Business-overblik: Banker kritiseres for at kræve negative renter fra første krone

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Jyske Bank får sammen med Sydbank og Ringkjøbing Landbobank kritik for at opkræve negative renter fra første krone fra kunderne. Der har ellers været en grænse på 100.000 kroner for de negative renter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens Business-overblik.

Vi er nået halvvejs gennem ugen og i dag skal vi forbi en sjællandsk ølkonge i modvind, bankernes negative renter og LGBTQ+-personers frygt for at springe ud på arbejdspladsen. God fornøjelse!

Vil du have dagens vigtigste historier direkte i ørerne, så lyt til Morgenposten – Berlingskes nyhedsoverblik:

Følg Morgenposten på mobil

​Større banker kritiseres for at afkræve negative renter fra første krone

Flere større danske banker får kritik for at påføre deres kunder negative renter allerede fra første krone. Der har ellers generelt været en grænse på 100.000 kroner, før de negative renter træder i kraft – men noget tyder på, at den grænse ikke gælder for alle.

Bankekspert Lars Krull er i en artikel fra Finans ude med en skarp kritik af Sydbank, Jyske Bank og Ringkjøbing Landbobank, der alle bruger firmaet Bankdata som it-leverandør. Bankerne, der bruger Bankdata, lader nemlig ofte kunderne betale negative renter fra den første krone, fordi det typisk kun er kundens Nem-konto, som er registreret under grænsen på 100.000 kroner.

»En grænse på 100.000 kroner for negative renter er reelt ikke en grænse på 100.000 kroner i alle banker. For i Bankdata-bankerne bliver kunderne jo ramt af negative renter alligevel fra første krone på andre, helt almindelige konti som budget- eller opsparingskonti. Jeg synes ikke, at det er i orden, at Bankdata-bankerne behandler deres kunder på en anderledes og mindre gennemskuelig måde end eksempelvis Danske Bank og Nordea,« siger Lars Krull til Finans.

I artiklen kan man også læse, hvad man som kunde bør gøre for at sikre sig, at man undgår at betale for meget i negative renter.

Hver femte LGBTQ+-person skjuler sin seksualitet på arbejdspladsen

En undersøgelse foretaget af Boston Consulting Group viser, at hver femte LGBTQ+-person i Danmark, ikke føler, at de kan vise deres seksualitet på arbejdspladsen.

»Der er desværre ret mange, der oplever diskriminering på arbejdspladsen, og tilsvarende er der mange, der føler, at det faktisk er en karrieremæssig ulempe at komme ud,« siger Thomas Jensen, ledende partner for Boston Consulting Group i Sverige, til Børsen.

Undersøgelsen bygger på data fra 8.800 personer fordelt over 19 lande. Undersøgelsen viser, at 97 procent af LGBTQ+-personerne i Danmark er åbne om deres seksualitet over for deres venner, mens 88 procent er åbne over for deres familie.

Til sammenligning er kun 80 procent åbne over for kolleger og 38 procent åbne over for kunder og klienter.

Dansk Industri vil øge fokus på mangfoldighed.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Storbanker vil af med sjællandsk ølkonge

Hos Berlingske kan du i dag læse historien om et kommende opgør med den magtfulde formand for Harboes Bryggeri, Bernd Griese.

Både Nordea og Danske Bank vil have den magtfulde formand til at trække sig fra sin post. Men den 79-årige ølkonge holder stædigt fast i sin stol.

Bankerne ser gerne, at posten som formand indtages af en person, der ikke har en lang historik i firmaet, og den profil passer Bernd Griese ikke på.

Nordea oplyser til Berlingske, at man flere gange i løbet af det seneste år har haft samtaler med bryggeriet, hvor man har foreslået et skifte på formandsposten.

»Vi mener ikke, det er ideelt, at formanden ikke er uafhængig, og dette er også reflekteret i vores stemmeafgivelse ved generalforsamlingen,« skriver Eric Pedersen, Nordeas chef for ansvarlige investeringer, i en e-mail til Berlingske.

Men Nordeas ønske er tilsyneladende blevet overhørt, for Bernd Griese er opstillet til genvalg på fredagens generalforsamling.

Du kan læse hele Nikolaj Vorres historie her, hvor du også kan blive klogere på Harboes turbulente historie gennem de seneste år.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, giver her sine bud på tre ting, som investorerne bør holde øje med på markederne onsdag:

  • Dagen i går bød endnu en gang sure aktiemarkeder med fald over de fleste regioner i verden. Efter pæne stigninger i starten af august synes markederne at tage en puster, og det er helt normalt. I år har vi som globale aktieinvestorer fået lige omkring 19 % i danske kroner, og det svarer til flere års normalafkast på kort tid. Investorerne kan starte morgenen ud med en stor sort kop kaffe, da vi står over for en af de travleste danske regnskabsdage indtil nu. Fra morgenstunden skyder vi regnskabssæsonen af med regnskaber fra Carlsberg, Lundbeck, Coloplast, Rockwool og Netcompany. Men efter disse regnskaber kan vi efterhånden lukke den danske regnskabssæson for denne gang.
  • Efter frokost kan man følge den kinesiske spilproducents Tencents regnskab. Det er interessant i lyset af den store tumult, der har været over sommeren som følge af regeringens fokus på regulering af private virksomheder. Her er spilproducenterne også i søgelyset hos den kinesiske centralregering som følge af, at ungdommen bruger meget tid foran skærmen. Internationalt kan man også vende blikket mod regnskaber fra Nvidia, Cisco og Target.
  • Det bliver spændende at få det seneste referat fra den amerikanske centralbanks møde i juli. Her vil investorerne søge efter mere information om timingen og kriterierne for, hvornår centralbanken strammer pengepolitikken. I dag kan vi også få flere ord på den sag fra Fed-medlem Robert Kaplan.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA (lukkekurser tirsdag):

  • Dow Jones: -0,79 procent
  • Nasdaq: -0,93 procent
  • Standard & Poor’s 500: -0,71 procent

Asien (aflæst kl. 06.35):

  • Japan Nikkei: +0.77 procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,75 procent
  • Kinas Shanghai Composite: +0,56 procent