Business-overblik: Dansk fodboldlegende starter forfra i rejsebranchen: »Der stod 87 øre på kontoen, da vi gik konkurs«

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Under EM i fodbold agerede Martin Jørgensen ekspert i studiet sammen med Camilla Martin. Men når den tidligere landsholdsspiller ikke er på skærmen, har han travlt i rejsebranchen. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen, og velkommen til ugens sidste Business-overblik, der som altid klæder dig på fra morgenstunden med de vigtigste erhvervsnyheder.

Selvom mange er på ferie disse uger, er der stadig masser af dugfriske nyheder. Her er, hvad du skal vide. God læselyst!

Klenodie solgt i milliardhandel

Den mere end 200 år gamle virksomhed Jacob Holm & Sønner er blevet solgt til amerikanske Glatfelter i en handel til knap to milliarder kroner. Det skriver Berlingske.

»Nu skaber vi en unik spiller på verdensplan, som er bedst positioneret til at fremme den bæredygtige udvikling i engangssektoren,« siger administrerende direktør Martin Mikkelsen.

Han er søn af Poul Mikkelsen, der i 1979 købte selskabet, som han så overdrog til sønnen i 2014. Virksomheden blev stiftet helt tilbage i 1794 – angiveligt juleaften – af Jacob Holm, som senere gjorde sine sønner til medejere.

Milliarderne vælter ind i magtfulde fonde

Danmarks største og mest magtfulde fonde, som ejer en række store virksomheder, klarede sig ganske godt i 2020 trods coronakrisen. Det skriver Finans, som har gennemgået fondenes regnskaber og konkluderet, at landets 20 største fonde havde et samlet overskud på 36 milliarder kroner i 2020.

»De fondsejede virksomheder gør det generelt rigtig godt. Fondene er langsigtede ejere, og vi har set, at det blandt andet giver stabilitet og innovationskraft. Man kan også se, at uddelingerne er steget betragteligt de seneste 10-12 år, og det er rigtig vigtigt for Danmark,« siger Marianne Philip, bestyrelsesmedlem i flere store fonde og formand for Komiteen for god fondsledelse.

Egenkapitalen steg samlet syv procent til 615 milliarder kroner med stigninger i eksempelvis Novo Nordisk Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, som er aktionær i Coloplast.

OL-fremstød forpurret af coronakrisen

Danske virksomheder havde sat næsen op efter det helt store fremstød i Japan i forbindelse med sommerens OL. Men sådan blev det ikke. Det skriver Børsen.

»OL er verdens største sportsbegivenhed, og hvor verdens øjne er rettet, skulle Danmark fremstå med noget unikt, og det synes jeg virkelig, at vi havde med pavillonen. Derfor var jeg ærgerlig, da det gik op for os, at det ikke kunne blive til noget,« siger Jan Olsen, administrerende direktør for VisitDenmark, om den pavillon, hvor flere end 100 danske virksomheder havde meldt deres ankomst midt i Tokyo.

Den arkitekttegnede pavillon havde et budget på 27 millioner kroner, og det var forventningen, at 10.000 mennesker dagligt skulle aflægge et besøg og få et indblik i Danmark og danske virksomheder. Men alt det er aflyst på grund af coronakrisen, som har fået arrangørerne til at droppe publikum til OL.

Danskerne har verdens sjettestørste formue

Midt i coronakrisen vokser danskernes gennemsnitlige formuer ganske pænt. På alle parametre peger pilen op. Men vi halter også en smule bagefter på et område. Det skriver Berlingske.

Vi er nu det sjetterigeste land i verden målt på den gennemsnitlige formue. Mere præcist er vores gennemsnitlige formue kommet op på 376.070 dollar, hvilket svarer til lige over 2.374.000 kroner. Vi ligger dermed et pænt stykke foran lande som Sverige, Norge, Østrig og Tyskland.

Men der er også et godt stykke op til Schweiz, der ligger på en suveræn førsteplads efterfulgt af USA, viser den årlige opgørelse fra den anerkendte storbank Credit Suisse.

Fodboldlegende tilbage i rejsebranchen

Den tidligere fodboldspiller Martin Jørgensen har haft en lang karriere i AGF, Fiorentina, Udinese og ikke mindst på det danske herrelandshold. I dag ser man ham mest som ekspert og kommentator på diverse fodboldkampe, men faktisk har han også gang i en karriere i rejsebranchen – igen.

