Business overblik: Danske fonde forsvarer 200 mio. kr. stor løngevinst til ukendt biotekchef

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Lene Skole, direktør for Lundbeck-fonden, har været med til at sige god for et bonusprogram, der er ganske usædvanligt for danske standarder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Spies er kommet på vingerne igen efter gårsdagens turbulens i moderselskabet, og det er dagens business-overblik også. Vi skal forbi en markant lønpakke til en chef, der ikke umiddelbart har et markant navn i dansk erhvervsliv, vi skal kigge på arveafgiften på ny, og så skal vi selvfølgelig også forbi Spies-direktøren, der har et håb.

1
Den ukendte chef og de ufatteligt mange millioner

Hvis jeg siger »Craig Collard«, så vil de fleste af jer læsere nok sige »hvem?« Han er adm. direktør for biotekselskabet Veloxis, som Lundbeckfonden og Novo Nordisk Fonden ejer godt 80 procent af. Det er et selskab, som har haft enorme udfordringer takket være især problemer med at få den rigtige FDA-godkendelse af dets hovedprodukt – et lægemiddel, der skal forhindre organafstødning hos nyretransplanterede patienter.

Finans kan nu berette, at i bestræbelserne på at redde selskabet og tiltrække de rigtige folk i både ledelse og bestyrelse har de to danske fonde strukket sig overordentligt langt og desuden begået et direkte brud på anbefalingerne for god selskabsledelse. Først topchefen. Craig Collard kom til i december 2015, og som en del af hans lønpakke fik han stukket en pæn portion warrants – 77 mio. – i hånden som bonus. Nu har han og selskabet klaret sig så godt – aktiekursen er blandt andet mere end fordoblet – at de warrants er blevet 294 mio. kroner værd. Finans har beregnet, at gevinsten før skat på papiret vil være 196 mio. kroner.

Fondene forsvarer den markante bonus med, at lønpakken skal sammenlignes med amerikanske selskabers, ikke danske. Veloxis er ganske vist børsnoteret i Danmark, men kort tid efter Craig Collards tiltrædelse valgte selskabet at nedlægge alle stillinger i Danmark for at rykke til USA i 2016.

»Da Craig Collard kom til, måtte vi tilbyde en konkurrencedygtig pakke. Vi var i den situation, at Veloxis på det tidspunkt havde udfordringer og ikke var noget stærkt navn. I bund og grund kan man sige, at han var et langt stærkere navn end Veloxis. Indtil videre må man jo sige, at han leverer varen,« siger Lene Skole, chef for Lundbeckfonden.

Og så er der det meget klare brud på anbefalingerne for god selskabsledelse. Det kommer i form af, at også bestyrelsesmedlemmerne har modtaget warrants. De enkelte medlemmers warrants har en værdi på mellem 10,8 mio. kroner og 14,5 mio. kroner. Her lyder forsvaret fra Lene Skole, at det ganske enkelt var »nødvendigt at give warrants til bestyrelsen, før selskabet kunne blive en succes«.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
Ministeren holder fast i skatten, men forlænger afbetalingsperioden

Der har været heftig kritik af regeringens planer om at hæve afgiften på generationsskifte i familieejede virksomheder, så den igen kommer op på 15 procent. Men erhvervsminister Simon Kollerup (S) holder fast. I dagens Børsen kommer han dog også virksomhederne i møde.

Det er ganske vist fortsat planen, at bo- og gaveafgiften skal sættes op i forbindelse med næste års finanslov. Men regeringen vil samtidig give mulighed for, at arvinger kan betale afgiften over langt flere år end de i dag 15. Nemlig 30 år. Samtidig får arvingerne retskrav på at få henstand, hvilket i dag er noget, man skal søge om.

»Det er med til at give vores erhvervsliv i Danmark en planlægningshorisont. Og er for mig en måde at vise seriøsitet over for de bekymringer, jeg har oplevet fra særligt Dansk Industri. Men også andre dele af dansk erhvervsliv,« siger ministeren til avisen.

