Business-overblik: Ambus bestyrelsesformand får med riven efter kurslussing

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Ambus bestyrelsesformand, Jens Bager, er ikke populær blandt investorerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto

God morgen. Det er onsdag på en varm sommerdag, og her er dagens business-overblik med nyt om blandt andet en kurslussing til Ambu og en advarsel fra de økonomiske vismænd. Men vi starter med en nyhed om udbytteskandalen.

1
Milliongaver til ansatte i sag om udbyttesvindel

Enorme gaver og millionstore lønninger. Den hovedmistænkte i udbyttesagen Sanjay Shah var en rundhåndet mand. Sådan mener Skattestyrelsen, at finansselskabet Solo Capital i London brugte en del af de 12,7 mia., der er blevet franarret Danmark i den store udbytteskandale.

Det skriver Dagbladet Børsen.

Det var tilsyneladende ikke usædvanligt, at Sanjay Shah gav en medarbejder en belønning på 25 mio. kr., hvis vedkommende havde gjort noget godt.

Edo Barac var en af de medarbejdere, som pludselig fik en sådan gave i efteråret 2014.

Børsen skriver, at det fremgår af de svarskrifter, som de tidligere medarbejdere har afleveret til Londons High Court, hvor 71 selskaber og personer er stævnet af Skattestyrelsen.

I stævningerne hævder Skattestyrelsen blandt andet, at en del af de penge, som Sanjay Shah trak ud af Danmark, blev brugt til at købe to tyske banker i al hemmelighed.

2
Klar advarsel til ny regering

Mens Socialdemokratiet og de tre støttepartier til en ny regering forhandler på livet løs, kommer der nu et klart budskab fra de økonomiske vismænd. Der er brug for øget arbejdsudbud de kommende år, og derfor skal den nye regering holde fast i de reformer, der er vedtaget.

Det skriver Berlingske.

Overvismand og professor i økonomi Michael Svarer fremhæver, at de mange reformer har ændret grundformen for dansk økonomi. Vi er gået fra at have udsigt til underskud på statsfinanser og et faldende arbejdsudbud og til at have udsigt til sunde statsfinanser og et stigende arbejdsudbud.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Ambus bestyrelsesformand får med riven efter kurslussing

Investorer er stærkt utilfredse med bestyrelsesformanden i medtech-virksomheden Ambu, Jens Bager. De mener blandt andet, at han mangler evne til at håndtere ledelse. Det skriver Finans.dk.

Investorerne lufter kritikken, efter at Ambus nye ledelse med topchef Juan Jose Gonzales efter blot en måned i stolen, valgte at skrotte selskabets guldhåb og nedjustere forventningerne til vækst og indtjening i sin 2020-strategi. Det fik tirsdag Ambus’ aktiekurs til at styrtdykke med 14 pct. Over det seneste år er aktiekursen i selskabet, der ellers havde udviklet sig til en børsdarling, næsten halveret.

Juan Jose Gonzales afløste Ambus mangeårige topchef Lars Marcher, der blev fyret på gråt papir midt i maj i år.

Anders Schelde, investeringsdirektør i MP Pension siger med direkte henvisning til bestyrelsen til Finans, at det ser ud som om, der har været en manglende balance i hele ledelsessetuppet.

Schelde kritiserer blandt andet bestyrelsen for, at den lod Lars Marcher gå ud med meget optimistiske udmeldinger, som Juan Jose Gonzales efterfølgende har været nødt til at trække tilbage.

»Igennem en lang årrække har selskabet haft en meget engageret, karismatisk og dygtig CEO (Lars Marcher, red.), men måske har han også været lidt for engageret, lidt for karismatisk og nogle gange fået talt forventningerne lidt for meget op. Når man kigger tilbage, må man spørge sig selv, om bestyrelsen og dermed også bestyrelsesformand Jens Bager har evnet at give tilstrækkelig meget modspil,« siger Anders Schelde til Finans.

Han bakkes op af porteføljeforvalter hos Lannebo Fonder, Carsten Dehn. Dansk Aktionærforenings direktør Mikael Bak er også ude med kritik, og han hæfter sig blandt andet ved, at bestyrelsesformanden solgte stort ud af sine egne Ambu-aktier sidste sommer, inden de dårlige nyheder begyndte at komme op til overfladen.

Hverken Jens Bager eller Lars Marcher har ifølge Finans kommentarer til kritikken.

Jens Bager har en fortid som topchef i medicinalselskabet ALK. I dag satser han på en bestyrelseskarriere. I oktober sidste år gjorde han sig bemærket, da han efter blot syv måneder som formand for Grundfos-ejerfonden, Poul Due Jensens Fond, forlod bestyrelsen sammen med to andre bestyrelsesmedlemmer efter en konflikt om strategien.

Berlingskes erhvervskommentator Jens Chr. Hansen runder også Jens Bagers rolle i Ambu-krisen under overskriften »Formanden tabte sin virksomhed på gulvet – sådan formøbles 50 milliarder kr.på et år«.

 

Tre ting investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom hos Nordnet Per Hansen fremhæver tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • Den amerikanske centralbank, FED afslutter sit ordinære todages møde. Investorer håber, at banken allerede i dag vil sætte renten ned. Hvis det ikke sker, er forventningerne, at det vil ske på det næste møde i juli. Bliver investorerne skuffede, hvis FED ikke »parerer« ordre fra blandt andet præsident Donald Trump, som flere gange offentligt har kritiseret FED for at være for langsom (med rentesænkningerne)?
  • Ambu-aktien faldt med 14 pct. i går efter nedjusteringen og strategitilpasningen. I forhold til de højeste niveauer i 2018, er aktien nu kun en skygge og en tredjedel af sig selv. Er det værste ved at være overstået?
  • Renterne falder og falder. Mens forbrugerne glæder sig, er der derimod ikke så meget glæde at spore hos bankinvestorerne, som igen i går måtte lægge ryg til en kursnedgang i Danske Bank på fire pct. Lavere renter presser indtjeningen i bankerne. Udsigten til flere omkostninger til at imødegå hvidvask hjælper samtidig heller ikke just på situationen. Danske Bank aktien sluttede i går i kurs 104, og de seneste to år er aktien faldet med mere end 60 pct.

Det sker på markederne

En klar positiv stemning præger onsdag aktiemarkederne i Asien på forhåbninger om, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, efter afslutningen af sit todagesmøde onsdag aften vil åbne døren op for yderligere rentenedsættelser.

Nikkei 225 i Japan: 1,6 pct.
Hongkongs Hang Seng: 2,4 pct.
China Shanghai Composite: 1,5 pct.
Sydkoreas Kospi: 1,2 pct.