Business-overblik: Coronavirus koster bankerne langt mindre end finanskrisen

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Danske Bank og resten af branchen har afsat omkring otte mia. kr. til coronatab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen

Godmorgen og velkommen til  torsdagens nyhedsoverblik fra Berlingske Business.

Vi skal i dag høre om, hvordan de amerikanske myndigheder undersøgte en dansk provinsbank på grund af mistænkelige transaktioner og om Advokatrådet, der skærper tilsynet med de store advokathuse. Men først til et indblik i hvor meget de danske banker venter at tabe på coronakrisen.

Banker har afsat otte mia til coronatab – langt mindre end efter finanskrisen

Bankernes overskud er dykket med 75 pct. siden sidste år, og bankerne venter nu det største tab på udlån siden 2012, skriver Børsen.

Det er analysefirmaet Bank Research, der har gennemgået bankernes halvårsregnskaber. De viser, at der i alt er sat otte mia. kr., eller hvad der svarer til 0,6 pct. af bankernes samlede udlån. Ifølge Finanstilsynet var de danske bankers nedskrivninger i første halvdel af 2019 på 902 mio. kr., svarende til under 0,1 pct. af udlånet.

Men sammenlignet med årene efter finanskrisen er tallet langt mindre. Da finanskrisen hærgede i 2009, frygtede bankerne, at de kunne tabe 2,5 pct. af deres samlede udlån, svarende til et minus på 44,5 mia. kr. Piller man Danske Banks nedskrivninger i Irland ud af regnestykket, er tallet lidt lavere – 38 mia. kr.

Nicholas Rohde fra Bank Research kalder coronanedskrivningerne for »bankernes bedste bud på, hvor skidt det kommer til at gå«.

»Bankernes nedskrivninger viser, at covid-19 er forbundet med en stor usikkerhed. Men hvis man sætter det i relief til finanskrisen, er der indtil videre tale om en noget mindre krise for bankerne,« siger Nicholas Rohde.

Advokatrådet skærper hvidvasktilsyn

Advokatrådet skærper tilsynet med de store advokathuse og vil fremover tage på kontrolbesøg for at se, om de har styr på hvidvaskreglerne. Det skriver Finans.

Årsagen er eksempler på, at penge er blevet vasket hvide efter en tur igennem et advokatfirma og dets klientkonto. Samtidig er myndighederne begyndt at fokusere mere og mere på risikoen for hvidvask - og ikke mindst om der er styr på kontrollen med det.

Det er baggrunden for, at Advokatrådet, der fører tilsyn med advokatbranchen, nu vil gøre hvidvask til et særligt emne for tilsynsbesøg.

»Både de nationale og de internationale myndigheder har strammet reglerne for indberetning af hvidvask, og de har generelt sat meget fokus på det, og nogle af de europæiske myndigheder kommer af og til på besøg. Det gør de også i de kommende måneder. Vi skal sikre, at vi som branche efterlever reglerne,« siger Martin Lavesen, formand for Advokatrådets regel- og tilsynsudvalg. Desuden er han managing partner i et af landets største advokatfirmaer, DLA Piper.

Amerikanske myndigheder havde lokalbank fra Skjern i kikkerten

De amerikanske myndigheder havde Skjern Bank i søgelyset på grund af store, mistænkelige transaktioner, der gik gennem banken.

Det afslører en omfattende læk af dokumenter, som Berlingske sammen med Politiken og DR er kommet i besiddelse af gennem det Internationale Konsortium for Undersøgende Journalister (ICIJ) og det amerikanske medie BuzzFeed News.

Dokumenterne giver indblik i, hvordan selskaber via Skjern Bank kørte store og mistænkelige beløb på tværs af landegrænser. Mange af pengene blev ført frem og tilbage mellem selskaber, hvor der var adressesammenfald mellem afsender og modtager.

»Den her sag viser, at det ikke kun er de store banker som Danske Bank og Nordea, der skal være på vagt i forhold til hvidvask,« siger Kalle Johannes Rose, adjunkt ved Copenhagen Business School og ekspert i international bekæmpelse af hvidvask.

De seneste uger har Danske Bank og Nordea været sat i forbindelse med mistænkelige transaktioner på baggrund af et lækket materiale.

Men også Skjern Bank er nævnt adskillige gange i såkaldte SAR-rapporter, suspicious activity reports, sendt til det amerikanske finansministeriums efterforskningsenhed, Fincen.

Pengene blev blandt andet sendt til en konto i en lettisk bank, som kan have været brugt til hvidvask af penge fra ulovlig våbenhandel i det såkaldte Odessa-netværk.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med:

Investeringsøkonom Per Hansen, Nordnet, holder blandt andet øje med, om danske aktier bliver trukket op af stigningerne i USA:

  • Chr. Hansen aflægger årsregnskab. Prisfastsættelsen er høj, og selv mindre afvigelser fra det forventede kan give større kursudsving.
  • Kamela Harris og Mike Pence mødtes i amerikansk vicepræsident-duel i nat. Hos investorerne flytter det næppe noget og rokker ikke ved, at præsidentkandidat Joe Biden og Demokraterne er foran i kapløbet med Donald Trump og Republikanerne frem mod valget 3. november
  • De amerikanske aktier steg markant onsdag. Investorerne tror på mere stimulans – på et tidspunkt. Store USA stigninger giver de europæiske og danske aktier et godt rygstød fra handelsstart.

Markederne i dag

USA lukkekurser onsdag

Dow Jones +1,91pct.

S&P 500 +1,74 pct.

Nasdaq +1,88 pct.

Asien - Indeks kl. 06.10

Japan Nikkei +1,12 pct.

Hongkong Hang Seng -0,84 pct.

Kina CSI -0,20 pct.