Business-overblik: Danske Bank-chef mistede jobbet – nu hives også Nordea ind i gebyrsag

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Nordea sælger i lighed med Danske Bank fonde, der står til at give kunderne tab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Velkommen til dagens nyhedsoverblik fra Business, hvor vi blandt andet skal forbi en gebyrskandale, der er ved at vokse frem. Det har allerede kostet en direktør i Danske Bank posten, at banken tilsyneladende solgte kunder produkter, der kunne forventes at give tab. Nu skriver Finans, at to obligationsfonde i Nordea er så dyre, at kunderne må forvente at tabe penge på deres investering, hvis de lader storbanken placere deres opsparing i dem.

Bankerne må ikke sælge produkter, der forventes at give et tab. Men de to problematiske Nordea-fonde koster henholdsvis 0,60 og 0,43 pct. i årlige omkostninger. Dertil kommer, at de bruges i forbindelse med Nordeas såkaldte plejeordninger, der lægger et yderligere gebyr på til gengæld for, at banken får fuldmagt til at investere på kundens vegne. Det særlige plejegebyr er på 0,66 pct. oven i fondenes direkte omkostning, og dermed kommer kunderne til at betale henholdsvis 1,26 og 1,09 pct. for at investere i obligationsfondene. Og det er mere end finanssektorens vedtagne forventede afkast på obligationer på en pct. om året i gennemsnit.

Dermed benytter Nordea sig af en indtjeningsmetode, der ifølge en ekspert ligner den, der mandag fik Danske Banks bestyrelse til at fyre bankdirektør Jesper Nielsen.

»Jeg har svært ved at se forskellene. Nordea kan vel ikke have radikalt anderledes afkastforventninger end i Danske Bank, og omkostningerne er ganske høje på disse produkter,« siger investeringsekspert og selvstændig rådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen, der har gennemgået Nordeas obligationsfonde for Finans.

Danfoss-chef advarer

Mens socialdemokraterne i dag kan fejre, at det lykkes dem at danne regering, så sender chefen hos Danfoss på Als, Kim Fausing, en klar advarsel om en af de udfordringer, en ny regering møder. I dagens Berlingske ser han med stigende bekymring ud over det økonomiske landskab fra sit kontor på 10. sal i koncernens hovedkvarter lidt uden for Nordborg. Brexit, handelskrige og aftagende vækst, der så småt begynder at brede sig fra Kina til også at omfatte USA og Europa, begynder at kunne mærkes hos Danmarks største industrivirksomhed.

Konkret frygter Kim Fausing, at ikke kun Danfoss, men dansk økonomi står over for en periode, hvor Danmarks ellers stærke økonomiske motor bliver svækket. Derfor kommer han med en tydelig besked til de fire partier, som i nu tre uger har forhandlet for at få en ny regering på plads.

»Jeg tror ikke, at økonomien bryder sammen, og vi får en ny finanskrise, men vi kan godt løbe ind i, at økonomien bliver nulstillet i en periode. Den stærke økonomiske motor vil ikke nødvendigvis være så stærk i de næste par år. Det er politikerne nødt til at have in mente, når de tænker på alle de ting, de gerne vil gøre,« siger Kim Fausing.

Kim Fausing understreger, at han er rigtig glad for, at den nye regering sætter ambitiøse klimamål. Det kan blive en stor fordel for en virksomhed som Danfoss, der er leveringsdygtig i en bred palet af teknologier og løsninger, som kan komme til at spille en afgørende rolle i omstilling til et klimavenligt samfund.

Mens et Danmark i den klimamæssige førertrøje kan være med til at skabe konkurrencefordele og en blomstrende industri for klimaløsninger i Danmark, sker det ikke uden en hjælpende hånd fra politikerne i form af gode rammevilkår – især ikke, hvis virksomhederne også skal slås med en global økonomi i recession.

»De seneste par år har der været skyer på den økonomiske himmel. Hvis der sker noget nu, så er det, at skyerne er blevet sortere, og at de mørke skyer trækker sig sammen. Indtil nu er det gået okay i Europa og USA, men Kina har haft visse udfordringer. Men udsigterne er blandede, og det tror jeg, at man skal tage bestik af. Vi mærker det ved, at vi er nede i et andet vækstmomentum nu, end vi har været tidligere. Det vil ikke overraske os, hvis den kommende tid bliver mere turbulent,« siger Kim Fausing.

Gigantisk nordisk børsnotering på vej

Dagbladet Børsen erfarer, at en stor børsnotering er på trapperne. Det er angiveligt kapitalfonden EQT, der planlægger en børsnotering i Stockholm til september, skriver Børsen. Kapitalfonden er Nordens største, og den sigter efter at gå på børsen med en værdi på syv mia. euro, hvilket vil gøre noteringen til den største i Europa i år. EQT ejer bl.a. Flying Tiger Copenhagen, Nordic Aviation Capital og Huscompagniet.

Dette skal investorerne ifølge Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea, holde øje med:

  • Fra investorernes side vil der i dag være fortsat fokus på de geopolitiske spændinger mellem USA og Kina. Investorerne vil forsøge at læse mellem linjerne på de udtalelser, der kommer fra begge parter, i håbet om at få information om forhandlingsklimaet, inden den amerikanske præsident Trump og kinesiske Xi Jinping mødes på weekendens G20 topmøde i Japan. I går udtalte en person fra den amerikanske administration til finansmediet Bloomberg, at man er villig til at forsinke pålæggelsen af straftold på den sidste tranche af kinesiske varer til en værdi af USD 300 mia., men at man ikke er villig til at sænke de eksisterende toldsatser for at genstarte forhandlingerne.
  • Vi starter ud i Europa med forbrugertilliden for juli i Tyskland, som ved juni målingen ramte to-års lavpunkt. Svagheden i den tyske fremstillingssektor er ikke helt uventet begyndt at kunne spores andre steder også, og privatforbrugeren er en vigtig parameter for væksten globalt. Om end at den private forbruger stadig ser ud til at klare sig relativt godt ift. virksomhedernes bekymringer om fx konflikten mellem USA og Kina, så ser det ud til at fx jobmarkedet taber en smule tempo.
  • I USA kommer der vigtige data i form af ordrer for varige forbrugsgoder. Det bliver en vigtig måling, da investorerne er bekymret for den fremadrettede retning for investeringsaktiviteten, og her kan vi få en tidlig indikation af den amerikanske efterspørgsel efter denne type udstyr. Bestiller man fx nye maskiner til sit produktionsapparat, så indikerer det typisk højere investeringsaktivitet fremadrettet. Investeringer er en vigtig del af at holde produktiviteten oppe på længere sigt.

Det sker på markederne

Der er små minusser på en del af verdens aktiemarkeder her til morgen.

USA:

S&P 500 -1,0%

NASDAQ -1,5%

DOW JONES -0,7%

Asien:

NIKKEI -0,6%

HANG SENG +0,0%

SHANGHAI -0,2%