Business-overblik: Dansk Adidas-topchef retter ind efter undersøgelse af cv-fusk

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Adidas-topchef Kasper Rørsteds offentliggjorte cv stemte ikke overens med virkeligheden og er nu blevet rettet efter undersøgelse om cv-fusk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Dalder/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Det er onsdag morgen. Læs her i Business-overblikket, hvordan finanssektoren scorer kassen på minkavlernes milliardstore erstatning, som skaber splittelse på venstrefløjen, og hvordan hver tiende virksomhed frygter snarlig lukning og fyringer som følge af den langstrakte coronakrise. Men vi begynder med noget helt andet.

Dansk Adidas-topchef retter ind efter undersøgelse af cv-fusk

Danske Kasper Rørsted, der som topchef i den tyske Adidas-koncern sidder på en af de helt store internationale poster, har i årevis stået anført med et cv, der ikke stemte overens med virkeligheden.

Det skriver Finans.dk.

På websitet for den schweiziske fødevarekoncern Nestlé, hvor Kasper Rørsted sidder i bestyrelsen, har stået, at han har færdiggjort »International Business Studies« på Copenhagen Business School, mens det af Adidas' website er fremgået, at han blev uddannet fra »International Business School« i Danmark, hvilket er fagtermen for en universitetsuddannelse.

Kasper Rørsted er imidlertid uddannet akademiøkonom fra Niels Brock Business College, som ikke tilbyder uddannelse på universitetsniveau.

Teksterne er nu ifølge Kasper Rørsted blevet ændret, efter at en tysk journalist sidste år henvendte sig som en del af sine undersøgelser af cv-fusk blandt topcheferne hos landets største virksomheder.

Fejlen optræder imidlertid ifølge Finans.dk i en lang række af artikler i både danske og udenlandske medier, og i det cv, som Kasper Rørsted selv har skrevet til Kraks Blå Bog, står, at han er uddannet civiløkonom i 1985, selv om man ifølge Niels Brocks administrerende direktør aldrig har kunnet blive civiløkonom, men kun akademiøkonom på uddannelsesstedet.

Finanssektoren scorer kassen på minkavlernes erstatning

Den kompensation på 19 milliarder kroner, som et flertal i Folketinget blev enigt om mandag, skæpper i kassen i flere pengeinstitutter, der nu får mulighed for at tilbageføre hensættelser på deres udlån til minkindustrien.

Det skriver Børsen.

»Jeg har svært ved at sige, hvad det kommer til at betyde for nedskrivningerne på udlån, men det vil da formentligt have en positiv effekt,« siger Vagn Hansen, administrerende direktør for Sparekassen Vendsyssel, til Børsen.

En række andre banker og realkreditinstitutter forudser også, at kompensationen giver mulighed for at tilbageføre hensættelser til udlån til minkavlerne. Ifølge Børsen vil nedskrivninger på godt 900 millioner kroner med stor sikkerhed kunne føres tilbage.

Nationalbanken opgjorde i december minkavlernes gæld til danske banker og realkreditinstitutter til 5,2 milliarder kroner. Heraf stod realkreditten for 4,4 milliarder kroner, mens bankerne stod for cirka 820 millioner kroner. Allerede før nedlukningen af de danske minkfarme var over halvdelen af bankernes udlån og 11 procent af realkreditudlånet ifølge Børsen kreditforringet.

Hver tiende virksomhed frygter snarlig lukning og fyringer

Konkurser og fyringer truer snart mange nedlukkede virksomheder. Ifølge brancheorganisationen Dansk Erhverv frygter hver tiende virksomhed at blive tvunget til at afskedige ansatte inden for en måned.

Det skriver Berlingske.

Af de 1.193 adspurgte virksomheder vurderer 25 procent inden for oplevelsesindustrien, at de enten er i »meget stor risiko« eller »nogen risiko« for afvikling inden for tre måneder.

»Det er meget bekymrende og foruroligende. Hvis vi skal på fode igen efter coronakrisen, er det jo virksomhederne, der er rygraden. Hvis de vælter her i foråret, står vi over for svære økonomiske tider i Danmark,« siger Brian Mikkelsen, der er administrerende direktør i Dansk Erhverv.

Det helt store problem er likviditeten. Halvdelen af virksomhederne er presset i de kommende måneder, og mere end hver femte føler sig særligt presset af de udskudte regninger for eksempelvis moms.

Oveni forventer hver tiende virksomhed at skulle opsige medarbejdere i løbet af den kommende måned på grund af coronarestriktionerne. I oplevelsesindustrien forventer hver femte virksomhed at skulle fyre.

Milliarddyr minkaftale skaber splittelse på venstrefløjen

Den længe ventede minkaftale er ganske enkelt for dyr, mener Enhedslisten, der ville have svært ved at se »skatteborgerne i øjnene«, hvis de havde lagt stemmer til aftalen.

Det skriver Berlingske.

Mens SF valgte at lægge stemmer til aftalen, har Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, været ude på Twitter og kaldt aftalen for »overkompensation«.

»Når man ser alene på grundmodellen i aftalen, er der tale om en overkompensation på mere end en tredjedel. Det synes vi er for voldsom en overkompensation. Derfor kan vi ikke være med. Det er vigtigt for os, at vi kan se skatteborgerne i øjnene,« uddyber Victoria Velasquez, Enhedslistens erhvervsordfører, over for Berlingske.

Tre ting, som markederne skal holde øje med i dag

Her er tre forhold, som investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet holder øje med onsdag:

  • I Danmark vil regnskabsfokus først og fremmest være på AMBU. Har nedlukningen/covid-19 i USA haft nogen indflydelse på deres vækst? Aktiekursen er steget meget det seneste år og er hypersensitiv over for positive og negative overraskelser.
  • I USA er det tre regnskaber fra Apple, Tesla og Facebook, der vil tiltrække opmærksomheden. Specifikt med hensyn til Tesla vil udmeldingen om det forventede antal biler i 2021 blive nærstuderet. I 2020 har Tesla leveret tæt på 500.000. I 2021 skal det tal stige meget, og nogle taler om en fordobling, og at Tesla måske kan nå en million leverancer.
  • I USA fortsætter dramaet om kapitalfonden mod de private investorer om Gamestop. Aktien er 33-doblet det seneste år. I går blev den tæt på fordoblet og steg yderligere 42 procent i eftermarkedet. De private forsøger at presse kapitalfonden, som indtil videre ligger nederst i den slåskamp.

Det sker på markederne

USA – aktiers lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones -0,07 procent
  • S & 500 -0,15 procent
  • Nasdaq -0,07 procent

Asien – indeks onsdag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei +0,29 procent
  • Hongkong Hang Seng +0,12 procent
  • Kina CSI +0,13 procent