Business-overblik: Bødskov-forslag får Linak-milliardær til droppe fondsplaner

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Skatteminister Morten Bødskov (S) vil gerne have flere virksomheder til at overgå til fondseje. Men Morten Bødskovs planer får den modsatte effekt hos Linak-milliardæren, Bent Jensen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Det er tirsdag, og freden har forhåbentlig bredt sig oven på aftenens fodboldbegivenheder i Dublin. Vi starter dog i den knap så fredelige ende hos Børsen med et oprør i »Fondsdanmark« over nyt forslag fra Skatteministeren. Heller ikke på chefgangene i de private virksomheder er der helt fredeligt. Mens 43 pct. af lederne i det offentlige er kvinder, gælder det kun 19 pct. i det private, skriver Finans. Og så skal vi forbi vores egen avis, hvor Innovationsfonden har et bud på, hvordan den vil prioritere sine 800 mio. kr. til forskning i grøn omstilling.

1
Oprør i Fondsdanmark: Linak-milliardær dropper fondsplaner

Et forslag fra skatteminister Morten Bødskov (S), der skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres virksomhed til fondsejerskab, ser ud til at få den stik modsatte effekt, fremgår det af Børsen.

En af landets kendte milliardærer, ejeren af den sønderjyske virksomhed Linak, Bent Jensen, fortæller til Børsen, at han har skrinlagt sine planer om at etablere en millionfond.

»Vi har pønset på at lave en fond i mange år, men med de her regler gør vi det ikke. Det er mærkeligt, at regeringen gør det, for de vil jo så gerne have, at virksomhederne laver fonde,« siger Bent Jensen, til erhvervsavisen.

Han bakkes op af flere eksperter fra revisionshuse, organisation og universiteter, som mener, at Bødskovs forslag, som netop er sendt i høring, vil betyde et stor tab for nye erhvervsdrivende fonde i Danmark.

Balladen skyldes, at Bødskov vil afskaffe muligheden for, at virksomhedsejeren kan overdrage aktierne i sin virksomhed skattefrit til en ny fond via ejerens holdingfond.

Bødskovs forslag betyder i stedet, at den nystiftede fond, som tager imod virksomheden, fremover skal betale 22 pct. i avanceskat af værdien af aktierne.

2
Ligestillingen halter gevaldigt i private virksomheder

Færre end hver femte leder i private virksomheder er kvinder, mens op mod halvdelen af lederposterne i det offentlige er besat af kvinder.

Det skriver Finans med udgangspunkt i en ny analyse fra regeringen.

Ifølge analysen er der sket meget lidt, når det gælder at få flere kvinder på lederposter i det private.

»Det er simpelthen for sløjt. Det private erhvervsliv bliver nødt til at gå meget mere offensivt til værks. En regering kan lovgive om meget, men her er virksomhederne nødt til selv at opstille måltal og politikker,« siger Mogens Jensen (S), minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling, til Finans.dk.

Siden 2010 er andelen af kvindelige ledere vokset fra 19,2 pct. til 24 pct i 2017. Men der er meget stor forskel på, om man taler om en offentlig eller en privat virksomhed. I det offentlige er andel af kvindelige ledere nu oppe på 43,7 pct., mens kun 19 pct. af lederne i den private sektor er kvinder. Siden 2010 har kvindeandelen på ledelsesposter i det private kun rykket sig fire procentpoint i opadgående retning.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Statsfond klar til klimasats: Her er fremtidens grønne eksporteventyr

Fremtidens grønne eksporteventyr ligger og venter inden for tre store områder: alternative brændstoffer til fly, skibe og transport, klimavenlige fødevareløsninger og mere grønt og bæredygtigt byggeri.

Det er konklusionen på en rapport, et såkaldt white paper, som forsøger at identificere de lønninger, der med udgangspunkt i danske styrkepositioner kan være med til at stoppe den globale opvarmning, skriver Berlingske.

Rapporten er udarbejdet af Instituttet for Fremtidsforskning for Innovationsfonden og opsummerer det arbejde, Innovationsfondens klimaløsningspanel har lavet det seneste halve år.

Klimaløsningspanelet har bestået af højt profilerede erhvervsledere og klimaforskere, samt embedsmænd og interesseorganisationer.

»Det står klart, at Innovationsfonden får en meget stor og vigtig rolle med at bringe forskning ind i spillet for at finde nye grønne løsninger, der både kan nedbringe CO2-udledningen globalt og samtidig skabe vækst og eksport for Danmark,« siger Tore Duvold, adm. direktør i Innovationsfonden, til Berlingske.

Hvis Finansloven bliver vedtaget, vil Innovationsfonden stå med knap 1,9 mia. kr. til investeringer i 2020. Heraf vil 800 mio. kr. være øremærket til grønne forskningsprojekter mod omkring 300 mio. kr. i år. De 800 mio. kr. vil primært gå til større forskningssamarbejder mellem virksomheder og offentlige forskningsinstitutioner.

Men Innovationsfonden investerer også hvert år i en lang række projekter blandt iværksættervirksomheder og små og mellemstore virksomheder. Disse projekter skal også fremover i høj grad have et grønt eller klimavenligt sigte, fortæller Tore Duvold.

Tre ting, investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen leverer her sit bud på, hvad investorerne skal holde øje med i dag:

  • Den britiske valgkamp intensiveres, og i går sagde premierminister Boris Johnson, at planlagte selskabsskattelettelser, som i 2020 skulle sænke selskabsskatten fra 19  pct.til 17 pct., er taget af bordet for at bruge penge på sundhedsvæsenet. Det forslag vil være populært hos vælgerne, men næppe hos investorerne. Sandsynligheden for, at Boris Johnson bliver genvalgt, er stor, men hvad siger investorerne?
  • Den danske regnskabssæson er overstået. I toppen med gode præstationer var DSV, GN og Vestas, mens Pandora og ISS tager de absolutte bundpladser. Har investorerne fået skiftet det ud i deres porteføljer, som regnskaberne berettiger til?
  • Urolighederne i Hongkong truer med at eskalere, og en USA-Kina-handelsaftale er ikke nogen given ting. Alligevel tager investorerne det med ro og sender aktiekurserne mod nye højder. Lader de sig slet ikke påvirke at de truende farer?

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder er blandede tirsdag, hvor investorerne endnu engang afventer entydige nyheder om udviklingen i handelsforhandlingerne mellem USA og Kina.

Indeks og udvikling i pct.

Aktier USA

S&P 500: +0,05 pct.
Nasdaq: +0,16 pct.
Dow Jones: +0,11 pct.

Aktier Asien

Nikkei 225: -04  pct.
Hongkongs Hang Seng: 0,9 pct.
China Shanghai Composite: 0,5 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,4 pct.