Business-overblik: Dansk betalingsgigant forventer kæmpetab på rejsekollaps

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Fly fra rejsegiganten Thomas Cook holdt på stribe i Manchesters lufthavn i september efter, at det 178-årige rejseselskab gik konkurs. Siden har den skandinaviske del af virksomheden, Spies, fået ny norsk ejer og kører videre, men konkursen sætter alligevel økonomiske spor i Skandinavien. Den danske betalingsgigant Nets ser nemlig ud til at måtte indkassere et tab i størrelsesordenen 750 mio. kr. på konkursen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oli Scarff/Reuters/Ritzau Scanpix

Godmorgen!

I dag skal vi høre nyt om Nets, som står til at tabe rigtig mange penge på Thomas Cook-konkursen sidste år. Vi runder også salget af alkoholfri øl, som stiger kraftigt.

Vi begynder dog med en historie om boligejere med lån i Nykredit, som drømmer søde drømme om at skulle betale lavere bidragssatser på deres boliglån, efter at det står klart, at regnskabsåret 2019 har givet Nykredit en halv mia. kr. ekstra på kistebunden.

1
Nykredits boligejere drømmer om rabat, men bestyrelsesformand vil hellere spare op

Ejerforeningen bag Nykredit tjener ifølge erhvervsmediet Finans.dk så mange penge, at den allerede i år får råd til at sænke bidragssatserne yderligere for boligejere med lån i landets største realkreditselskab.

Ejerforeningen, Forenet Kredit, står i år til at modtage 2,85 mia. kr. i udbytte fra Nykredit, som ejer Totalkredit. Dette bringer kapitalberedskabet op på de ti mia. kr., som Finanstilsynet kræver, og det efterlader derudover en halv mia. kr. på kontoen.

Pengene kan bruges til at sænke bidragssatserne i Nykredit og Totalkredit, hvilket ville kunne presse storbanker som Danske Bank og Nordea til at gå samme vej. Den idé er bestyrelsesformand for Forenet Kredit, Nina Smith, dog ikke med på, og dermed er der lagt op til ballade på næste måneds repræsentantskabsmøde.

»Mit forslag er, at vi skal lægge flere penge til side, så vi kan garantere kundekronerne flere år ud i fremtiden – også hvis der kommer år med dårlige økonomiske resultater, hvor vi ikke kan betale kundekroner ud af årets overskud,« siger formand Nina Smith til Finans.dk.

2
Øl uden alkohol i brusende vækst

Sidste år drak danskerne i alt 4.713.000 liter alkoholfri øl. Det er næsten en femdobling i forhold til for syv år siden, viser tal fra Bryggeriforeningen, hvis medlemmer dækker 85 procent af markedet. Det skriver Berlingske.

Mens antallet af alkoholfri øl er steget kraftigt, er det modsatte sket med hensyn til øl med alkohol. På syv år er salget blandt Bryggeriforeningens medlemmer faldet fra 301 millioner liter til 277 millioner liter øl i 2018.

Det kan skyldes, at der er kommet et større fokus på sundhed blandt forbrugerne, lyder vurderingen fra flere sider. Samtidig er der kommet flere bryggerier, som rider med på den alkoholfri bølge, fortæller Michael Friis Jørgensen, der som chefaktieanalytiker i Alm. Brand følger flere store bryggerikoncerner tæt.

»Du kan simpelthen ikke finde et bedre segment at tjene penge på end alkoholfri øl. Overalt bevæger vi os i en sundhedstrend, og det er en tendens, som virksomhederne rykker sig mere og mere hen imod. De har fået øje på, at der er vækst i alkoholfri øl,« siger Michael Friis Jørgensen til Berlingske.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Nets forventer tab på 750 mio. kr. på rejsekonkurs

Betalingsgiganten Nets står ifølge Børsen til at tabe omkring 750 mio. kr. som følge af, at verdens ældste rejseselskab, Thomas Cook, i september gik konkurs.

Tabet skyldes, at Nets som kortindløser har skullet tage sig af indsigelser fra forbrugere, der stod til at tabe penge i forbindelse med konkursen.

»Det har givet os et tab fra konkursboet, der – efter skat og provenu – samlet set forventes, at blive tæt på 100 mio. euro (cirka 750 mio. kr., red.) på tværs af koncernen,« skriver Klaus Pedersen, finansdirektør hos Nets, til Børsen.

Beløbet kan dog ændre sig, fordi Nets, som i 2018 tjente knap 1,5 mia. kr. efter særlige poster, ikke er færdig med at opgøre de endelige omkostninger ved konkursen endnu.

Det bør investorerne holde øje med:

Andreas Østerheden, chefstrateg hos Nordea, peger i dag på tre forhold, han mener, investorer skal holde øje med.

  • Dagen i går var præget af røde aktiemarkeder, men det skal også ses i lyset af de seneste fortsatte solide stigninger på trods af en række risikofaktorer, der fortsat lurer. På nøgletalsfronten vil vi få data for betalingsbalancen i euroområdet og senere på dagen data for boligmarkedet i USA med både antallet af nye låneansøgninger til boliglån, byggetilladelser og påbegyndte byggerier. Vi venter, at data fortsat vil bekræfte den fremgang, vi har set på boligmarkedet i lyset af de markant lavere renter det seneste år.
  • Spændende vil det være at se, hvad den amerikanske centralbank Fed skriver i deres referat fra mødet i januar. Særligt centralbankens syn på inflation var i fokus, og man indikerede en villighed til at holde pengepolitikken lempeligere i længere tid. Alt i alt forventer vi ikke en markant ændring i den amerikanske centralbank Feds linje, og aktieinvestorerne vil fortsat blot søge at blive bekræftet på, hvorvidt centralbanken står klar med yderligere stimulans, hvis der bliver brug for det. Indtil videre er der langt op til netop det.
  • Har man lyst til at følge optakten til den amerikanske præsidentvalgkamp, så er der rig mulighed for det ved den demokratiske TV-debat, der bliver sendt fra Las Vegas. Der vil være primærvalg i Nevada i weekenden. I denne debat vil kandidat Mike Bloomberg nu også være kvalificeret til at deltage, da man har lavet om i reglerne.

Markederne her til morgen:

USA (lukkekurser tirsdag):

Dow Jones: -0,56 procent

S&P: -0,29 procent

Nasdaq: +0,02 procent

Asien:

Nikkei: +0,93 procent

Hang Seng: +0,36 procent

CSI 300: +0,29 procent