Business-overblik: Amerikanske veganbøffer får kurstæv

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

(Arkivfoto) Beyond Meat-topchef, Ethan Brown, vil sælge ud af sine aktier blot tre måneder efter, at han ringede med klokken på Nasdaq MarketSite i New York i forbindelse med selskabets børsnotering 2. maj i år. Det har fået aktiekursen til at rasle ned. Foto: Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DREW ANGERER

Godmorgen til tirsdagens Business-overblik på en nyhedsmæssig stille sommermorgen. Stille er der dog ikke i Israel, hvor danske Kåre Schultz har fået sit at se til som topchef for det store medicinalselskab Teva, ligesom roen langt fra har sænket sig om Brexit. Vi starter dog med veganermad i USA.

1
Saften siver ud af veganbøffer efter kurstæv

Den amerikanske producent af veganermad, Beyond Meat, der blev børsnoteret i maj, måtte mandag se sin aktiekurs styrtdykke med hele 14 procent, fordi investorerne er skuffede over, at selskabets aktionærer vil udbyde flere aktier til salg få måneder efter børsnoteringen.

Det skriver Bloomberg og norske E24.

Det går ellers godt med Beyond Meats salg af plantebaseret fars. Salget blev næsten firdoblet til 67 mio. dollar sammenlignet med andet kvartal sidste år. På forhånd havde analytikerne ifølge Bloomberg ventet, at salget var landet på 57 mio. dollar. Samtidig blev driftsindtjeningen forbedret, mens tabet per aktie landede på 24 pct., hvilket er betydeligt mere, end analytikerne havde ventet.

Samtidig øgede selskabet forvetningerne til omsætning for hele året fra 210 til 240 mio. dollar, og oplyser også, at selskabet nu forventer en positiv driftsindtjening for hele året.

»Vi er meget tilfredse med resultatet, som afspejler, at vi fortsætter med at styrke selskabet. Vi har indgået nye samarbejder med nye partnere, og udvidet distributionen nationalt og internationalt,« udtaler Ethan Brown, Beyond Meats stifter ifølger E24, der referer en pressemeddelelse fra selskabet.

Men selvom der er optimistiske udmeldinger fra Beyond Meats topchef, var det ikke nok til at formildne aktiemarkedet. Af de papirer, Beyond Meat har indsendt til de amerikanske børsmyndigheder, fremgår det nemlig, at selskabet har tænkt sig at sælge omkring fem pct. af virksomhedens tilbageværende aktier på markedet på én gang i løbet af kort tid.

Nuværende aktionærer, herunder blandt andre topchef Ethan Brown, planlægger at sælge tre mio. aktier, mens 250.000 aktier ejet af selskabet selv også vil blive sat til salg, skriver Bloomberg.

Forventningen er, at det vil få aktiekursen og dermed værdien af de øvrige aktionærers aktieposter til at falde.

I forbindelse med børsnoteringen havde bestyrelsesmedlemmer, medlemmer af topledelsen og investorer ellers oprindeligt aftalt ikke at sælge ud af aktiebeholdningen før seks måneder efter børsnoteringen, hvilket vil sige 28. oktober i år. Men to af de investorer, som oprindeligt havde krævet restriktionerne på salget, har efterfølgende givet afkald på kravet, oplyser Beyond Meat ifølge Bloomberg.

Ethan Brown afviste mandag at kommentere det planlagte aktiesalg yderligere med henvisning til lovgivningsmæssige forhold.

2
Kåre Schultz fanget i retsopgør

Medicinalgiganten Teva med danske Kåre Schultz i spidsen er udset som hovedskurk i en omfattende sag om prisfusk og karteldannelse for mange milliarder dollars. Det skriver Berlingske.

Ifølge et søgsmål på over 500 sider, der blev for nylig blev frigivet, skulle Teva have dirigeret et skjult netværk af kopiselskaber, der aftalte at hæve priserne på over 100 forskellige typer medicin. 44 amerikanske stater står bag søgsmålet.

»Størrelsen på prisstigningerne varierede, men flere af dem var på langt over 1.000 procent,« hedder det i sagsanlægget.

Hvis hammeren falder over Teva, risikerer den israelske kopikæmpe at få en lang række bøder. Teva har flere gange afvist, at selskabet har gjort noget forkert i sagen om det mulige priskartel.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Boris Johnsons udmeldinger får pundet til at rasle ned

Ballade er der også i England, hvor den nye britiske premierminister, Boris Johnson, siger, at der er alle mulgheder for at indgå en ny Brexitaftale med EU. Men det tror de internationale finansmarkeder tilsyneladende ikke på. Det britiske pund faldt mandag til det laveste niveau i 28 måneder som følge af usikkerheden om Brexit, skriver Ritzau.

