Business-overblik: Dansk topdesigner giver ikke meget for bilgiganterne: »De ved ikke noget om elbiler«

Her er de vigtigste businessnyheder, som du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Den danske topbildesigner Henrik Fisker har designet biler for mærker som Aston Martin. Nu vil han lancere sin egen elbil og blæser dermed til kamp mod bilgiganterne. Arkivfoto: David McNew/AFP/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens første Business-overblik.

Her følger dagens vigtigste erhvervshistorier. Vi skal i dag forbi en gruppe græsrodssygeplejerskers snedige brug af sociale medier og den danske bildesigner Henrik Fisker, der blæser til kamp mod bilgiganterne ved at lancere en ny elbil.

Men vi begynder med attraktive boliglån.

God mandag og god læselyst!

Attraktive boliglån er tilbage

De fastforrentede realkreditlån til nul procent er i spil igen.

Særligt lånene med ti års løbetid er attraktive med en kurs på 98. Det samme er verdenshistoriens første lån med en negativ rente på 0,5 procent, hvor kursen igen er helt oppe på 96.

Det skriver Finans.

De attraktive boliglån er tilbage efter de seneste ugers lidt overraskende rentefald. Det forventes dog fortsat, at de lange renter vil stige i løbet af i år.

Renteniveauet har længe været historisk lavt. De seneste måneder har der dog været en snigende frygt for, at de steroider, som er blevet sprøjtet ind i økonomierne verden over fra penge- og finanspolitikken vil sende priserne på varer og tjenester i vejret.

I USA stiger priserne med det hurtigste tempo i 13 år. Frygten er, at økonomierne vil blive overophedet, så centralbankerne tvinges til at forhøje renterne for at stå imod.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Dansk bildesigner om bilgiganterne: »De ved ikke noget om elbiler«

Og så til historien bag dagens overskrift. Den danske bildesigner Henrik Fisker vil om et års tid lancere sin første elbil. Dermed vil han forsøge sig på et marked, hvor talrige producenter og store bilgiganter som Volkswagen kæmper om at få den største bid af kagen.

Men bilgiganterne giver Henrik Fisker ikke meget for.

»De er store, men de ved ikke noget om elbiler,« siger Henrik Fisker til Børsen.

»De skal lære alt, ligesom vi andre. Og så lever de i deres eget lukkede økosystem, hvor udviklingen af en ny bil tager meget lang tid, fire til fem år. Den bil, du i dag ser præsenteret som ny i et showroom, er med teknik, der blev tænkt på første gang for fem år siden. Vi bruger kun et par år,« fortsætter han.

Lanceringen af elbilen skal ske gennem firmaet under eget navn Fisker Inc., der har en aktuel markedsværdi på seks milliarder dollar. Henrik Fisker og hans hustru ejer hver omtrent 24 procent af virksomheden.

Ifølge Børsen har 17.000 kunder indtil videre forudbestilt elbilen, Fisker Ocean, uden endnu at vide, hvor langt den kan køre på et fuldt opladet batteri. Samtidig venter det danske taxaselskab Viggo på 300 eksemplarer af bilen.

Fra efteråret 2022 forventes det, at de første af Fiskers elbiler vil rulle ud af produktionshallen hos Magna, der også producerer biler for BMW, Jaguar og andre premiumproducenter.

Henrik Fisker har haft succes i den globale bilindustri, hvor han blandt andet har designet biler for Aston Martin og BMW.

Græsrodssygeplejersker bruger sociale medier og presser fagforeningerne

En gruppe græsrodssygeplejersker har gennem de sociale medier formået at skabe et momentum internt blandt sygeplejerskerne, der ifølge både arbejdsmarkedsforskere, dem selv og DSRs formand, Grete Christensen, fik trumfet et nej til en overenskomst igennem.

Det skriver vi i Berlingske.

Aktivisterne, som de selv kalder sig, har dannet en interesseorganisation ved navn Foreningen af Danske Sygeplejersker. Berlingske talte fredag med de to forkvinder, der ikke lagde skjul på, at de har skabt en bevægelse gennem de sociale medier, der vil mere end deres fagforbund, og at de ikke har tænkt sig at sænke farten.

Efter ugers strejke stemte sygeplejerskerne ved første forlig nej ved den såkaldte urafstemning, hvor det var 0,8 procent – omkring 300 sygeplejersker – der gjorde udfaldet. Anden gang – ved mæglingsforslaget – stemte to tredjedele nej, mens der var en historisk høj stemmedeltagelse.

Ifølge Nana Wesley Hansen, arbejdsmarkedsforsker ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) på Københavns Universitet, kan det meget vel være aktivistgruppen, der har afgjort udfaldet.

»Det har haft en kæmpe betydning. De har været velorganiserede og gjort nogle ting, man ikke før har set. Jeg har ikke før set, at man har lavet en alternativ forening eller et borgerforslag i forbindelse med en overenskomstforhandling – det var en måde at få spørgsmålet meget tidligt ind på Christiansborg,« siger hun.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Simon Kristiansen, senior investeringsstrateg i Nordea, har ikke overraskende i denne sommertid blikket rettet mod udlandet, hvor der sker noget mere på businessfronten.

1. De tre store amerikanske aktieindeks endte fredagen i nye rekorder løftet af stærk indtjening og nøgletal, der stadig indikerer, at opsvinget er undervejs. Renten på lange amerikanske obligationer fulgte optimismen på aktiemarkedet og endte også højere. Denne uge byder på en hel del, der kan rykke ved både aktiemarkedet og renten. Væsentlig bliver Fed-mødet tirsdag og onsdag, hvor investorer vil prøve at afkode centralbankens kommentarer omkring renten og tilbagekøbsprogrammerne – det bliver endnu en stor test for Powell.

2. Aktiemarkedet har med god grund fokus på indtjeningen, og der er nogle rigtige giganters regnskaber i vente denne uge, herunder Apple, Facebook, Alphabet (Google), Microsoft og Tesla. Hele 177 S&P 500-virksomheder aflægger regnskab i denne uge, så det bliver et travlt program. Vi starter ud med Tesla, LVMH og Lockheed Martin i dag. Personligt glæder jeg mig til, hvad LVMH, der huser luksusmærker som Louis Vuitton og Givenchy, siger om deres salg, nu hvor købelysten er i bedring, men detailsektoren som helhed stadig lider under støre onlinehandel.

3. På datafronten kan vi glæde os til BNP-tal for andet kvartal for USA og Eurozonen. Inden vi når så langt, får vi mandag flash PMI-tal for Japan, Ifo tal for virksomhedsklimaet i Tyskland samt Dallas Feds tal for fremstillingsaktiviteten i USA.

Det sker på markederne

USA lukkekurser fredag:

Dow Jones: +0,68 procent

S&P 500: +1,01 procent

Nasdaq: +1,04 procent

Indeks mandag kl. 06.45:

Japan Nikkei: +1,14 procent

Hongkong Hang Seng: -2,901 procent

Kina CSI: -2,18 procent