Business-overblik: Danmarks største nattelivskoncern henter over 100 millioner kroner i coronastøtte

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Landets største nattelivskoncern med skaber og topchef Adam Falbert i spidsen har indtil nu modtaget over 100 millioner kroner i coronastøtte på grund af tvangslukninger og restriktioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens Business-overblik, hvor vi gennemgår de vigtigste erhvervsnyheder.

I dag skal vi blandt andet forbi markedet for ejerlejligheder, ligesom vi skal runde toppen af dansk erhvervsliv, som ifølge en ekspert snart kan stå over for en vis udskiftning.

Men vi starter herhjemme, for som de fleste formentlig har bemærket, besluttede regeringen onsdag aften at forlænge de nuværende restriktioner med tre uger.

Det betyder, at nedlukningen af store dele af erhvervslivet – herunder serveringssteder, storcentre, liberale erhverv som frisører og tatovører samt hele detailhandlen med undtagelse af dagligvarebutikker og apoteker – forlænges frem til 7. februar.

Som noget nyt skal klinikker, der udfører kosmetiske behandlinger, også holde lukket.

»Restriktionerne påvirker vores allesammens liv. Men det er bydende nødvendigt, at vi bremser smitten, for vi skal have så lidt brændstof som muligt i epidemien, når den engelske variant overtager. Tag ikke fejl,« lød det blandt andet fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Hjælpen skal ud

Forud for sundheds- og ældreministerens udmelding anerkendte flere aktører fra erhvervslivet behovet for at forlænge restriktionerne.

Det betyder dog ikke, at alt er fryd og gammen. Ifølge cafékongen Torben Olsen, der står bag 11 spisesteder i København, skaber den fortsatte nedlukning nemlig et endnu større behov for, at hjælpepakkerne kommer ud til virksomhederne hurtigst muligt.

Ifølge Torben Olsen mangler han blandt andet at få udbetalt dele af kompensationen til faste omkostninger, ligesom det også halter med lønkompensationen.

»Vi kan ikke ringe til vores udlejer og sige, at han ikke får huslejen, før vi har fået kompensation fra staten. Som restauratør står man derfor med et stort problem, hvis man ikke har pengene. Det er sindssygt hårdt,« siger restauratøren.

Torben Olsen fortæller, at han selv har mulighed for at dække sine udgifter, indtil staten udbetaler kompensation. Men sådan er det ikke nødvendigvis for alle restauranter, påpeger han.

Danmarks største nattelivskoncern henter over 100 millioner kroner i coronastøtte

Danmarks største nattelivskoncern har modtaget omkring 113,7 millioner kroner i  coronastøtte efter godt ti måneder med nedlukninger og restriktioner.

Det viser en gennemgang, som FødevareWatch har foretaget på baggrund af Erhvervsstyrelsens udbetalinger af lønkompensation og kompensation for faste udgifter.

Økonomidirektør Jesper Schaltz fra Rekom Group, der har over 90 datterselskaber, siger i en skriftlig kommentar til FødevareWatch, at kompensationerne »på ingen måde« dækker udgifterne ved at være tvangslukket.

»Selvom lønkompensationen kun delvist har dækket vores hjemsendte medarbejderes løn, og vi selv har betalt den sidste del, har ordningen været essentiel for, at vi har kunne fastholde størstedelen af vores næsten 2.500 medarbejdere i snart et år,« siger Jesper Schaltz.

Der er udbetalt cirka 67,5 millioner kroner i kompensation for faste udgifter og omkring 46 millioner kroner i lønkompensation for 2.362 ansatte. Ansøgninger for endnu 40 millioner kroner er indsendt.

Barimperiet Old Irish Pub har fået omkring 33 millioner kroner udbetalt i coronastøtte.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Ville gå uden om EU

Vi fortsætter i coronasporet, for Jyllands-Posten kunne onsdag aften berette, at Statens Serum Institut (SSI) og Lægemiddelstyrelsen forsøgte at indgå en dansk særaftale om flere vacciner fra producenten Pfizer.

