Business-overblik: Dansk Adidas-boss i uvejr – vil (heller) ikke betale husleje under krisen

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal have styr på, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, inden du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

(Arkiv) Kasper Rørsted, topchef i sportsudstyrsselskabet Adidas, havde det bedste årsregnskab i 2019. Godt to uger efter, at han præsenterede regnskabet, er han røget ud i uvejr, fordi Adidas i lighed med mange andre store kæder, nu ikke vil betale husleje. Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Karmann /dpa/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til en tirsdag morgen, hvor vi begynder med Adidas' danske topchef, som er kommet i uvejr og slutter med mere optimistiske nyheder om en coronavaccine, som måske er på vej, samt erhvervslivets bud på, hvordan Danmark ser ud, når genåbningen begynder.

Men først lidt om, hvordan erhvervsfolk ikke bør opføre sig under coronakrisen.

1
Rå og ky­nisk fir­maad­færd un­der kri­sen kan give om­døm­metæsk bagef­ter

Coronakrisen koster ikke bare mange penge for firmaer og samfund. Den kan også ende med at koste dyrt på omdømmekontoen, når samfundet en dag åbner, skriver Børsen, efter flere dages debat om blandt andet virksomheders manglende lyst til at betale husleje.

Forbrugere, investorer og talentfulde medarbejdere vil nemlig dele verden op i de firmaer, der udviste samfundssind og ansvarlighed, og dem, der udviste kynisk adfærd, advarer flere eksperter over for erhvervsavisen.

»Man kan have alle tiders fine faktablad i sin årsrapport, men i en så ekstrem krise, hvor vi alle sammen skal give lidt ved dørene, bliver firmaernes sande samfundssind afsløret. Og der er altså meget forskelligt. Det spænder lige fra den virksomhed, der frivilligt tilbyder at hjælpe sundhedsmyndighederne, og til den, der straks fyrer mange ansatte og nægter at betale husleje,« siger Tobias Smidth-Fibiger, der er adm. direktør for reklamebureauet McCann.

2
Dansk Adidas-boss i uvejr – vil (heller) ikke betale husleje under krisen

Danske Kasper Rørsted, der er topchef i den tyske sportbeklædningsgigant Adidas, skal måske overveje et Skypemøde med Tobias Smidt-Fibiger.

Det er i hvert fald ikke kun hjemlige virksomheder og butikskæder, der prøver at undgå at betale husleje under coronakrisen, som blandt andre Anders Holch Povlsen og Bestseller.

Kasper Rørsted vil heller ikke betale husleje under krisen – og det har skabt et røre hos vores nabo mod syd, skriver tyske Handelsblatt.

Andre kæder i Tyskland som H&M og Deichmann forsøger også at skubbe huslejen til bedre tider, men det er især Adidas' forsøg på det samme, der har skabt vrede, skriver den tyske erhvervsavis.

Det skyldes formentlig, at Kasper Rørsted for 14 dage siden præsenterede det, han selv kalder det bedste regnskab i selskabets historie.

3
Farmagiganter vil producere én mia. doser af mulig ny coronavaccine

Og så til noget mere optimismevækkende: Tophistorien i internationale medier som blandt andre Financial Times og Reuters mandag aften var, at de to amerikanske farmagiganter, Johnson & Johnson og Abbott i fællesskab mener at have fundet en lovende kandidat til at blive den vaccine, der får tæmmet coronavirussen.

De to selskaber meddelte mandag, at de sammen med den amerikanske stat vil investere i størrelsesordenen én mia. dollar i at starte produktion af vaccinen. Målet er fremstille én mia. doser årligt, skriver Reuters.

Som en del af samarbejdet mellem medicinalselskaberne og den amerikanske regering vil regeringen betale 421 mia. kr. i støtte til opførelsen af en ny vaccinefabrik i USA.

Johnson & Johnson oplyser ifølge Reuters, at selskabet, der er verdens største medicinalkoncern, har valgt sin egen førende vaccinekandidat og vil begynde at afprøve medicinen på mennesker i september i år. Målet er, at vaccinen skal være godkendt til nødbrug i begyndelsen af 2021. Det er langt hurtigere end de 18 måneder, man typisk regner med, at det tager at teste, godkende og producere en vaccine.

4
Statsministeren vil måske genåbne Danmark efter påske – topbosser gør sig klar

Skærpede krav til hygiejnen på arbejdspladserne. Biografbesøg med to sæder mellem hver gæst. Restauranter med få gæster ad gangen. Genåbning af butikker på særlige betingelser. Test af medarbejdere.

Sådan lyder nogle af buddene på, hvordan en gradvis genåbning af Danmark kunne komme til at se ud, hvis man spørger topbosserne i Danmarks to største erhvervsorganisationer, Lars Sandahl Sørensen fra Dansk Industri og Brian Mikkelsen fra Dansk Erhverv. Det skriver Berlingske.

Begge er forsigtigt optimistiske, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) mandag åbnede for muligheden for, at en gradvis genåbning af det danske samfund kan gå i gang efter påske. Forudsat at danskerne henover påsken overholder de regler og anbefalinger, der gælder i øjeblikket.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Her er de tre ting, som chefstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, holder øje med tirsdag:

  • Vi vender blikket mod Kina i dag, hvor vi har fået kinesiske PMI-tal til morgen. I sidste måned viste tallene den største nedgang i aktiviteten nogensinde. Her til morgen viser tallene omvendt en stærk opgang igen. Riget i Midten var epicenteret for smitten og kan dermed også agere drejebog for, hvordan genåbningen af resten af verden kommer til at se ud. De er også flere uger foran Europa i kampen for at  vende tilbage til mere normale tilstande.
  • På vores egne breddegrader får vi tal for inflationen i euroområdet, ligesom vi også får sat tal på forbrugertilliden i Storbritannien – begge dele interessant, fordi det giver en temperaturmåling på europæisk økonomi, efter at coronavirussen begyndte at sprede sig i Europa. Dels vil de kraftige fald i olieprisen også trække de overordnede forbrugerprisindeks ned. Mens vi højst sandsynligt kommer til at mærke en runde af konkurser blandt olieselskaberne, er det positivt for forbrugerne, at man nu kan varme huset billigere og tanke bilen for under 10 kroner literen.
  • Og skal vi kigge på vores helt egen navle i Danmark: Vi får tal for BNP-udviklingen i fjerde kvartal sidste år, hvor forventningen er en stigning på 0,2 pct. Tallet er selvfølgelig håbløst forældet set i lyset af den nyeste udvikling, men det giver os alligevel et fingerpeg om, hvordan Danmark havde det, lige inden coronafeberen sendte os alle sammen hjem.

Markederne her til morgen

USA, lukkekurser mandag:

  • Dow Jones +3,19 pct.
  • S&P 500 +3,35 pct.
  • Nasdaq +3,62 pct.

Asiatiske indeks tirsdag kl. 06.15

  • Japan Nikkei -0,01 pct.
  • Hongkongs Hang Seng +1,09 pct.
  • Kina CSI +0,42 pct