Business-overblik: Banker lukker kassen i for rejsevaluta

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Danske Bank er en af de få banker, hvor man fortsat i en lang række filialer kan veksle rejsevaluta tilbage, når man vender hjem fra ferie. Mange andre danske banker har lukket kassen i. Fold sammen
Læs mere
Foto: KASPAR WENSTRUP / RITZAU FINANS

Godmorgen.

Vi er tæt på at have nået halvvejs gennem arbejdsugen i solskinsvejret, og denne onsdag skal vi forbi både miljøet, de kolde kontanter og handelskrigen. Men vi starter med Ørsted og deres amerikanske drøm, der så småt er på vej til at gå i opfyldelse.

1
Sådan trumfer Ørsted sine konkurrenter i USA

Det statslige energiselskab Ørsted har haft en forrygende sommer i USA, hvor selskabet har halet flere store kontrakter hjem på det fremadstormende amerikanske marked for havvind. I kampen om at lande de gyldne aftaler har Ørsted flere tilfælde tilgodeset delstater med store investeringer i havne, infrastruktur og lokale arbejdspladser. Det skriver Berlingske.

Når Ørsted lover penge til arbejdspladser og industrianlægi, forsøger det danske selskab at gøre sig ekstra tillokkende over for de amerikanske stater og derved presse sig et mulehår foran konkurrenterne.

At Ørsted indgår såkaldt industriopbyggende aftaler på det amerikanske marked, er en »naturlig del af kampen« om at lande de store projekter, lyder det fra Thomas Brostrøm, der er landechef for Ørsted i USA.

I staten Rhode Island har det statslige energiselskab lovet at lave en investering på 40 mio. dollar – eller 265 mio. kroner – i to forskellige havneanlæg.

2
Rejsevalutaen kan sidde fast i pungen

Du kan sagtens få vekslet dine danske kroner til alskens valutaer, når du står foran at skulle på ferie uden for euro-zonen. Det står straks værre til, når du kommer hjem fra ferien igen og har overskydende sedler i pungen. Ifølge Børsen lukker mange danske banker nemlig i, når det kommer til at veksle udenlandske valutaer til danske kroner.

Sydbank tager dog imod udenlandsk valuta, men kun i de ti af bankens 62 filialer, der stadig har kasser. Det samme gør sig gældende hos Nordea, hvor man kun kan få vekslet anden valuta end euro i ni filialer i landet. Hos Jyske Bank tager man slet ikke imod anden valuta - man kan kun indsætte euro i særlige betalingsautomater.

»Hvis man kommer hjem med overskydende valuta, er man lidt på den, for vi tager ikke imod andre valutaer end euro. Så må man enten gemme den overskydende valuta til næste gang, eller man kan få dem vekslet ved et vekselbureau. Der er rigtigt mange lufthavne, hvor man kan veksle,« siger Hanne Birgitte Møller, forretningsdirektør i Jyske Bank Privat, til Børsen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Supervindmøller kan blæse kul af banen

Den næste generation af vindmøller vil ifølge Finans sende prisen på grøn energi så langt ned, at de udkonkurrerer kul- og gasfyrede kraftværker i det meste af verden. De op mod 250 meter høje landvindmøller skulle være lige på trapperne og være markant mere effektive end de eksisterende. Sådan lyder meldingen fra Knud-Erik Andersen, adm. direktør for European Energy, som bygger vind- og solparker globalt.

»Det er det væsentligste, der er sket inden for vind i de sidste 10 år. Perspektivet er, som jeg ser det, at vækstraten inden for landvind ikke kommer til at være under 30 pct. om året de næste 10 år,« siger han til Finans.

De nye landvindmøller vil for alvor skubbe prisen nedad på vinedenergi, hvilket blot vil skubbe på den grønne omstilling, der er i gang. For prisen på energi fra nyopførte vindmøller og solceller er ifølge en ny analyse fra analysehuset Bloomberg New Energy Finance faldet henholdsvis 49 og 85 pct. siden 2010. Det medfører endvidere, at nye kul- og gaskraftværker bliver udkonkurreret på to tredjedele af kloden i dag mod 1 ud af 100 steder for blot fem år siden.

