Business-overblik: Dansk spilsucces solgt til svensk koncern for trecifret millionbeløb

Her er de vigtigste businessnyheder, som du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Virksomheden Ghost Ship Games har haft bragende succes med sit spil »Deep Rock Galactic«. Nu er virksomheden solgt for et hemmeligt trecifret millionbeløb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ghost Ship Games
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, og velkommen til ugens sidste Business-overblik, der som altid klæder dig på til dagen med morgenens vigtigste erhvervsnyheder.

Vi skal i dag forbi aktiemarkedet, der risikerer at løbe ind i problemer hen over efteråret, og en fodfejl, der kan få store konsekvenser for små virksomheder, som gjorde brug af statens nødlån under coronakrisen. Vi runder også en dansk spilsucces, der efter et rekordsalg er kommet på svenske hænder.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Følg Morgenposten på mobil

inansgigant frygter barsk aktieefterår

55 procents sandsynlighed for, at aktier kommer under pres de kommende måneder. Sådan lyder budskabet fra den store amerikanske kapitalforvalter BNY Mellon Investment, der i en ny rapport fremlægger fire scenarier for, hvordan økonomien og finansmarkedet udvikler sig i resten af 2021 og begyndelsen af 2022. Det skriver Børsen.

Hovedscenariet er, at den pæne globale vækst efter coronagenåbningerne fortsætter, hvilket vil give stabile aktiestigninger. BNY sætter en 45 procent sandsynlighed på dette scenario, men efterlader altså de sidste 55 procent til scenarier, der vil ramme aktier hårdt. To af de andre scenarier dækker over risiko for overophedning og en opstramning i pengepolitikken.

»Risikoen i disse scenarier er, at markederne begynder at indregne en tidligere stigning i renterne. Det kan give fald til aktier og boliger og virksomhedsgæld, og alt, der er prissat efter fremtidige renteniveauer, vil falde. Det kan ske snart, for eksempel i fjerde kvartal eller første kvartal af 2022, og det kan blive et betydeligt fald på 10-15 procent i globale aktier,« siger cheføkonom hos BNY Mellon Investment Management, Shamik Dhar, ifølge Børsen. Artiklen er endnu ikke online.

Det sidste scenario er en decideret dårlig økonomisk genopretning efter coronakrisen, hvilket også spås at give store aktiefald i slutningen af året.

Dansk spilfirma solgt for trecifret millionbeløb

Den danske spilsucces Ghost Ship Games har fået nye ejere. Efter at det lille firma på rekordtid har solgt spil for over 400 millioner kroner, har den svenske spilkoncern Embracer Group købt virksomheden for et trecifret millionbeløb, der ikke offentliggøres. Det skriver Finans.

Ghost Ship Games største spil er »Deep Rock Galactic«, som er et spil med dværge i miner på fremmede planeter. Spillet har ifølge Finans givet et overskud på over 100 millioner kroner før skat på tre år. I 2020 havde virksomheden et samlet overskud på 70 millioner kroner før skat.

»Vi fik et tilbud, vi ikke kunne sige nej til, lad os sige det sådan. Vi er meget glade og stolte over, hvad vi har opnået, og at det er gået så hurtigt. Det er jo helt vildt at tænke på, at vi startede fra nul for bare fem år siden,« siger Søren Lundgaard, direktør for Ghost Ship Games og en af de seks medstiftere, til Finans.

Ghost Ship Games blev stiftet i 2016 og har nu 27 ansatte.

Fodfejl kan koste danske virksomheder afgørende coronalån

En lille fejl – store konsekvenser. Sådan ser virkeligheden ud for cirka 1.000 danske virksomheder, der har gjort brug af statens nødlån under coronakrisen. Det drejer sig om en simpel fodfejl, hvor en forglemmelse eller forkert kryds i en indberetning til Skat kan annullere coronalånene og tvinge virksomheden til at betale lånet tilbage med høje renter. Det skriver Berlingske.

Det skete for Ronni Palmqvist, selvstændig konsulent i virksomheden DanCompliance. Han indberettede sin løn tre dage for sent og er grundet fejlen ikke længere er berettiget til de statslige lån, som er oprettet som en redningskrans til nødlidende virksomheder. Derfor skal han nu betale lånet på 175.000 kroner tilbage. Gennem en ordning med Skattestyrelsen kan han afdrage lånet, der ellers var rentefrit, over de næste 12 måneder til en rente på 8,05 procent.

»Det er voldsomt problematisk, for der er et stort misforhold mellem forseelsen og straffens størrelse. I værste fald kan virksomheder risikere at lukke, fordi de har glemt at sætte et kryds i et felt. Hvis ikke der bliver rettet op på det, risikerer vi, at virksomheder går konkurs på grund af en teknikalitet, ingen havde tænkt over,« siger Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark, til Berlingske.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, slutter ugen af med fokus på disse tre punkter:

  1. De globale aktiemarkeder fortsatte opad i går, mens renterne i USA også kravlede marginalt højere. Den absolut største begivenhed i dag bliver den månedlige amerikanske arbejdsmarkedsrapport, Nonfarm Payrolls, som giver os en indikation af jobmarkedets tilstand i juli. Analytikerne forventer 870.000 nye skabte job, og kommer tallet ud meget højere end det, vil det løfte renterne, i visheden om at den amerikanske centralbank vil annoncere en nedskalering af de ekstraordinære pengepolitiske tiltag senere i år, og det kan lægge en dæmper på risikoappetitten for aktier, hvis tallet er meget stærkt. Ud over det overordnede tal for jobskabelsen indeholder rapporten også for eksempel tal på sektorniveau for, hvor jobbene bliver skabt, og for arbejdsløsheden og lønvæksten, og de giver alle en indikation af tilstanden i den amerikanske økonomi.
  2. På datafronten vil vi også kunne aflæse de seneste tal for den tyske industriproduktion, som torsdag viste stærke indikationer ved en bedre end ventet fremgang i ordreindgangen. Det kan godt tage lidt tid endnu, før flaskehalse i særligt mikrochip letter, og produktionen i for eksempel bilsektoren kan tage til igen. Seneste data for bilsektoren tyder på, at det endnu ikke er tilfældet. Det, vi hører fra virksomheder verden over, er dog, at flaskehalsene så småt begynder at lette, men det kan sagtens tage en rum tid endnu på grund af den stærke efterspørgsel. Vi forventer, at flaskehalsproblematikken godt kan vare året ud.
  3. Og så slutter vi ugen af med regnskaber Allianz og danske Mærsk.

 

Det sker på markederne

USA – lukkekurser torsdag:

Dow Jones: 0,8 procent
S&P 500: 0,6 procent
Nasdaq: 0,8 procent

Asien – indeks fredag kl. 06.56:

Japan Nikkei: 0,3 procent
Hongkong Hang Seng: 0,0 procent
Kinas Shanghai Composite: - 0,5 procent