For hans virksomhed, hvor han både var hovedaktionær og direktør, De Graa Busser gik nemlig konkurs under coronakrisen, men nu er han tilbage i branchen, skriver Børsen. Årsagen var, at selskabet løb tør for penge, da alle rejser blev aflyst i efteråret.

»Det var vigtigt, at alle kunder fik deres penge tilbage af mig og ikke af Rejsegarantifonden, og det lykkedes. Der stod 87 øre på kontoen, da vi gik konkurs 7. juli. Skat mister deres momspenge, men man kan jo også sige, at det er staten, der har taget de beslutninger, som gjorde, at vi måtte lukke,« siger Martin Jørgensen til Børsen.

Familien Jørgensen har været en del af rejsebranchen siden 1920, hvor Martin Jørgensens oldefar begyndte at køre busture. Nu er den tidligere fodboldspiller så i gang igen med selskabet Rejseriet, der både skal lave grupperejser i bus, individuelle rejser med fly samt fodboldrejser.

Aktivistiske sygeplejerske kupper forhandlinger

En græsrodsbevægelse har kapret sygeplejerskernes dagsorden. De var medvirkende årsag til, at overenskomstforslaget blev forkastet, og de kan blive en sand hovedpine for både fagbosser og politikere, for de har ikke tænkt sig at stoppe her, hvis de ikke ser de resultater, de kræver.

Det skriver Berlingske, som har talt med to af de syv kvinder, der står bag »Foreningen af Danske Sygeplejersker« – den aktivistgruppe og interesseorganisation, der er blevet formand Grete Christensens hovedpine.

Det var 40-årige Marietta Petersen, der i februar 2020 oprettede Facebook-gruppen »Sygeplejersker er mere værd«. Hun har en baggrund i detailbranchen, blev sosu-assistent i 2013 og uddannede sig til sygeplejerske i 2019. Det, der mødte Marietta Petersen, chokerede hende.

»Jeg kunne mærke, at sygeplejerskerne virkede modløse og splittede. Jeg havde behov for at skabe samling om vores fag,« forklarer hun.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Her er, hvad Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, holder øje med i dag:

Aktier steg igen for tredje dag i træk særligt løftet af it-sektoren. Gårsdagens møde i ECB bragte ikke meget nyt udover det forventede, og det vil sige, at markederne reagerede marginalt positivt på ECBs fortsat ultralempelige linje med at sende italienske og spanske renter en smule lavere.

Hovedbegivenheden i dag bliver den fortsatte strøm af regnskaber. Starter vi med de hjemlige himmelstrøg, så aflægger Danske Bank regnskab, og det giver også en indikation af den underliggende økonomis styrke. Kigger vi uden for Danmark, så kommer der regnskaber fra blandt andet American Express, Honeywell og Kimberly-Clark.

På nøgletalsfronten får vi foreløbige tal for erhvervstilliden i flere store lande som Frankrig, Tyskland, Storbritannien og USA. Investorerne vil se efter, hvordan indkøbscheferne vurderede den økonomiske situation i juli måned, og i hvilken grad den økonomiske genåbningseufori fortsætter.

Vi forventer ikke, at spredningen af deltavarianten fører til nye storstilede nedlukninger, eftersom store dele af befolkning i de udviklede økonomier er vaccineret, men det kan forsinke den fuldstændige genåbning, som det for eksempel var tilfældet i Storbritannien.

Og dagens sidste begivenhed, som dog ikke i samme grad har relevans til finansmarkederne, er åbningen af De Olympiske Lege i Tokyo, som har været til megen debat blandt andet grundet udbrud af smitte, afskedigelse af ledende figurer samt en række andre forhold.

Vil du have dagens vigtigste historier direkte i ørerne, så lyt til Morgenposten – Berlingskes nyhedsoverblik:

Følg Morgenposten på mobil

Det sker på markederne

USA – Lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones: +0,07 procent
  • S&P 500: +0,20 procent
  • Nasdaq: +0,36 procent

Asien – Indeks fredag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: +0,58 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,99 procent
  • Kina CSI: -0,65 procent