Business-overblik: Bombe i overenskomstforhandlingerne – mere løn til fædre på barsel?

Her følger de væsentligste businessnyheder – dem, du bør læse, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, inden du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse en artikel for at være opdateret.

Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen, er rede til at forhandle mere løn til mænd på barsel ind i de nye overenskomster. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Godmorgen. Så er vi klar med dagens businessoverblik, som fra morgenstunden fører dig sikkert gennem de vigtigste historier.

Vi begynder med vores eget medie, som bringer en nyhed, der vil interessere de fleste københavnere: Magasin skal være hele Europas webbutik. Finans rapporterer om en dansk virksomhed, der er hårdt ramt af coronavirus i Kina, og Børsen kan fortælle, at Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen, under overenskomstforhandlingerne er klar til mere løn til fædre.

Her er Magasins vilde ekspansionsplaner

Mens de fleste stormagasiner i den vestlige verden er i krise og lukker på stribe, går danske Magasin, der har syv stormagasiner, med vilde ekspansionsplaner. Det skriver Berlingske.

I november åbnede Magasin en webshop i Sverige, og her er det gået så godt, at den danske stormagasinkæde er klar til at skrue op for ambitionerne med hensyn til salget på nettet.

»Vi vil gerne åbne vores webbutik i hele Europa, og vi begynder med Norge allerede i år,« siger Lise Bloch Thomsen, der er kommerciel direktør for Magasin.

Efter Norge er planen at indtage Tyskland, Grønland, Island og Færøerne. Derudover er Magasin i færd med at undersøge mulighederne for at åbne et stormagasin på den anden side af Øresund med baggrund i, at svenskerne har taget væsentligt bedre imod webbutikken, end Magasin havde forventet.

»Der er mange svenskere, der kommer i vores butik på Kongens Nytorv, så vi havde primært markedsført webbutikken til Sydsverige. Nu viser det sig, at der også er mange kunder i Stockholm, så der er ingen tvivl om, at der er et ret stort potentiale for os i Sverige,« siger Lise Bloch Thomsen.

Kædens kommercielle direktør kan dog endnu ikke oplyse, hvilken svensk by der skal have en fysisk Magasin.

Dansk robotkomet ramt af coronavirus: »Alt er gået i stå for os i Kina«

Det fremadstormende robotfirma MIR er lige nu hårdt ramt på det kinesiske marked af kampen mod coronavirus. Alle medarbejdere er sendt hjem, og salget er gået i stå, skriver Finans.

Små, selvkørende robotter, der kan fragte grej rundt på fabrikker og hospitaler, har gjort Mobile Industrial Robots til en af de danske robotkometer med skyhøj vækst. Efter at coronavirussen begyndte at sprede sig i Kina, er et af verdens store markeder for robotter på kort tid gået i stå.

»Vi har stoppet alle leverancer til Kina i januar. Der sker ingenting i Kina. Sidste år var 15 procent af vores salg i Kina, så det er et vigtigt marked for os,« siger Thomas Visti, direktør for Mobile Industrial Robots.

Alle 30 kinesiske forhandlere af MIRs robotter holder lukket, og derfor er MIRs ansatte i Kina sendt hjem.

Brian M.: »Hvide mænd på min alder ansætter hvide mænd på min alder«

Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen, bakker op om to måneders øremærket barsel til mænd og er klar til at at forhandle om mere løn til fædre under barsel i de igangværende overenskomstforhandlinger, skriver Børsen.

»Som politiker var jeg imod øremærket barsel til mænd. De to måneders barsel til mænd, som EU har besluttet sig for, tager jeg dog positivt imod. Det vil klart være med til at styrke ligestillingen, så virksomhederne kan få noget diversitet på ledelsesgangene,« siger Brian Mikkelsen.

Han forklarer desuden over for Børsen, at virksomheder bør overveje at anonymisere navne på ansøgninger og CVer, når det gælder lederjob.

»Hvide mænd på min alder ansætter hvide mænd på min alder,« erkender Brian Mikkelsen.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Chefstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, udpeger her, hvad investorerne bør holde øje med i dag:

  • Handelsdagen i går begyndte surt med blodrøde asiatiske markeder, men sluttede i grønt territorium. Det var især faldene på de indenlandske kinesiske børser, der trak overskrifter fra morgenstunden. Det skete, efter at børserne havde holdt forlænget (kinesisk) nytårsferie ovenpå udbruddet af coronavirus. Og så mangler vi fortsat at se resultaterne fra nattens primærvalg i Iowa, hvor processen om at udpege modstanderen til Donald Trump i præsidentvalgkampen er skudt i gang.
  • På nøgletalsfronten vil det være værd at følge udviklingen i producentpriserne i Europa, og ikke mindst de seneste fabriksordrer samt ordrer af varige forbrugsgoder fra USA. Sidstnævnte giver en indikation af industriaktiviteten og ikke mindst den fremadrettede investeringsaktivitet. Sidst, men ikke mindst kan man følge den årlige State of the Union-tale til kongressen, hvor Donald Trump giver en opdatering på økonomiens tilstand.
  • Der vil fortsat rulle regnskaber ind, og denne uge er både travl på de amerikanske markeder, men ikke mindst kommer der mange danske regnskaber. I dag kan det være værd at følge regnskaber fra blandt andet Carlsberg, Demant og Pandora.

Det sker på markederne

USA - lukkekurser mandag

  • Dow Jones: +0,51 pct.
  • Standard & Poors 500: +0,73 pct.
  • Nasdaq: +1,34 pct.

Asien - Indeks kl. 6.45

  • Japan Nikkei: +0,46 pct.
  • Hong Kong Hang Seng: +0,80 pct.
  • Kina CSI: +1,80 pct.