Business-overblik: Bagmandspolitiet slår alarm over risiko for hvidvask på fodboldvæddemål

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Bagmandspolitiet advarer i en ny rapport om, at hvidvaskrisikoen er høj, når det kommer til »klassiske« væddemål, der foregår i en kiosk, som også kaldes for »landbaserede væddemål«. Denne type væddemål kan eksempelvis tælle fodboldkampe, mens det altså ikke gælder online-spil. Spillerne og kampen, der fremgår af billedet her, har intet med Bagmandspolitiets rapport at gøre. Foto: Lars Møller/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

En ny dag er allerede godt i gang, og her i Berlingskes Business-overblik kan du læse dagens vigtigste erhvervsnyheder på ganske få minutter, inden du bevæger dig videre ud i den virkelige verden.

Vi begynder hos os selv, for i Berlingskes spalter kan man i dag læse, at danske Michelin-restauranter efter flere år med markante underskud ganske overraskende har lært at tjene penge.

Efter det haster vi videre til boligskattereformen, der nu er ramt af en sådan krise, at Statens IT-råd har foreslået, at man måske bør overveje at bede bankerne om hjælp med at opkræve danskernes grundskyld.

Slutteligt lander vi hos historien bag dagens overskrift. Børsen beskriver i dag, hvordan det af en fortrolig rapport fremgår, at Bagmandspolitiet har vurderet, at der er stor hvidvaskrisiko inden for spilindustrien.

»Foodies« holder kog i de danske Michelin-restauranter

Det koster ganske vist 2.500 kroner at spise en menu, men det afholder ikke den trestjernede Michelin restaurant Geranium fra at have fulde borde – hver aften.

Men det er ikke kun her, det går godt. Nej, det gælder faktisk de fleste danske Michelin-restauranter. Ifølge en ny gennemgang af regnskaber foretaget af Berlingske kan man se en markant fremgang fra et overskud på 1,1 million kroner i 2018, mens det i stedet var 870.000 kroner i 2017.

Det pæne resultat kommer bag på Claus Jorch Andersen, brancheleder for restaurationsbranchen i revisionsfirmaet Deloitte, for branchen har tidligere kørt med underskud.

»Det er overraskende, at restauranter med en eller flere Michelin-stjerner har øget bruttofortjenesten så betydeligt og formår at drive gode forretninger. Det vidner om, at der er langt flere danskere og turister, der vil spise på de gode restauranter, end der er borde til,« siger Claus Jorch Andersen.

Og det er nemlig her hos de såkaldte »foodies«, der gerne rejser langt for et spektakulært måltid, at Michelin-restauranternes succes skal findes. Derudover kan klimaproblemerne også spille en rolle, for ifølge Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom hos Nordea, så ønsker flere at bruge deres penge på oplevelser fremfor ting.

Du kan læse mere her.

IT-råd anbefaler en hjælpende hånd fra bankerne

Med fornyet appetit på dagen skynder vi os videre til Finans, der i dag beskriver, hvordan Statens IT-råd i et notat til Folketingets skatteudvalg har foreslået, at bankerne kan vise sig at være en tiltrængt hjælpende hånd, når det gælder opkrævningen af grundskyld.

Rådet har fundet »mere end 20 kritiske risici« alene, når det drejer sig om opkrævning af grundskyld. Det er IT-rådets vurdering, at den krise, som boligskattereformen befinder sig i, har nået en størrelse, hvor der er brug for hjælp udefra – og det er her bankerne kommer ind i billedet, for de har den fornødne kapacitet.

»Kunne det være en mulighed at nedbringe programmets opgaveportefølje og kompleksitet ved at outsource låneadministrationen til finanssektoren, der har systemer og kvalifikationer til sådanne opgaver?« spørger IT-rådet i notatet, der allerede nu har haft afgørende betydning for, at skattereformen er udskudt til 2024 fremfor 2021, som det oprindeligt var meningen.

IT-rådet foreslår dog ikke kun en uddelegering af opgaver i notatet, men derimod retter de også en skarp pegefinger mod det faktum, at der trods krisens omfang endnu ikke er udarbejdet en masterplan. Det er nemlig IT-rådets vurdering, at det er »yderst påkrævet i lyset af de store indbyrdes afhængigheder«.

Du kan læse mere om IT-rådets anbefalinger her.

Alarmklokkerne ringer hos Bagmandspolitiet

»Samlet risiko: Høj«

Det er den vurdering, som Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der også er kendt som Bagmandspolitiet, er kommet frem til, når det kommer til risikoen for hvidvask i de såkaldte landbaserede væddemål, altså i fysiske butikker, der varetages af Danske Spil. Det fremgår af en fortrolig rapport, som Børsen er i besiddelse af.

De landbaserede væddemål drejer som eksempelvis fodboldkampe, mens det altså ikke kan være online-spil, og det er inden for denne type væddemål, at Bagmandspolitiet har vurderet, at risikoen for hvidvask er høj.

Danske Spil erkender, at der en vis hvidvaskrisiko, men Kate Jacquerot, juridisk direktør, fastslår, at man ikke er enig med SØIK i, at der er en lav opdagelsesrisiko forbundet med hvidvask. Ifølge hende kan man nemlig spore meget, og det gør man også hos Danske Spil, når det kommer til de landbaserede væddemål.

Underdirektøren for Danske Spil fortæller, at »det vil være dumt af bruge Danske Spil til hvidvask«, men ifølge Berlingskes kollegaer på Børsen, så vil læsere af den fortrolige rapport fra SØIK i stedet efterlades med et indtryk af, at »de kriminelle ville være dumme, hvis de lod være«.

Ifølge SØIK er de kontrolinstanser, der skal medvirke til at opdage hvidvask, relativt begrænsede, og derfor er risikoen høj. Udover de manglende værktøjer forstørres problematikken også ved, at de væddemål, der sælges af forhandlere rundt omkring i Danmarks mange kiosker, ikke er indberetningspligtige på lige fod med Danske Spil medmindre man vinder en samlet gevinst på over 15.000 kroner på én dag i den samme kiosk.

Du kan læse mere her.

Her er tre ting, investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet udpeger her tre ting, som han holder øje med onsdag:

  • Tillidsindikatorer fra Tyskland og EURzonen (PMI) og amerikanske produktivitetstal vil være i nøgletalsfokus
  • Der kommer regnskab fra bl.a. Netcompany. Kan de fastholde væksten?
  • ISS har netop aflagt et regnskab, hvor ”vedhæftningen” til kvartalet er en nedjustering af indtjeningsforventningerne for helåret. Det kan være dyrt at skuffe investorerne. Er det den “investorkærlighed”, som ISS får at føle i dag?

Det sker på markederne

Udvikling i pct.:

Nikkei 225: +1,22

Shanghai: -0,33

Hongkongs Hang Seng: +0.06

Shanghai Composite: -0,31

Taiwan Taiex: +0,01

Sydkoreas Kospi: +0,24

Indiens BSE Sensex: -0,33

Singapores STI: +0,33