder. Sommerfesten er nok udskudt på det område,« siger han.

Andelsboliger bliver revet væk: »Man skal se sig meget for«

Er du på udkig efter en andelsbolig, gælder det om at slå til, straks du øjner drømmekøbet. For udbuddet af andelsboliger er raslet ned, og i løbet af bare et år er udbuddet af andelsboliger annonceret til salg på Boligas hjemmeside næsten halveret.

Det skriver Berlingske.

Der føres ikke officiel statistik over, hvor mange af landets godt 200.000 andelsboliger der bliver handlet privat. Ved indgangen til april var antallet af andelsboliger til salg hos ejendomsmæglere eller Boligas selvsalgsløsning dog nede på 561 på landsplan, viser tal fra Boliga. Til sammenligning var 1.011 andelsboliger annonceret til salg på Boligas hjemmeside i maj 2020.

Det betyder med andre ord, at udbuddet er faldet med 45 procent på knap et år, eller at køberne, for hver gang de for knap et år siden havde 100 andelsboliger at vælge imellem, nu har 55.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Familievirksomheder fravælger klimatiltag til fordel for jagten på nye kunder

Der er langt mellem de ambitiøse klimatiltag hos familieejede virksomheder rundt om i verden. Kun knap hver sjette familievirksomhed har CO2-reduktion og bæredygtighed blandt sine fem topprioriteter frem mod 2023.

Det skriver Finans på baggrund af en måling, som rådgiverkoncernen PWC har lavet hos 2.801 familieejede virksomheder i hele verden.

Heri angiver virksomhederne, at de vægter jagten på nye kunder, digital udvikling og nye produkter væsentlig højere. 50 danske familieejede virksomheder har svaret, og intet tyder på, at de er mere optaget af bæredygtighed end deres globale kolleger.

»Det er overraskende lavt. Familievirksomheder er ikke tvunget til at være så transparente som børsnoterede selskaber, og det kan betyde, at de ikke rykker så hurtigt, eller at de kommunikerer anderledes om det. Men på den anden side bliver de ikke presset af kvartalsvise afkastkrav, så de burde være i stand til at prioritere vigtige langsigtede investeringer i bæredygtighed,« siger Sven Beyersdorff, der er ledende partner i konsulentfirmaet Nordic Sustainability.

Flere danske storbanker: Her er det mest oplagte indgreb på boligmarkedet

Da Danske Bank sidste år hævede udbetalingskravet for boligkøbere fra fem til ti procent, vakte det en heftig debat. Men nu regner både Jyske Bank og Sydbank med, at netop udbetalingskravet er den mest oplagte måde at bremse prisfesten på boligmarkedet på.

Det skriver Finans.

Meldingerne fra storbankerne kommer, efter at statens finansielle risikoovervåger, Det Systemiske Risikoråd, for nylig udtrykte sin bekymring for udviklingen på boligmarkedet og meddelte, at det inden længe vil komme med konkrete anbefalinger til at bremse prisfesten

»Jeg tror, udbetalingskravet er noget, man vil kigge på. Måske noget begrænsning af rentefradrag og evt. afdragsfrihed. Udbetalingskravet er dog i min optik det, som ligger mest lige for,« skriver Mikkel Høegh, afdelingsdirektør i Jyske Realkredit, som er en del af Jyske Bank, i en kommentar til Finans.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Her er dagens tre fokusområder for investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet i dag:

  • På trods af frygt for at de amerikanske aktier er meget højt prissatte, og at Joe Bidens skatteplan med stigende person- og selskabsskatter kan barbere en del af bundlinjen, fortsætter de amerikanske aktier på indeksniveau med at sætte nye rekorder. Kommer der endnu en af slagsen i dag?
  • Vestas gennemfører i slutningen af april et 1:5-aktiesplit – det blev vedtaget på generalforsamlingen i går. En kage bliver ikke større af at blive skåret i mindre stykker, og et selskab bliver ikke mere værd af at blive delt i flere ejerandele, men måske bliver den mere »spiselig« og nemmere at gabe over? I dag ved vi, om beslutningen får nogen umiddelbar kursmæssig konsekvens.
  • Der er øjensynlig faldet lidt ro på obligationsmarkederne igen, og den amerikanske tiårige rente, hvor stigningen skabte usikkerhed for et par uger siden, ligger nu med 1,63 procent noget under toppen for året på 1,75 procent. Der er god grund til at holde øje med den udvikling. En bevægelse op imod to procent vil formentlig kunne afspore den gode aktieudvikling.

Det sker på markederne

USA – aktier, lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones:  +0,17 procent
  • S&P 500: +0,42 procent
  • Nasdaq: +1,03 procent

Asien – indeks fredag kl. 06.20:

  • Japan Nikkei: +0,42 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,72 procent
  • Kina CSI: +0,74 procent