Business-Overblik: Dansk iskæde satsede millioner i USA, men så kom coronavirussen: »Vi kan ikke mere«

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Coronakrisen har givet store problemer for den danske iskæde Paradis i det amerikanske. Virksomheden lukker nu alle butikkerne i USA. Arkivfoto: David Høgsholt Fold sammen
Læs mere

Godmorgen.

Velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik fra Berlingske Business. Vi skal i dag forbi en skattesag, der trækker ud i årevis, og et dansk iseventyr, der opgiver drømmene i USA. Men først en historie om kinesiske techprodukter.

Overvågningsudstyr sortlistet i USA, men sælges i Danmark

I USA vil de ikke have dem, men en lang række danske firmaer sælger overvågningsudstyr fra kinesiske producenter, som de amerikanske myndigheder anser for at være en sikkerhedsrisiko.

Det skriver Finans.

De kinesiske produkter er sortlistet i USA, ikke kun på grund af at de bliver betragtet som en sikkerhedsrisiko, men også fordi amerikanerne frygter, at de kinesiske producenter deltager i systematiske brud på menneskerettighederne.

Den delvist statsejede kinesiske producent af overvågningsudstyr Hikvision og en anden kinesisk overvågningsproducent, Dahua, har siden 2019 stået på det amerikanske handelsministeriums liste over selskaber, som amerikanske virksomheder ikke må handle med uden særlig tilladelse. Men produkter fra de to selskaber sælges i Danmark. Computersalg.dk har flere af Hikvisions kameraer til salg. Indehaver og direktør i virksomheden Kim Rand siger til Finans, at man sælger de varer, som kunderne efterspørger, og ikke forholder sig til, hvad der sker i USA.

EAC Invest frustreret over Skat

Ecco måtte vente 14 år på at få afsluttet en skattesag. Samme situation risikerer EAC Invest, det tidligere ØK, at havne i. Skattesagen, der tager sit udgangspunkt i Venezuela, binder virksomheden på hænder og fødder, siger direktøren for EAC Invest, der beskylder skattemyndighederne for at løbe fra en aftale fra 2009.

Det skriver Berlingske.

EAC Invest er på 12. år involveret i en skattesag med de danske skattemyndigheder. Og sagen kører nu videre, for Skatteministeriet har indbragt sagen for Østre Landsret. Striden handler kort fortalt om, hvorvidt EAC Invest skal betale skat af fiktive renteindtægter fra royaltybetalinger, som virksomheden ikke kunne modtage på grund af valutarestriktioner i Venezuela.

Administrerende direktør i EAC Invest Martin Thaysen finder det både uforståeligt og urimeligt, at virksomheden skal belastes af en skattesag i så mange år.

Dansk iskæde opgiver USA

Den danske iskæde Paradis har kæmpet hårdt for at få fodfæste på det amerikanske marked, men nu går den ikke længere. Iskæden trækker stikket og opgiver det amerikanske marked.

Det skriver Børsen.

Paradis har de senere år haft ambitioner om vækst i flere lande, men lukker alle 14 butikker i USA. Samtidig bliver selskabets eneste isfabrik i USA lukket. Selskabets formand, Jan Steenhard, siger til Børsen, at det er en direkte konsekvens af coronapandemien. En række af kædens butikker har haft det svært her i krisen.

»Vi kan ikke mere. Man har altid et håb og altid lyst til at tænke, at det kan vi vende. Men en gang imellem er nok bare nok, og det her var nok,« siger Jan Steenhard.

Paradis blev stiftet for 20 år siden i Aarhus og har brugt et tocifret millionbeløb for at få den amerikanske satsning til at lykkes. Selskabet vil nu i stedet satse på at sælge rettigheder til at drive butikker under Paradis-brandet i USA.

Højere aktieskat bremser regeringens nye fremtidsfond

Mandag kom regeringen med udspillet til Den Grønne Fremtidsfond. Men Venstre mener, at regeringen samtidig modarbejder egne gode intentioner ved at indføre en forhøjelse af aktieskatten og en ny skat på den finansielle sektor.

Det skriver Finans.

Den nye fond skal med 25 mia. kr. bidrage til den grønne omstilling. Venstre stemte oprindeligt for forslaget, men mener, at regeringens højere aktieskat og den nye skat vil gøre det sværere for grønne iværksættere at skaffe kapital.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med:

Chefstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, udpeger her, hvad investorerne bør holde øje med i dag:

1. Markederne lukkede i solidt plus i løbet af i går, mandag, og IT-sektoren kom noget igen efter kraftige fald i løbet af måneden. Det er fortsat det amerikanske centralbankmøde, som begynder tirsdag og senere udmunder sig i en pressekonference onsdag, der tager fokus blandt investorerne. Når investorerne møder ind på kontoret i løbet af morgenen, vil man granske de seneste kinesiske data for detailsalget, industriproduktionen og investeringsaktiviteten, som kom ud stærkere end ventet over hele linjen i de tidlige morgentimer. Stemningen på børserne er her til morgen i et snævert plus trods de stærke stigninger i går.

2. Senere på dagen får vi data fra data i form af den tyske ZEW-undersøgelse som måler stemningen blandt analytikere og senere på dagen data for det amerikanske boligmarked i form af hussalg, optimismen i fremstillingssektoren i New York-området og industriproduktionen. Selv om de makroøkonomiske data ikke vil bedres i en lige linje fremadrettet, så forventer vi, at økonomien vil styrkes i løbet af det kommende år.

3. I Storbritannien er der stadig støj over den lovgivning, man forsøger at få igennem parlamentet, som tilsidesætter udtrædelsesaftalen indgået mellem EU og Storbritannien sidste år. Udfordringen er, at mens man i Storbritannien mener, at loven beskytter Nordirland, hvis en handelsaftale skulle fejle, så bryder aftalen med internationale retningslinjer for indgåede aftaler. Der er sat en uformel deadline for forhandlingerne mellem de to parter i oktober, og den formelle deadline forbliver i slutningen af året. Der synes ikke at være sket meget med forhandlingerne på kritiske områder i løbet af de sidste seks måneder, og det bliver derfor en kilde til stor debat gennem de kommende måneder. Dog venter vi ikke, at det påvirker europæiske aktier som helhed, men ikke desto mindre er det en kilde til usikkerhed, og forhandlingerne vil fortsat påvirke det britiske pund i perioder, som vi også har set det i de forgangne uger.

Markederne i dag:

USA – lukkekurser mandag:

Dow Jones: +1,18 pct.
S&P 500: +1,27 pct.
Nasdaq: +1,87 pct.

Asien – indeks tirsdag kl. 6.30:

Japan Nikkei: -0,55 pct.
Hongkong Hang Seng: +0,48 pct.
Kina CSI: +0,28 pct.