4
Nyt håb om handelsfred kan sende aktier i plus

Aktiemarkederne kan onsdag få et skub opad, efter at det er kommet frem, at der måske er positive fremskridt i forhandlingerne mellem USA og Kina. Ifølge Bloomberg News skal USAs handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, og andre medlemmer af den amerikanske regering være planlagt til at rejse til Kina på mandag.

Et mindre team ført an af den amerikanske handelsrepræsentant skulle ifølge kilder med indblik i sagen derefter befinde sig i Shanghai frem til onsdag i næste uge. Det vil i givet fald være det første vigtige møde mellem repræsentanter for de to nationer, siden forhandlingerne brød sammen i maj.

USAs præsident, Donald Trump, og Kinas præsident, Xi Jinping, blev i forbindelse med juni måneds G20-topmøde i Osaka i Japan enige om endnu en våbenhvile i den handelskrig, der har varet i mere end et år.  Her gik Trump med til at afholde sig fra at indføre straftold på de resterende varer for omkring 300 mia. dollar, som USA importerer fra Kina. Og Kina ville blive ved med at købe landbrugsvarer i USA. Men siden har der ikke pågået nogen officielle forhandlinger. Det kan der altså blive ændret på i næste uge.

Tre ting, investorerne bør holde øje med

Dette skal investorerne ifølge Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea, holde øje med.

 • I dag vil være stor datadag, og fokus bliver på de foreløbige erhvervstillidstal fra store økonomier i verden. Vi starter dagen ud i Japan, og kan derefter med rette vende fokus mod Europa og USA. Det er særligt interessant, da flere stemningsbaserede indikatorer har vist bedre end ventede takter i juli, og i flere tilfælde fremgang fra forrige måned. Ledende komponenter i flere af disse indikatorer tegner på fortsat svaghed fremadrettet, omvendt tegner de indikatorer fra for eksempel de regionale målinger fra Philadelphia og New York i USA på styrke. Udsvingene kan delvist tilskrives den pulsende konflikt mellem USA og Kina, som har vist bedre retning på det seneste, men der kan også være andre faktorer, som forstyrrer billedet, hvorfor det er for tidligt at fejre en vending i de økonomiske nøgletal. Seneste fremskridt i forhandlingerne mellem USA og Kina peger på, at der kommer et fysisk møde mellem parterne på mandag.
 • På regnskabsfronten vil investorerne følge regnskabet fra Boeing, Caterpillar, Ford og Facebook. Disse regnskaber vil hvert især være interessante af forskellige årsager. Ford, en stor bilproducent, er interessant givet den svaghed, vi ser i bilsalget i flere store økonomier, mens Caterpillar som verdens største producent af bygge- og anlægsmaskiner bliver interessant i lyset af svagheden i fremstillingssektoren verden over. Boeing i lyset af skandalen om 737 Max og ikke mindst Facebook som verdens fjerdestørste virksomhed målt på markedsværdi – lige efter Amazon.
 • Sidst men ikke mindst kan man, hvis man interesserer sig for amerikanske politik, følge specialanklager Mueller i USA, som vil vidne for den lovgivende komité i Repræsentanternes Hus i forbindelse med sagen om den mulige indblanding fra Ruslands side i det amerikanske valg i 2016. Et interessant element i dette var Trump-kampagnens mulige indblanding med russerne, hvilket indtil videre er blevet afvist af undersøgelsen.

Markederne lige nu

De asiatiske aktiemarkeder ligger ifølge Ritzau Finans overordnet set med stigninger onsdag morgen, hvor antydninger af fremskridt i den kinesiske-amerikanske handelsstrid tænder håbet i de asiatiske investorer.

 • Nikkei 225: +0,5
 • Topix: +0,4
 • Hongkongs Hang Seng: +1,0
 • China Shanghai Composite: +1,1
 • China CSI 300: +1,2
 • Taiwan Taiex: -0,1
 • Sydkoreas Kospi: -0,1
 • Singapores STI: +0,3
 • Sydney ASX 200: +0,8