Business-overblik: Dansk milliardsucces slagtes på børsen i New York

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Det kan være barskt at være noteret på børsen i New York. Det måtte Unity-stifter David Helgason sande onsdag. En nedjustering af selskabets forventninger blev bestemt ikke positivt modtaget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til ugens fjerde Business-overblik.

I dag skal vi høre om dyre partnertimer hos Kammeradvokaten. Vi skal også høre om et dansk milliardselskab, der havde en svær dag på børsen i New York, og vi skal høre om danskere, der søger mod billigere varer på grund af den stigende inflation. Men vi starter med en ny plan fra EU, der kan blive til en stor fordel for danske virksomheder.

Solpaneler på tagene skal gøres os fri af Rusland

EU skal hurtigt vride sig fri af den russiske olie og gas. En ny plan, der er blevet lækket, viser, hvordan det skal foregå. Vejen frem er hurtigere tilladelser til grønne projekter og mange flere solpaneler på Europas tage. Det skriver borsen.dk.

EU-Kommissionen ventes at lægge planen frem i næste uge.

Det var tilbage i marts, at det blev besluttet, at EU skal gøre sig fri af den russiske energi. Samtidig bad EU-lederne om at få en plan for, hvordan det skal ske.

Den plan skulle ud over flere solpaneler blandt andet komme til at indeholde forslag om at sætte lovkrav for hurtige godkendelsesprocesser og prioritere grøn energi over hensyn til natur og dyrearter i særlige forhåndsgodkendte områder.

Over for borsen.dk understreger administrerende direktør i organisationen Green Power Denmark, Kristian Jensen, at det er godt nyt for de danske virksomheder, der kan komme til at spille en nøglerolle, når planerne skal føres ud i livet.

Masser af dyre timer hos Kammeradvokaten

Staten betaler masser af dyre partnertimer hos Kammeradvokaten. I de seneste otte år er forbruget af partnertimer blevet ottedoblet og i samme perioder er antallet af partnere hos Kammeradvokaten vokset fra 37 i 2013 og til 79 i dag. Problemet er bare, at der næsten udelukkende er tale om partnere, som ikke er medejere af virksomheden. Det skriver finans.dk.

Brugen af partnerbegrebet er dermed i kraftig vækst i advokatbranchen, men det gør det sværere for kunderne. For når partnerne ikke er medejere af virksomheden, hvad er det så, kunderne egentlig får, når de betaler den dyre partnertakst?

»Der er gået inflation i partnertitlen i den forstand, at den ikke længere er knyttet til ejerskabet,« siger Frederik Waage, professor i jura ved SDU og med en fortid i advokatbranchen.

Over for finans.dk slår han fast, at det er dygtige folk, advokathusene vælger at belønne med en partnertitel. Der er bare en bagside af medaljen.

»Det er blevet noget uigennemskueligt for klienterne at vide, hvor dygtig og erfaren en partner det er, de skal betale den høje partnertakst for. Der er ingen objektive kriterier længere,« siger han.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Danskerne søger nye veje for at få billigere varer

Inflationen banker i vejret, og det får danskerne til at søge nye veje for at få billigere varer. Det skriver Berlingske.

Den dyre Heinz-ketchup må vige pladsen i indkøbskurven til fordel for supermarkedernes egne ketchupmærker. Flere vælger discountsupermarkeder eller kører over grænsen til Tyskland og fylder traileren, og samtidig kigges der dybere i tilbudsaviserne efter slagtilbud.

»Vi ser, at kunderne i langt højere grad søger mod vores egne produktserier. Der er sket et kæmpe skub i det salg, og det har aldrig før set ud som nu,«  siger Jacob Krogsgaard Nielsen, kommunikationskonsulent ved Salling Group, der blandt andet ejer Føtex, Netto og Bilka.

Fokus er på basale fødevarer og dermed prisen. Det bekræfter forbrugerøkonom hos Nordea Ida Moesby også.

»Man skal have brød på bordet, men på nonfoodvarerne i supermarkederne kan man skære ned på sit forbrug, uden at det gør virkelig ondt i forhold til vores levestandard,« siger hun.

Hård dag for dansk softwareselskab

Onsdag blev en hård dag på børsen i New York for det danske softwareselskab Unity. Selskabet blev udsat for noget, der ligner en kursmassakre, efter at det havde nedjusteret forventningerne. Det skriver finans.dk.

Omkring en tredjedel af selskabets værdi røg i løbet af en eftermiddag. Kursfaldet kommer, fordi Unity har sænket forventningerne til 2022 i sit netop offentliggjorte kvartalsregnskab. I andet kvartal ventes omsætningen at ligge i omegnen af 290 millioner dollar. Det svarer til omkring to milliarder kroner. Men forventningerne fra analytikerne lød på en omsætning på 360 millioner dollar svarende til omkring 2,5 milliarder kroner.

Forventningerne til hele 2022 blev også justeret ned fra 1,5 milliarder dollar til omkring 1,4 milliarder dollar.

Det er David Helgason, Joachim Ante og makkeren Nicholas Francis, som stiftede Unity Technology i en kælder på Nørrebro tilbage i 2003. Dengang var det planen at lave klassiske computerspil, men i stedet udviklede de tre den teknologi, man bruger til at skabe spil.

Ifølge finans.dk ejer David Helgason og Joachim Ante stadig en del af Unity via OTEE. Det vurderes, at dette holdingselskab ejer omkring ti procent af aktierne.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er tre ting, som investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet følger i dag:

  • Dagen startede fornuftigt men endte skidt for de amerikanske aktier. I hvor stort omfang slår ændringen fra start til slut negativt igennem for de danske selskaber?
  • Noget kunne tyde på, at den næste »likviditetsudvandring« fra risikofyldte aktiver er på vej i kryptovalutaer. Det vil være den naturlige konsekvens af de seneste ugers nedtur. Er investorerne klar over, at den brede investeringsinteresse kan være væk hurtigere, end de fleste aner. Jeg tvivler.
  • Lundbeck kom med et fornuftigt regnskab uden væsentlige negative nyheder. Måske er det en ny begyndelse for de investorer, som over de seneste fire år har måttet lægge ryg til større nedtur med en omtrentlig halvering af aktiekursen. Nedturen har gjort aktien billig, men for at en aktie skal være attraktiv, skal investorerne tro på, at der kommer bedre tider. Måske og forhåbentlig er de begyndt.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: -1,02 procent
  • S&P 500: -1,65 procent
  • Nasdaq: -3,18 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: -1,26 procent
  • Hongkong Hang Seng: -1,05 procent
  • Kina CSI: +0,17 procent

Tak, fordi du læste med!