Business-overblik: Baglandet knurrer efter direktørexit i Landbrug & Fødevarer

Her er de vigtigste Business-nyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Den nu tidligere topchef for Landbrug & Fødevarer Anne Lawaetz Arhnung trak sig i denne uge som konsekvens af en sag om sexchikane i datterselskabet Danbred. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens gennemgang af de vigtigste erhvervsnyheder.

Vi skal vidt omkring denne morgen, men begynder med udsigterne til en børsnotering af et stort medicinalfirma.

Leo Pharma skal på børsen inden for fem år

Den tidligere Novo Nordisk-finansdirektør Jesper Brandgaard er ny mand på formandsposten i den danske medicinalvirksomhed Leo Pharma.

Han fortæller i et stort interview til Børsen, at en børsnotering af selskabet venter forude.

»På fire-fem års sigt, vil de to ejere gerne have, at virksomheden skal kunne børsnoteres. Det er den tidsramme, vi har fået,« siger Jesper Brandgaard.

Leo Pharma er i dag ejet af Leo Fondet samt kapitalfonden Nordic Capital, der tidligere i år købte 20 procent af selskabet for 3,4 milliarder kroner.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Kviktest bliver den bedste forretning i Falcks 115 år lange historie

Siden begyndelsen af året har Falck stået for at kvikteste borgere i Region Nordjylland, Region Midtjylland og Region Sjælland.

Og det har været en eventyrlig forretning for selskabet, der har faktureret staten 2,6 milliarder kroner for opgaven.

Ud af denne omsætning ender en milliard kroner med at være rent overskud, og topchef Jakob Riis lægger da heller ikke skjul på, at Falck aldrig tidligere i selskabets 115 år lange historie har lavet tilnærmelsesvis lige så god en forretning.

»Nej. Slet ikke. Testindsatsen har uden tvivl været den bedste forretning,« forklarer Jakob Riis over for Berlingske.

Du kan læse hele historien her

Deutsche Bank sagsøges for milliardbeløb

En af verdens største banker, Deutsche Bank, er havnet i lidt af en skandalesag.

Den tyske storbank er således blevet stævnet med krav om erstatning på 500 millioner euro, svarende til 3,7 milliarder kroner, af den spanske hotelkæde Palladium Hotel Group.

Det skriver Financial Times.

Anklagen går ifølge mediet på, at Deutsche Bank skulle have solgt hotelkæden risikable finansielle produkter, kaldet derivater, som Palladium angiveligt ikke forstod risiciene ved.

Deutsche Bank oplyser til Financial Times, at man vil forsvare sig indædt mod anklagerne, som kaldes »grundløse«.

Følg Morgenposten på mobil

Baglandet knurrer efter direktørexit i Landbrug & Fødevarer

Og så skal vi til en sag, som i flere uger har martret interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer (L&F).

Efter afsløringerne af en sexchikanesag i datterselskabet DanBred valgte L&F-direktøren, Anne Arhnung, i denne uge at smække med døren og forlade sin post med omgående virkning.

Hendes udlægning var, at hun ikke følte sig hørt af »toneangivende medlemmer« i organisationens ledelse. Sagen har skabt stor utilfredshed i baglandet, skriver Finans.

»Jeg har svært ved at se, at de kan fortsætte alle sammen. Som minimum bør de melde ud, hvilken holdning de hver især har haft. Jeg mener, det er den forkerte, der er gået. Nogen må tage ansvaret,« siger Ole Karmsteen, der er formand for Sjællandske Familielandbrug, til mediet.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea holder i dag især øje med disse tre forhold:

  • De amerikanske inflationstal endte på 5,4 procent år/år og altså lidt over analytikernes forventninger. Inflationsinteresserede kan i dag kigge i retning af Kina, for her får vi en række interessante udgivelser. Vigtigst er PPI, eller stigningen i priserne i fremstillingssektoren. En stor prisstigning blandt kinesiske producenter finder ofte vej til Vesten gennem importen af kinesiske varer og delkomponenter. Analytikerne forventer en stigning siden sidste måned på 10,5 procent år/år, uden tvivl løftet af de høje energipriser i Kina. Markedet er i øjeblikket fokuseret på inflation, renter og aftagende vækst, så det vil være vand på møllen til de investorer, der frygter et stagflationsscenarie.
  • Efter at en udmelding og faldende lønsomhed i september tankede BooHoos markedsværdi med 15 procent, vil der være fokus på årsregnskabet fra konkurrenten Asos. De to onlinetøjforhandlere servicerer forskellige markeder, og Asos har fordel af, at virksomheden allerede har en infrastruktur i USA og Europa, så udfaldet er ikke garanteret. Detailsektoren har som helhed haft det hårdt det seneste stykke tid, eksempelvis personificeret ved amerikanske Bed Bath og Beyond, der for bare et par uger siden faldt 22 procent på dagen for sit regnskab. Det bliver interessant at høre Asos' udsyn for tøjsektoren, herunder hvordan ledelsen ser på stigende transportomkostninger og større konkurrence fra Kina.
  • Regnskabssæsonen er kun lige begyndt, og torsdag byder ud over Asos på en række interessante regnskabsaflæggelser, herunder: UnitedHealth, Bank of America, Wells Fargo, Morgan Stanley, Citigroup, US Bancorp og Walgreens Boots Alliance.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: 0,00 procent
  • S&P 500: +0,30 procent
  • Nasdaq: +0,73 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.40:

  • Japan Nikkei: +1,25 procent
  • Hongkong Hang Seng: -1,43 procent
  • Kina CSI: +0,15 procent