De seneste udtalelser fra Johnson handler om den såkaldte »bagstopper«, som var en aftale, forhenværende premierminister Theresa May, indgik med EU, og som skulle forhindre, at der blev en »hård« grænse mellem Nordirland og Irland, når England forlader EU.

»Det, vi ønsker, er at gøre det helt klart, at bagstopperen ikke dur, den er død, den er nødt til at udgå,« siger Johnson under et besøg i Skotland mandag ifølge Reuters.

»Aftalen om tilbagetrækning er død, den må væk. Men der er plads til en ny aftale,« lød det fra Boris Johnson.

Ét britisk Pund koster i øjeblikket omkring 8,25 kr.

4
Parken-formand bliver ny bestyrelsesformand for Netcompany

Bo Rygaard blev mandag aften udpeget til ny formand for Netcompanys bestyrelse. Det fremgår af en meddelelse fra det danske IT-selskab. Den nye formand har i flere år været en del af Netcompany-bestyrelsen, men er mest kendt for sin rolle som bestyrelsesformand i Parken Sport & Entertainment.

»Bo vurderes at være den bedste kandidat og har en betydelig viden og forståelse for selskabet fra hans bestyrelsesarbejde i selskabet siden 2016. Bo vil overtage rollen som bestyrelsesformand den 20. august øjeblikkeligt efter den ekstraordinære generalforsamling,« skriver Netcompany i en meddelelse.

Selskab oplyser, at man forud for valget af Bo Rygaard til posten har været i dialog med en masse kandidater, og at man har vurderet både interne og eksterne kandidater.

5
Saxo Bank-boss: Verden har kurs mod en gældskrise

Kim Fournais, stifter og adm. direktør i Saxo Bank, kom i går aftes med en markant advarsel: Verden har kurs mod en gældskrise, der kan få finanskrisen til at blegne. Læs hvorfor i Saxo-direktørens kronik her.

Tre ting, investorerne skal holde øje med

Nordeas seniorstrateg, Andreas Østerheden, giver her sine bud på, hvad investorerne tirsdag bør lægge mærke til:

  • Dagen i dag står på flere regnskaber, pengepolitik, politik og ikke mindst en række nøgletal fra USA og Europa. Starter vi med pengepolitikken, så kan man sammen med morgenkaffen granske nyhederne fra morgenens møde i den japanske centralbank, BoJ. Centralbanken lagde i de tidlige morgentimer vægt på at være klar til at stimulere yderligere, hvis der er brug for det. Ligesom ECB-mødet i sidste uge, så afventer BoJ en smule, givet vis også som følge af, at den amerikanske centralbank, FED, holder møde i morgen.
  • Der vil også i dagens løb være fokus på det første officielle møde mellem de økonomiske stormagter Kina og USA, som efter tre måneders (næsten) radiotavshed nu genoptager forhandlingerne. Mens der slet ikke forventes at falde en aftale på plads på dagens møde, vil fokus snarere være på, hvorvidt kineserne for eksempel indvilger i at købe store mængder af amerikanske varer, og ikke mindst om USA vil slække på de annoncerede sanktioner mod den kinesiske telegigant Huawei, som ellers ventes at træde i kraft senere i august.
  • På nøgletalsfronten får vi en del at se til. For USA kommer FEDs foretrukne mål for inflationen, nemlig kerneinflationen (core PCE) for juni, forbrugsudgifter og indkomst for juni samt boligprisindeks for maj måned. Amerikanske selskaber som Apple, Pfizer og Mastercard aflægger regnskaber, og da det alle er giganter på deres områder, så vil vi bruge regnskabet fra Apple til at vurdere styrken indenfor IT-sektoren. I Europa lægger vi vægt på Europa-Kommissionens seneste tillidsindikatorer, som giver en indikation af stemningen blandt forbrugere og industrien. Derudover vil der være en lang række andre nøgletal herunder, bl.a. BNP-tal for Frankrig.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger overordnet set med stigninger tirsdag morgen.

Nikkei 225: +0,3 pct.
Hongkongs Hang Seng: +0,3 pct.
Sydkoreas Kospi: +0,5 pct.
China Shanghai Composite: +0,7 pct.