Endelig inviterer ministeren erhvervslivet til dialog om, hvordan virksomheder værdisættes, når det skal afgøres, hvor meget arvingerne skal betale i afgift.

3
Spies-direktøren ser mulig køber

Så kommer vi til gårsdagens helt store historie om kollapset i verdens ældste rejseselskab. Natten til mandag gik Thomas Cook i betalingsstandsning, og det fik også konsekvenser for mange danske rejsende, for Thomas Cook ejer Spies. Her har den danske direktør et håb. Første step er allerede lykkedes her til morgen. Spies har netop genoptaget sine flyvninger, efter at det er lykkedes at få flyttet leasingkontrakterne til flyene ud af moderselskabet og ind i det skandinaviske selskab.

Men det stopper ikke her for Spies’ adm. direktør, Jan Vendelbo. Mens det konkursramte moderselskab Thomas Cook længe har haft økonomiske problemer, har den nordiske del af forretningen været et guldæg. Blandt andet på grund af Spies, der blev stiftet af Simon Spies i 1956, og som i det seneste regnskab fra november 2018 kom ud med det »tredjebedste resultat i selskabets historie«. Resultatet af den primære drift blev på 85 mio. kroner mod 98 mio. kroner året før. I samme periode voksede omsætningen fra 1.639 mio. kroner til 1.790 mio. kroner.

Derfor er det ikke utænkeligt, at den nordiske del vil blive solgt. Den mest sandsynlige bejler, der er blevet nævnt, er kapitalfonden Triton Partners. Jan Vendelbo ser det også som en mulig køber.

»Triton Partners er højst sandsynligt interesseret. Det har de i hvert fald været, og det var jo ikke dem, der sprang fra. Det var bestyrelsen i Thomas Cook, som valgte at gå en anden vej end at sælge »Norden« fra – og Triton ville jo have købt hele Norden ud af Thomas Cook,« siger han.

Tre ting investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet udpeger her tre ting, som han holder øje med tirsdag:

 • Den britiske højesteret kommer i dag med sin tilkendegivelse af, om Boris Johnson var i sin gode ret til at sende parlamentet hjem i en måned. Uanset hvad udfaldet måtte blive, fortsætter usikkerheden med hensyn til Brexit.
 • Investorerne vil forsøge at holde meget nøje øje med, hvad den tyske IFO-indikator for september siger om den økonomiske aktivitet i Tyskland. Der var i andet kvartal en økonomisk tilbagegang på 0,1 procent, og efter gårsdagens svage PMI-tal frygter investorerne, at også tredje kvartal vil blive svagt. Det mest sandsynlige vil være, at dagens tal bekræfter, at væksten er gået helt i stå i Tyskland. Det skyldes ikke kun handelskrisen mellem USA og Kina, men også at den tyske bilindustri er under pres. Den tyske bilindustri er meget afgørende for tysk økonomi.
 • Mandagens svage tyske PMI-tal var en torn i øjet på investorerne. Det skyldes ikke kun, at aktiekurserne var under pres, men de kommer »ubelejligt« for udvalgte investorer, som især i starten af september har øget deres cykliske aktieeksponering. De cykliske aktier og lavere økonomisk vækst er normalt ikke nogen særlig god cocktail.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier ligger ifølge Ritzau Finans i positivt territorium tirsdag, efter at den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, har udtalt, at handelssamtalerne mellem USA og Kina vil blive genoptaget i næste måned.

Indeks // Udvikling (pct.)

 • Nikkei 225: +0,2
 • Topix: +0,6
 • Hongkongs Hang Seng: +0,3
 • China Shanghai Composite: +0,8
 • China CSI 300: +0,8
 • Taiwan Taiex: +0,1
 • Sydkoreas Kospi: +0,3
 • Indiens BSE Sensex: +0,1
 • Singapores STI: +0,5
 • Sydney ASX 200: 0,0