Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Godmorgen og velkommen til ugens første Business-overblik.
Vi skal høre om en dansk supermarkedskæde, der vil indføre coronapas, om konflikter i forbindelse med virksomhedshandler og SAS-ansatte, der søger deres egne job. Men først til en historie om Hummel-ejeren Christian Stadil.
Vil du have dagens vigtigste historier direkte i ørerne, så lyt til Morgenposten – Berlingskes nyhedsoverblik:
Stadil åbner for arveproces
Christian Stadil åbner nu for arveprocessen i milliardkonglomeratet Thornico, som han ejer ammen med sin far. Han vil blandt andet sikre, at hans børn, der alle er under ti år, ikke bliver uvenner, og undgå at Skat tager mere end højst nødvendigt, skriver Børsen
»Det vigtigste i denne proces for både min hustru og mig er, at vi aldrig skal efterlade noget, som kan resultere i, at vores børn bliver uvenner,« siger Christian Stadil.
Erhvervsmanden, der tirsdag fylder 50 år, har fire børn, hvoraf den ældste er otte år. Og Christian Stadil forventer, at Thornico, der blandt andet ejer Hummel, vil vokse voldsomt de kommende år, både på omsætning og indtjening. Det betyder, at værdien af koncernen formentlig vil stige og gøre det endnu dyrere i fremtiden at videregive Thornico til børnene.
Et heftigt marked for transaktioner giver en bølge af slagsmål
De mange opkøb efter nedlukningen giver konflikter mellem de handlende virksomheder. Årsagen er blandt andet, at handlerne bliver dyrere og dyrere og mere komplekse. Det skriver Finans.
»At vi ser flere tvister, skyldes, at der gennemføres flere transaktioner, man kan blive uenige om. Der er en tendens til, at man i større omfang forsøger at hænge modparten op på de garantier, der er givet. Desuden er det danske M&A-marked (marked for virksomhedshandler, red.) blevet mere internationalt,« siger Erik Bertelsen, partner i Kromann Reumert.
I de første tre kvartaler af 2021 har der været 415 virksomhedshandler i Danmark, og dermed ligger antallet inden årets sidste kvartal betydeligt over rekordåret 2018, hvor der blev gennemført 382 virksomhedshandler.
Rema 1000 indfører coronapas for godt 1000 ansatte
Skal man på arbejde i discountkædens centrallager i Horsens, skal man kunne fremvise et gyldigt coronapas. Det skriver Ritzau.
Det sker, efter smitten stiger på Rema 1000s centrallager i Horsens, hvor ti personer denne uge er bekræftet coronasmittet. Ifølge Jonas Schrøder, der er kommunikationschef i discountkæden, er tiltaget blevet taget godt imod.
»Vi mener, at det er bedst, at vi alle passer på hinanden, at vi tager det her tiltag og sikrer, at smitten ikke spreder sig yderligere. Vi har kun oplevet opbakning til det, siger han.
Han fortæller, at de i virksomheden i nogle dage har overvejet, om kravet skulle indføres.
Flere hundrede fyrede SAS-piloter blandt ansøgere
SAS har fået langt over 1.000 ansøgninger til de ledige pilotstillinger i produktionsselskabet SAS Connect, skriver branchemediet Check-In.
Der vil dog gå et stykke tid, inden man kan ansætte i hovedselskabet SAS Scandinavia.
Da SAS i juni 2020 gennemførte en større fyringsrunde for at afbøde virkningerne af coronapandemien, måtte selskabe sige farvel til i alt 562 piloter, heraf omkring 130 fra SAS i Danmark. Nu er SAS i gang med at ansætte igen.
Simon Madsen får ikke en krone i erstatning trods årelangt salg til minkbranchen: »Det er fuldstændig nonsens«
Kampen om minkbranchens ret til erstatning er i gang. Men »firkantede regler« udelukker Simon Madsen fra erstatning, selvom han i årevis har udviklet og solgt produkter til minkindustrien, skriver Berlingske.
Sidste år overtog han det fulde ejerskab af den virksomhed, hans far startede i 1995. Gennem 25 år har de specialiseret sig i at udvikle, producere og sælge produkter til danske minkavlere. De har markeret sig inden for alt fra fodersiloer til specielle vogne til minkfarme.
Alligevel står Simon Madsen ikke til at få en eneste krone i erstatning, som følgeerhvervene til minkbranchen ellers er stillet i udsigt som følge af den totale nedlukning af erhvervet.
Forklaringen er en række »juridiske tilfældigheder«, som Simon Madsen selv formulerer det. For at få ret til erstatning, skal en virksomhed som hans nemlig have haft mindst halvdelen af sin omsætning rettet mod minkfarme i en bestemt årrække, og det lever han ikke op til.
»Jeg har svært ved at udtrykke det ordentligt,« siger Simon Madsen og holder en kort pause.
»Et eller andet sted synes jeg, man mister noget for demokratiet. I bund og grund havde jeg aldrig forventet, at vi skulle ende i sådan en situation her. Alle de timer og al den udvikling, vi har lagt i virksomheden. Det er væk.«
Tre forhold, som investorerne skal holde øje med
Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, vil holde øje med disse tre punkter denne mandag:
- Sidste uge bød på solide aktieafkast trods både snak om højere inflation, lavere vækst og en pandemi der fortsat skaber senfølger for global økonomi. Med stigninger på globale aktier målt i danske kroner på 25,6 procent i år, har det bestemt været et år, hvor man som aktieinvestor overordnet set er blevet betalt for de risici man har taget. Den bedre end ventede amerikanske arbejdsmarkedsrapport i fredags sendte renterne ned og aktierne op, og rapporten gør det ikke mindre interessant at følge talerne fra den amerikanske centralbank i dagens løb. Efter en travl uge i sidste uge med både centralbankmøder og vigtige nøgletal bliver denne uge en smule mere stille på papiret. Investorerne vil dog begynde morgenen med at granske de kinesiske handelstal fra i går.
- Der vil være mange talere fra centralbankerne i dagens løb, herunder den amerikanske centralbankchef Jerome Powell, vicechef Richard Clarida, direktionsmedlem Michelle W. Bowman og chefen for Federal Reserve i Chicago, Charles L. Evans, samt den europæiske centralbanks cheføkonom, Philip Lane. Generelt tegner der sig et billede af, at nogle centralbanker begynder at se i retning af strammere pengepolitik, mens andre (for eksempel ECB) klart har meldt ud, at man ikke ser for eksempel renteforhøjelser i 2022. Det peger i retning af en fortsat stærkere amerikansk dollar.
- Mange danske regnskaber er efterhånden også drysset ind, men der skal vi vente til i morgen, før de store selskaber igen genoptager regnskabsaflæggelserne. Ser man mod USA, vil betalingsgiganten PayPal aflægge regnskab. Generelt har det været en rigtig stærk regnskabssæson, og den skal ses som en af de primære drivkræfter bag de seneste aktiekursstigninger.
Det sker på markederne
Aktier – indeks og udvikling i procent.
USA – lukkekurser fredag:
Dow Jones: 0,56 procent
S&P 500: 0,37 procent
Nasdaq: 0,20 procent
Asien – indeks mandag kl. 06.40:
Japan Nikkei: -0,21 procent
Hongkong Hang Seng: -0,48 procent
Kina CSI: 0,16 procent