Business-overblik: Claus Meyer langer hårdt ud efter kapitalfond, der overtog hans livsværk

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Meyers og Løgismose blev i 2015 opkøbt af kapitalfonden IK Investment Partners. Nu langer Claus Meyer ud efter den nye ejer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Godmorgen.

Det er fredag og dag to efter folketingsvalget, der har ændret det politiske landskab i Danmark. Mens politikerne fortsat krydser klinger på Christiansborg, tager vi en rundtur til nogle af dagens mest interessante erhvervsnyheder, som ikke overraskende også er præget af, at vi står over for et skifte fra en borgerlig til en socialdemokratisk ledet regering.

Store knaster forude, når de Radikale og S skal forhandle økonomisk politik

Vi starter med vores egen tophistorie. Økonomisk redaktør Ulrik Bie og journalist Frederik M. Juel har nemlig analyseret, hvor langt Radikale Venstre og Socialdemokratiet står fra hinanden forud for de regeringsforhandlinger, som for alvor går i gang i dag.

Af analysen fremgår det, at de to partiers økonomiske programmer ikke er i sync allerede fra de indledende afsnit, hvor vægten ligger to helt forskellige steder. De Radikales tone ligger meget tæt på den franske præsident, Emmanuel Macron; faktisk er titlen på de Radikales økonomiske program »Fremad« mod et grønnere, friere og stærkere Danmark, hvilket er det samme som Macrons program »En Marche!«

Socialdemokratiets program, »Gør gode tider bedre for alle«, identificerer en række problemer, men »først og fremmest er vores sygehuse, ældreplejen og resten af den offentlige velfærd presset«.

Ifølge Berlingskes analyse står de største knaster til at blive spørgsmålet om nemmere adgang til udenlandsk arbejdskraft for de danske virksomheder, som er et vigtigt punkt for de Radikale, spørgsmålet om nedslidtes mulighed for tilbagetrækning, hvor de to partier er helt uenige, og skat, hvor der dog også er en hel del lighedspunkter. Endelig kan spørgsmålet om finansiering af en stigning i det offentlige forbrug også risikere at kræve mange timer ved forhandlingsbordet.

Claus Meyer lufter hård kritik af kapitalfonden bag Løgismose Meyers

Man behøver dog ikke kun tage til Christiansborg for at få dramatik. Det fremgår af Børsen her til morgen.

Meyers og Løgismose blev i 2015 opkøbt af kapitalfonden IK Investment Partners, som blev majoritetsaktionær. Planen var at høste synergieffekter ved at slå en række funktioner hos de to virksomheder sammen.

Siden har det knebet med at hente gevinsten hjem, og det seneste regnskab viser stagnation og et større dyk i indtjeningen.

Løgismose og Meyers skal derfor nu igen drives som to uafhængige forretninger efter fire år, hvor den britiske kapitalfond forgæves har forsøgt at gøre ægteskabet mellem de to danske maddynastier til en økonomisk succes.

Ledelsen i det danske madimperium har tidligere afvist at stille op til interview med Berlingske Business, men over for FødevareWatch oplyste selskabets bestyrelsesformand Per Harkjær torsdag, at skilsmissen nu bliver en realitet, fordi synergieffekterne er udeblevet i fusionen mellem de to virksomheder.

Det får nu Claus Meyer, der er stifter af Meyers og i dag medejer og bestyrelsesmedlem i Løgismose Meyers til at lufte en skarp kritik af IK Investment Partners i Børsen. Han tvivler ganske enkelt på, at kapitalfonden har været den rigtige ejer for de to virksomheder.

»Vi har endnu ikke været i stand til at få det fulde udbytte ud af sammenlægningen af de to virksomheder. På det grundlag er jeg ikke overbevist om, at virksomheden har haft det bedst mulige ejerskab,« siger Claus Meyer.

Partner i IK Investment Partners Thomas Klitbo vil ikke over for Børsen kommentere, hvorvidt IK Investment Partners er den rette ejer for de to virksomheder, og ser heller ikke den store dramatik i sagen om opsplitningen af de to forretninger. Det handler bare om, at komme »back to basics« og holde de kommercielle funktioner skarpt adskilt, mens Løgismose og Meyers stadig deler backoffice og er én virksomhed, forklarer Thomas Klitbo til Børsen.

Pensionskunder betaler for udskældt Nets-program

Hvis betalingsvirksomheden Nets når sit mål og får gevinsten på syv mia. kr., som den har udsigt til ifølge selskabets nye incitamentsprogram, vil en lille del af regningen havne hos en række danske pensionskasser, som har investeret i en af kapitalfondene, som ejer Nets.

Det skriver Børsen, som tidligere har fortalt, at den statslige pensionsgigant ATP er investor i kapitalfonden Advent International. Det samme er imidlertid også tilfældet for Danica, Velliv, PensionDanmark, Industriens Pension og Lærernes Pension.

Det er PensionDanmark langtfra tilfreds med. Investeringsdirektør i pensionsselskabet, Claus Stampe, skriver i en mail til Børsen, at pensionskassens holdning »flugter helt« med kapitalfondens egen brancheforening, DVCA.

DVCA, der repræsenterer de danske kapitalfonde, men ikke har Advent International som medlem, advarede i sidste uge om, at Nets-programmet kan ramme hele det danske investeringsmiljø. ATP har også tidligere over for Børsen givet udtryk for samme holdning.

Her er tre ting investorerne skal holde øje med i dag

Per Hansen, investeringsøkonom, Nordnet, har udpeget tre ting, som investorerne bør holde øje med tirsdag:

1) Novozymes har leveret endnu en svag salgspræstation og var torsdag tvunget til at nedjustere forventningerne til hele 2019. Det er ikke første gang, at ledelsen må gå bodsgang til investorerne. Spørgsmålet er, om bestyrelsen har mistet tilliden til og tålmodigheden med topledelsen efter den skuffende udvikling?

2) Theresa May har »sidste arbejdsdag«. Under hendes ledelse har Brexit-forhandlingerne stået i stampe, og pundet er meget svækket. Investorerne kommer næppe til at savne hende meget og særlig længe. Markerer hendes exit bedre muligheder for en Brexit-aftale?

3) Den kinesiske centralbankchef har i en udtalelse her til morgen forsikret om, at centralbanken har masser af pengepolitisk ammunition i form af lavere renter, lavere reservekrav til bankerne og i finanspolitikkens værktøjskasse, hvis handelskrigen med USA forværres. Udviklingen balancerer på en knivsæg, og investorerne følger meget nøje med på sidelinjen.

Det sker på markederne

De kinesiske børser holder lukket i dag, fredag, mens de japanske børser er i plus.

Nikkei 225 +0,6 %
Topix +0,4 %

Kilde: Ritzau/FINANS