Business-overblik: Bankerne tager stor bid af din pensionsopsparing

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Beregninger foretaget af formueforvalteren Miranova for Finans viser, at der kan være ganske store summer at spare, hvis man går uden om bankerne og selv investerer sin pensionsopsparing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

En ny uge begynder med en finanssektor, som man som opsparer måske skal gå i en bred bue uden om, en rigmand, der sælger ud af en række af de mere risikable forretninger og en dansk topchef på sit livs opgave:

1
Kåre Schultz: »Udfordringerne er større her end i Novo og Lundbeck«

Kåre Schultz, en af Danmarks mest prominente erhvervschefer, er gang på gang blevet fremhævet for de resultater, han var med at skabe i Novo Nordisk og siden som topchef i Lundbeck.

Aktionærerne jublede, når »Hard-Kåre«, som offentligheden døbte ham, tog fat. For aktiekursen steg, når Danmarks ukronede sparekonge gik i gang.

Men nu er Kåre Schultz kastet ud i sin hidtil sværeste og mest vanskelige udfordring. Det fortæller han i et stort interview med Berlingske.

Den israelske kopigigant Teva, som han står i spidsen for, skal tilbage på fode igen. Og det er store retssager i USA sammen med en omfattende turnaround, der overstiger de udfordringer, han overvandt i medicinalvirksomheder  Novo Nordisk og Lundbeck

»Man kan sige, at den samlede mængde udfordringer i Teva nok er større end dem, jeg oplevede i Novo Nordisk eller i Lundbeck. Heldigvis synes jeg, det er sjovt, når det er svært. Men jeg kan godt se, at det fra aktionærernes synspunkt er lige lovligt spændende,« siger Kåre Schultz.

2
Bankerne tager sig godt betalt

Det er ikke nogen hemmelighed, at bankerne skal have en lille bid af den opsparing, man som kunde sætter dem til at forvalte. Nu har Finans via beregninger foretaget af formueforvalteren Miranova forsøgt at sætte tal på. De tal viser, at man måske med fordel kan bruge energi på selv at sætte sig lidt ind i investeringernes verden og købe en række passive indeksfonde frem for at betale i relativt dyre domme for bankernes aktivt forvaltede fonde.

Beregningen går på, at det koster 363.000 kr. eller 22 pct. af hele opsparingen, hvis man har en pensionsformue på 1 mio. kr., som man sparer op i 20 år i en bank med en ÅOP (årlige omkostninger i procent) på 1,6 pct. frem for at gøre det selv med en ÅOP på 0,4 pct.

Men den lave omkostning kræver som sagt også, at man selv foretager investeringerne gennem de billige investeringsfonde kaldet ETF'ere, og her forsvarer bankerne sig med, at de højere omkostninger hos dem til gengæld giver kunderne rådgivning og hjælp til at sammensætte den for dem korrekte portefølje af investeringer.

3
Lars Seier sælger ud

Rigmanden Lars Seier ser ifølge Børsen ud til at sadle om i forhold til sine investeringer. Avisen skriver mandag, at den danske milliardær trækker penge ud af en række iværksættervirksomheder for i stedet at satse på lidt større selskaber.

Lars Seier har således solgt sine ejerandele i tre mindre virksomheder. Det drejer sig for det første om kvantevirksomheden Sparrow Quantum, som han ellers gik ind i for blot tre år siden og dengang kaldte for »vildeste investering nogensinde«, blandt andet på grund af det tidlige stadie han investerede på. Derudover har han også trukket sig fra det digitale reklamebureau Supervisual (tidligere Sponsta) og CMThobby, der sælger modeltog på nettet.

Det er en ændret tilgang til den pæne, personlige pengetank, der har foranlediget de tre exit. I stedet har han blandt andet købt en femtedel af Parken Sport & Entertainment, og den slags større investeringer vil fylde mere fremover.

»Det er klart, at efter jeg fik frigjort et milliardbeløb i kontanter fra Saxo Bank-salget, så er jeg nødt til at koncentrere mig om lidt større ting generelt. Selvom det med mig jo ikke er en regel helt uden undtagelser,« skriver serieinvestoren til Børsen.

Indtil videre har det dog heller ikke været en guldrandet forretning for Lars Seier at investere sine egne penge. Hans selskab Seier Capital har tabt 144 mio. kroner over de seneste tre år.

4
Back to school: Det er der sket i dansk og international økonomi, mens du holdt ferie

Det har været en lang sommer i den globale økonomi. Politikere og bureaukrater i centralbankerne har kæmpet om at sætte dagsordenen. Præsident Trump lykkedes – som altid – med at sætte det største fingeraftryk på det samlede indtryk af sommeren. Berlingske giver dig her et overblik over de vigtigste ting, du skal vide for at være klædt godt på.

Tre forhold investorerne skal holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har fokus på disse tre punkter i dag.

 • Boris Johnson er kommet til som britisk premierminister, men der er stadig den samme mængde usikkerhed om skilsmissen den 31/10. Et pund koster nu kun 8 danske kroner. Det er skidt nyt for den danske eksport, men omvendt godt nyt for turister og den britiske eksport. Hidtil har det svækkede pund ikke for alvor fået investorerne til at blive meget nervøse, men det er en risiko, som lurer.
 • Ifølge forlydender har Nordkorea igen her til morgen affyret kortrækkende missiler. Det er stadig ikke lykkedes præsident Donald Trump at tøjle præsident Kim. Nordkorea kan sammen med den manglende kinesiske handelsaftale blive et tema for investorerne inden alt for længe.
 • Det har været en sløj investeringsomgang for de investorer, som i forbindelse med børsnoteringen af »The Drilling company of 1972« (tidligere Maersk Drilling) købte aktier. Aktien er faldet med 30 procent i forhold til de første aktiekurser. Analytikerne er positive på selskabet, men lavere oliepriser, frygt for økonomisk afmatning og uafklarede handelsspændinger mellem USA og Kina har været blandt årsagerne til den sløje udvikling. I fredags faldt aktien igen. Har investorerne kapituleret?

Det sker på aktiemarkederne:

De asiatiske aktiemarkeder er ifølge Ritzau Finans præget af helligdagslukning i Tokyo og Singapore samt flere andre mindre markeder.

 • Nikkei 225: Lukket
 • Topix: Lukket
 • Hongkongs Hang Seng: +0,1
 • China Shanghai Composite: +0,7
 • China CSI 300: +1,0
 • Taiwan Taiex: +0,2
 • Sydkoreas Kospi: +0,4
 • Indiens BSE Sensex: Lukket
 • Singapores STI: Lukket
 • Sydney ASX 200: -0,2

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik