Business-overblik: Boligejere på Frederiksberg har landets dyreste mursten

Her følger de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på onsdagen. Vi har læst erhvervsnyhederne og tjekket aktiekurserne, før du stod op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Boligejere på Frederiksberg har ikke meget at klage over. Siden 1992 er deres friværdi steget med flere millioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Godmorgen!

Endnu en grå og regnfuld efterårsdag skal ikke spænde ben for en frisk business-opdatering fra morgenstunden.

Vi kommer forbi et særdeles opdelt dansk boligmarked, hvor forskellene mellem de dyreste og billigste boliger er øget voldsomt siden 1992. Vi ser også nærmere på bankernes nye våben mod hvidvask og økonomisk kriminalitet. Og så skal vi ud at flyve med en ATP-chef, der på ti måneder har fået betalt 66 private flyrejser af sin arbejdsgiver.

1
Gyldne boliger på Frederiksberg

Bor du på Frederiksberg og har været boligejer, siden det danske fodboldlandshold højst overraskende kunne kåres til europamester i 1992, har du foretaget en nærmest enestående investering.

Ifølge erhvervsmediet Finans har man, såfremt man købte bolig på Frederiksberg i 1992, scoret en skattefri gevinst på op mod 160.000 kroner om året. Det svarer til en samlet stigning i boligens værdi på cirka 4,3 millioner kroner, som kan gøre pensionstilværelsen til et sandt festfyrværkeri.

Det er dog langt fra i alle egne af landet, at boligfesten har været så aldeles fremragende som i »Vatikanstaten«, som Frederiksberg indimellem kaldes i bydelen.

På Lolland er en bolig i den tilsvarende periode eksempelvis blot steget med 4.700 kroner om året, hvilket svarer til en noget mere beskeden gevinst på cirka 127.000 kroner siden 1992.

»Når man ser på hele perioden, er det slående, at langt hovedparten af forskellene mellem pristop og -bund er oparbejdet de seneste 15 år,« siger boligøkonom i Nykredit Mira Lie Nielsen til Finans.

2
Flyveglad ATP-direktør

Der er ikke meget flyskam at spore hos Martin Vang Hansen, der er direktør for ATP-ejendomme.

Ifølge Dagbladet Børsen flyver ejendomsdirektøren flittigt mellem Jylland og Sjælland på sin arbejdsgivers regning.

Ifølge avisen har direktøren på ti måneder fløjet 66 gange på pensionskæmpens regning til og fra sit hjem i Herning på trods af, at det ifølge ATPs transportpolitik er sådan, at »transport mellem bopæl og arbejdspladsen hos ATP er en udgift, medarbejderen selv må afholde.«

De mange gratis rejser bliver kritiseret af Bent Greve, der er professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet.

ATP forsvarer sig dog med, at betalingerne for de mange flyrejser er nødvendig og en del af ATP-direktørens kontrakt.

»Vi vil gerne kunne rekruttere de bedst egnede kandidater – også uden for København. I sjældne tilfælde kræver det fleksibilitet fra vores side for at kunne tiltrække dem, og for ATP er denne model en billigere løsning end at give en højere løn,« skriver ATPs HR-chef, Bård Grande, i et skriftligt svar til Børsen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Banker i offensiv mod hvidvask

Danske banker skal have lov til at dele kunders data.

Sådan lyder en central anbefaling fra finanssektorens såkaldte hvidvasktaskforce, der onsdag fremlægger 25 anbefalinger til bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering. Det skriver Berlingske.

»Set fra et samfundsmæssigt synspunkt er det et problem, at kunder i dag kan blive afvist i en bank på grund af mistænkelige forhold og derefter kan spadsere over til den næste bank på den anden side af gaden. Det vil vi gerne forhindre,« siger juraprofessor Linda Nielsen, der er formand for Finans Danmarks hvidvasktaskforce.

Taskforcen foreslår, at bankerne går sammen om nye, fælles IT-løsninger på hvidvaskområdet frem mod 2025.

Hidtil har der været tradition for, at bankerne har konkurreret indbyrdes på alle områder, heriblandt på hvidvaskområdet. Danske Bank og Nordea har for eksempel egne IT-systemer, mens det for de øvrige pengeinstitutters vedkommende er forskellige datacentraler, der varetager størstedelen af IT-opgaverne.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er positivt indstillet over for et øget banksamarbejde på hvidvaskområdet.

Det vil dog kræve en ændring af den nuværende lovgivning, såfremt bankerne skal kunne dele kundedata i kampen mod hvidvask og terrorfinansiering.

»Det kan give en mere effektiv bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering og samtidig lette byrden for de finansielle virksomheder og deres kunder. Men det skal gøres, så vi samtidig passer på danskernes data,« lyder det fra ministeren i et skriftligt svar.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden fremhæver tre forhold, som investorerne bør holde øje med onsdag:

  • Dagen i går endte med små plusser i det meste af verden. Det var ikke det store nyt i forhandlingerne mellem USA og Kina til at forpurre det, og data fra de store økonomier kommer generelt pænt ud. Der er ikke planlagt de store politiske begivenheder i dag, men der vil være en række interessante nøgletal. Fra morgenstunden kan man se de seneste data for Kinas industriprofit, som fortsat er ramt af svagere vækst i industrisektoren og faldende producentpriser. Vi venter, at disse stabiliserer sig fremadrettet efter meget svaghed.
  • Først på dagen kan man følge forbrugertilliden fra både Italien og Frankrig, som begge holder rimeligt pæne niveauer i linje med, hvad vi ser for de private forbrugere i mange andre store økonomier. Senere på eftermiddagen kommer der også data fra den amerikanske økonomi herunder varige forbrugsgoder, som vil give et praj om, hvordan det går med investeringsaktiviteten i økonomien. Investeringsaktiviteten har set særligt svag ud på det seneste, og her bliver det også interessant at se de reviderede BNP-tal fra USA, som seneste viste fortsat svaghed på netop det område. Væksten ligger dog fortsat på et pænt niveau.
  • Sidst men ikke mindst får vi data for arbejdsmarkedet i form af nye dagpengesøgende på det amerikanske marked, og denne måling er på det seneste begyndt at trække en smule højere, hvilket er et ildevarslende tegn for arbejdsmarkedet, hvis det fortsætter. Det er dog vigtigt at huske på, at der på det seneste har været en række helligdage, som kan forstyrre tallet, og generelt kan tallet svinge en del. Og mangler man lidt læsning ud på eftermiddagen, så kan man åbne den amerikanske centralbanks seneste økonomiske redegørelse i form af Beige Book, som også lander i dag.

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i pct.

Aktier USA

  • S&P 500: +0,2
  • Nasdaq: +0,2
  • Dow Jones: +0,2

Aktier Asien

  • Nikkei 225: +0,5
  • Hongkongs Hang Seng: +0,1
  • China Shanghai Composite: +0,2
  • Sydkoreas Kospi: +0,4