SSI-direktør Henrik Ullum bekræfter, at de nytårsaften forhandlede med Pfizer om at få flere vacciner hurtigere, end vi er berettiget til gennem EUs fællesindkøb.

»Det er klart, at det på nuværende tidspunkt i epidemien ville være en kæmpe fordel at få flere vacciner hurtigere.«

Til gengæld skulle Danmark – eventuelt i samarbejde med Island – give Pfizer adgang med feltdata, som medicinalfirmaet kunne bruge til at undersøge effekten af sin coronavaccine, oplyser Henrik Ullum.

Pfizer vendte dog ikke tilbage og har ingen kommentarer, ligesom det er uklart, om myndighederne havde grønt lys fra regeringen.

Forventer ketchupeffekt

Vi iler videre til Børsen, der i dag har en interessant historie om toplederes lyst til at skifte job.

Andelen af ledere, der har gået med tanker om at skifte job, er nemlig faldet drastisk i 2020, viste en undersøgelse, som interesseorganisationen Lederne foretog i sommer.

Det kan skyldes coronakrisen, vurderer Jens Lunn, der er adm. direktør i AS3 Executive, som specialiserer sig i karriererådgivning til topledere.

»Et skib, der er i massivt uføre, skiller sig heller ikke af med kaptajnen – det handler bare om at komme i havn,« siger han.

Jens Lunn forventer dog, at der kommer til at være en vis udskiftning blandt toplederne, når først coronakrisen er ovre:

»Der er risiko for en ketchupeffekt efter krisen, når støvet har lagt sig. Det kan give en ny energi til virksomhederne, og ofte sker der udskiftninger efter kriser for at signalere handlekraft og nye tider.«

Få ejerlejligheder tilbage

Vi tager turen videre til Finans, der i dag giver en status på markedet for ejerlejligheder i København.

Den såkaldte lagerbalance, der viser, hvor lang tid det vil tage at sælge hele det eksisterende udbud af ejerlejligheder, er nemlig så lille, at det kun vil tage halvanden måned at tømme det.

I sommeren 2019 var tallet oppe på små seks måneder. Lagerbalancen toppede i 2011 på lidt over 12 måneder.

»Da var det københavnske boligmarked i køleboksen. I nyere tid har lagerbalancen ikke været lavere, end den er i øjeblikket,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

Ifølge Boligsiden er knap 1.400 ejerlejligheder til salg i København By i øjeblikket.

Tre ting, som investorerne skal holde øje med

Her er tre ting, som investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet holder øje med i dag:

  • Chr. Hansen præsenterer sit førstekvartalsregnskab 2020. Har starten på det nye regnskabsår været fornuftig, og hvordan har udviklingen været i Kina/USA for Chr. Hansen?
  • Ørsted blev ikke tilvalgt til stort vindprojekt ud for New York. Man kan ikke vinde hver gang, men investorerne vil alligevel bemærke, at projektet gik til anden side. Det kommer dagen efter, at Ørsted opjusterede sine forventninger til 2020, men samtidig kom med skuffende guidance for indeværende år.
  • DFDS opjusterede sent i går sine forventninger til 2020 på grund af lageropbygning i Storbritannien forud for et måske hårdt Brexit, som ikke kom alligevel. Opjusteringen vil formentlig ikke have en væsentlig kurseffekt, da en lageropbygning i slutningen af 2020 vil blive modsvaret af mindre aktivitet i år.

Aktiemarkederne lige nu

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: -0,03 pct.
  • S & 500: +0,23 pct.
  • Nasdaq: +0,43 pct.

Asien – indeks torsdag kl. 06.20:

  • Japan Nikkei: +1,75 pct.
  • Hongkong Hang Seng: +0,51 pct.
  • Kina CSI: -0,31 pct.