Business-overblik: Coronakrisen sætter turbo på danskernes opsparing

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

I de første tre kvartaler af 2020 har danskerne lagt i omegenen af 90,5 milliarder kroner på deres opsparing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til ugens sidste morgenfriske overblik over fredagens første erhvervsnyheder.

Vi begynder med Børsens artikel om, at danskerne ikke kan bruge deres penge – og derfor sparer mere op.

Coronakrisen sætter turbo på danskernes opsparing

Under coronakrisen lægger danskerne mange flere penge til side end normalt, skriver Børsen.

I de første tre kvartaler af 2020 har danskerne sparet cirka 10,5 procent af deres løn op. Det svarer til, at der er blevet sat 90,5 milliarder kroner ind på bankkontiene.

I 2019 var det tilsvarende tal mere end halveret – det lå på 43 milliarder kroner.

Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA Pension, forklarer til Børsen, at danskerne sparer mere op, fordi man nervøs for, om man kan beholde sit arbejde. Dertil er mange ting nedlukkede, hvorfor det er sværere at forbruge sine penge.

Overvismand og professor i økonomi på Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard mener, at de ekstra opsparede penge omdannes til forbrug, når coronakrisen slipper sit tag i Danmark.

»Det er et håb, som er realistisk, og derfor er det ikke urovækkende, at så mange penge er røget ind på en bankkonto, for det er penge, der hurtigt kan omsættes til forbrug,« siger Carl-Johan Dalgaard til Børsen.

Virk­som­he­der mister salg for 85 milliarder kroner i før­ste kvar­tal

Det er de lukkede butikker, tomme lufthavne, forsamlingsforbud og hele resten af nedlukningspakken, der får erhvervslivet til at se et styrtdyk i salget.

Det viser en rundspørge, som Dansk Industri har lavet i sit virksomhedspanel, hvor over 900 medlemsvirksomheder svarer på, hvordan de ser deres omsætning udvikle sig i første kvartal 2021 sammenlignet med samme periode sidste år. Virksomhederne forventer, at omsætningen dykker med 14 procent svarende til et tabt salg på omkring 85 mia. kroner.

»Det er de første tal for, hvordan erhvervslivet har det i 2021, og det er virkelig voldsomt. Hvis det hele åbner op igen 7. februar, så bliver tabet selvfølgelig mindre. Men det er der ikke noget, der tyder på,« siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri, til avisen.

Klimaminister Dan Jørgensen trodser massiv kritik for at blåstemple virksomhedernes grønne smutvej

Klimaminister Dan Jørgensen (S) er ved at forspilde en oplagt mulighed for at rydde op i en problematisk skrivebordsøvelse blandt danske virksomheder og samtidig sætte turbo på det kommercielle marked for sol og vind. Sådan lyder kritikken fra eksperter og aktører ifølge Finans.

Et nyt EU-direktiv skal implementeres i dansk lovgivning, og det giver mulighed for at rydde op i det udskældte certifikatsystem for grøn strøm. Systemet møder kritik, fordi det giver virksomheder mulighed for at pynte på deres CO2-regnskaber ved at købe grøn strøm fra vindmølleparker, som allerede er opført med massiv statsstøtte.

»Det hænger simpelthen ikke sammen, at virksomheder kan bryste sig af at være grønne, fordi de køber vindmøllestrøm, som i forvejen er finansieret af elkunderne via PSO-afgiften. Man gør jo dette for at få fremmet den vedvarende energi, men det virker overhovedet ikke,« siger Brian Vad Mathiesen, professor på Aalborg Universitet.

Sådan vil de klogeste hoveder genåbne Danmark – her er vindere og tabere

Selvom Danmark fortsat vil være lukket en rum tid endnu, kan vi allerede begynde at kigge frem mod, i hvilken rækkefølge samfundet skal genåbnes. De små skolebørn først, dernæst butikker, så storcentre, frisører og restauranter og til sidst barer og værtshuse, hvis det står til regeringens ekspertgruppe.

Hos HORESTA, brancheorganisationen for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, noterer man sig den anbefaling, eksperterne er kommet med.

»Det var forventeligt, men det er også værd at holde sig for øje, at ved at holde erhvervet lukket skaber man blot grobund for uorganiserede fester i parker og så videre. Hen over sommerperioden sidste år så vi, hvordan festen bare fortsatte andre steder,« siger politisk chefkonsulent i HORESTA Kristian Nørgaard, der også er regionsrådsmedlem i Region Syddanmark for Venstre.

Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet peger på tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • Joe Biden vil have yderligere finanspolitisk stimulans og foreslår en økonomisk hjælpepakke på 1.900 milliarder dollar. Vil investorerne tage godt imod den, eller begynder de på at tidspunkt at frygte, at mange hjælpepakker vil øge underskud og gældsætning for meget?
  • Store amerikanske banker som JP Morgan, Wells Fargo og Citigroup skyder for alvor den amerikanske regnskabssæson i gang. Bankaktierne er steget markant de seneste måneder på håb om, at tiden efter coronavirus kan skimtes. Investorerne vil holde øje med, om bankernes hensættelser til tab er tilstrækkelige og om de er så velkapitaliserede, at de for alvor vil tilbagebetale udbytte samt foretage aktietilbagekøb?
  • Norwegian skal hente mere aktiekapital og udvande eksisterende investorer endnu mere, end tilfældet allerede har været. Hos SAS står flyene stadig overvejende på landjorden med en stakket trafik ind og ud af landet. Begynder investorerne at ryste på hånden over udsigten til, at en normalisering af corona næppe sker på denne side af påske?

Det sker på markederne

USA – lukkekurser torsdag:

Dow Jones: -0,22 procent

S&P 500: -0,38 procent

Nasdaq: -0,12 procent

Asien – indeks fredag kl. 06.20:

Japan Nikkei: -0,57 procent

Hongkong Hang Seng: -0,29 procent

Kina CSI: -0,67 procent