Business-Overblik: Anders Holch Povlsens aktiepost i svensk komet firdoblet på halvandet år

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Anders Holch Povlsens aktiepost i svenske Klarna vurderes nu til at være syv milliarder kr. værd. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto: Bestseller Hans Christi

God morgen, og velkommen til tirsdagens Business-Overblik, der som altid klæder dig på med friske nyheder fra dansk erhvervsliv.

Klimapres, Arne-pension, syv milliarder kroner og Flemming Besenbacher er bare nogle af de emner, vi skal forbi i dag.

Men vi starter i nærværende avis, der kan fortælle at Netcompanys adm. direktør André Rogazcewski har ansat en medarbejder i en højtplaceret direktørstilling til trods for, at direktøren for få år siden blev fyret for overgreb mod en kvindelig medarbejder i en anden virksomhed.

»Han dummede sig til en julefrokost«

Berlingske skriver nemlig tirsdag, at en højtplaceret direktør i en større dansk børsnoteret virksomhed blev fyret i 2016 efter, at han havde udsat en kvinde for et seksuelt overgreb.

Alligevel blev han tilbudt et nyt højtprofileret job i Netcompany få måneder efter fyringen.

Han »dummede sig til en julefrokost,« forklarer adm. direktør André Rogazcewski, der på det seneste har deltaget i debatten om sexisme og sammen med en række andre topdirektører har underskrevet en fælles erklæring, der skal gøre op med chikane.

Partier bag Arne-pension svarer bankerne igen

Regeringen, Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti indgik forleden aftalen om retten til tidlig pension trods kritik og trusler fra bankerne. Det får nu partierne bag til at svare bankerne igen, skriver Børsen.

»Nogle banker har truet med, at hvis der kom et krav om et samfundsbidrag fra deres side af, så ville de hælde det over på kunderne. Der er et ret tydeligt behov for, at kunderne bliver beskyttet, så de ikke får hældt gebyrerne over på sig,« siger Victoria Velásquez, beskæftigelses- og erhvervsordfører i Enhedslisten.

Partierne vil derfor gøre det nemmere at skifte bank og realkreditselskab, fremgår det af fire linjer i den aftaletekst, der blev indgået natten til lørdag.

»Aftaleparterne noterer sig, at erhvervsministeren vil forbedre rammerne for konkurrence på bankmarkedet til gavn for forbrugerne,« lyder linjerne, som potentielt kan få indflydelsen på bankdriften i Danmark.

Flemming Besenbacher under kritik for sager om inhabilitet

Den magtfulde erhvervsmand Flemming Besenbacher har været med til at uddele offentlige midler for millioner gennem bl.a. Innovationsfonden, men nu møder hans rolle kritik, skriver Berlingske.

To tidligere ansatte i Innovationsfonden har henvendt sig til fondens statslige tilsynsmyndighed med en bekymring om, at ledelsen og især Flemming Besenbacher i en række sager har ageret i strid med loven, når de har uddelt millioner af skattekroner til forskning.

Sagens materiale, som Berlingske har fået adgang til gennem aktindsigter og kilder, viser, at Besenbacher i sin egenskab af næstformand i fonden aktivt har været med til at sikre millionstøtte til projekter, hvor deltagerne er forskere eller institutioner, som han har en personlig tilknytning til. Ledelsen afviser kritikken.

Holch Povlen-investering nu syv milliarder værd

Anders Holch Povlsen ejer omkring 11 pct. af aktierne i det svenske fintech Klarna, som netop har gennemført en kapitaludvidelse, så selskabet nu er værdisat til 67 mia. kr. Det skriver Børsen.

Det medfører, at værdien af Anders Holch Povlsens aktier i selskabet, som forventes at blive børsnoteret i USA i løbet af de næste to år, er mere end firedoblet på halvandet år, så de nu er syv mia. kr. værd.

Samtidig er Lise Kaae, som er adm. direktør i Holch Povlsens Heartland-koncern, blevet valgt ind i Klarnas bestyrelse.

»Klarna har et stort potentiale. I Danmark kender vi ikke så meget til selskabet og dets løsninger, men jeg er sikker på, at selskabet har fantastiske muligheder for at komme meget bredt ud med sine løsninger,« siger Anders Holch Povlsen til Børsen.

Globalt klimainitiativ rammer tre danske virksomheder

I et stort fælles opråb opfordrer 137 institutionelle investorer, der samlet har 20 billioner dollar i ryggen, omkring 1.800 af verdens største Co2-udledere om at sætte bindende klimamål. Det skriver Finans.

Opråbet går også ud til tre danske virksomheder: Coloplast, Dampskibsselskabet Norden og DFDS, der alle har fået brev fra investorerne, fordi de ikke har sat internationalt anerkendte og bindende mål om at nedbringe Co2-udledningen.

Blandt afsenderne er flere danske investorer ligeledes, bl.a. AP Pension.

»Initiativet lægger pres på virksomhederne for at nå længere end blot gode intentioner. De skal ikke kun sætte et mål, men også fremlægge en konkret plan med konkrete milepæle for at nå målet,« siger Sandra Metoyer, som er chef for ansvarlige investeringer hos AP Pension.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med:

Nordeas chefstrateg Andreas Østerheden kommer her med sine bud på, hvad investorerne bør være opmærksom på i dag:

Aktier lukkede i et solidt plus i går, og de asiatiske indeks handler blandet her til morgen. Dagen i dag byder på en del interessante begivenheder i form af de første regnskaber, økonomiske data og IMF’s seneste forventninger.

Donald Trump skulle efter sigende være testet negativ for COVID-19, og det betyder også, at hans præsidentvalgskampagne er genstartet. Det er fortsat et tæt løb mellem de to kandidater, men de seneste uger er de tidlige indikatorer for valgets udfald svunget markant i Joe Bidens favør. Følger man med i Apples lanceringer, så vil man også få mere information om den nyeste iPhone senere i dag.

JP Morgan og Citigroup skyder regnskabssæsonen i gang som de første storbanker i USA. Banksektoren står lige nu og balancerer mellem den stigende økonomiske aktivitet, som typisk er godt for sektorens performance, og så de hensættelser som bankerne har foretaget samt lavrentemiljøet. Hensættelserne er for at imødekomme lån, der ikke tilbagebetales som følge af coronakrisen.

Regnskabssæsonen ventes at komme ud væsentligt bedre end ventet, mens selskabernes udmeldinger om fremtiden ventes at være forstyrret af den fortsatte usikkerhed, som krisen skaber.

På den økonomiske front vil man her til formiddag få seneste indblik i analytikernes optimisme i det kommende halve år i forhold til tysk økonomi (ZEW-indekset). Og ikke mindst vil IMF annoncere de seneste økonomiske forventninger.

Det sker på markederne

USA - Lukkekurser mandag:

Dow Jones:  +0,88 pct.
S&P 500: +1,64 pct.
Nasdaq: +2,56 pct.

Asien - Indeks tirsdag kl. 06.15:

Japan Nikkei: +0,12 pct.
Hongkong Hang Seng: +2,20 pct.
Kina CSI: - 0,28 pct.