Business-overblik: Ambu-topchef taler ud om fyring: »Jeg var surrealistisk chokeret«

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Lars Marcher blev til manges overraskelse fyret som topchef i medicokoncernen Ambu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Godmorgen.

Vi kommer tirsdag morgen forbi den opsigtsvækkende fyring af topchefen i medicokoncernen Ambu, da Lars Marcher nu over for Finans.dk bryder tavsheden og sætter ord på sin pludselige exit. Det rumler tirsdag forsat med olieprisen, mens en stor amerikansk børsnotering pludseligt er blevet udskudt.

1
»Først var jeg rasende og chokeret«

Ambu-topchef Lars Marcher var kendt for i den grad at levere varen til aktionærerne. Under Lars Marchers mere end ti år lange regeringstid blev resultaterne i Ambu kraftigt forbedret, mens aktiekursen samtidig steg med flere tusinde procent, hvilket gjorde Ambu til Europas mest succesfulde aktie. Ambus markedsværdi var på ti år steget fra godt 800 millioner kroner til at udgøre mere end 50 milliarder kroner i sommeren 2018.

Men pludselig blev Lars Marcher – til markedets store overraskelse – sparket ud af Ambu for fuld musik. Det skete tidligt om morgenen fredag 10. maj 2019, da Lars Marcher i et usædvanligt hurtigt forløb fik besked om, at han var færdig som topchef.

Over for erhvervsmediet Finans.dk sætter Lars Marcher nu ord på, hvad der ramte ham den morgen, hvor selskabets bestyrelsesformand fortalte ham, at han den dag skulle forlade chefgangen i Ambu for sidste gang.

»Jeg var surrealistisk chokeret over, at jeg blev fyret på den måde. Jeg har aldrig før prøvet at blive fyret, og det foregik endda meget dramatisk,« siger Lars Marcher til Finans.dk

2
Oliemarkedet fortsat ramt af usikkerhed efter droneangreb

Mandag morgen ved markedernes åbningstid bankede oliepriserne i vejret med helt op til 20 pct., efter at et stort olieangreb havde lammet dele af Saudi Arabiens olieinfrastruktur.

Droneangrebene på to store olieanlæg reducerede landets olieproduktion med 5,7 millioner tønder råolie om dagen, hvilket svarer til over halvdelen af landets olieproduktion og cirka fem pct. af hele verdens samlede olieforsyning.

Usikkerheden er fortsat udbredt på markedet, beretter Bloomberg. Mens den statslige olieproducent Saudi Aramco bliver mindre og mindre optimistisk mht. chancerne for en hurtig bedring, er investorerne på udkig efter en hurtig afklaring, skriver Bloomberg.

Oprindeligt blev det sagt, at størstedelen af produktionen ville være tilbage i normal drift inden for et par dage, men nu lyder meldingerne på, at der kan gå uger og endda måneder med noget af genopretningen.

Mandag hævede flere tankstationer i Danmark deres priser på olie og benzin som reaktion på den store stigning i olieprisen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Morten Strunge går i luften med nyt podcastmedie

Tirsdag bringer Berlingske historien om serieiværksætteren Morten Strunge, der sammen med et hold af prominente navne åbner en ny podcastplatform i Danmark.

Platformen Podimo skal blandt andet være med til at få danskerne til at betale for de podcasts, de lytter til – en ting, som hidtil har været gratis.

Det var ellers ikke en del af Morten Strunges planer, da han sidste år lovede sin kone ikke at kaste sig ud i nye projekter inden for de næste par år. Men længe gik der altså ikke, før Strunge, som bl.a. har virksomhederne Onfone, Mofibo og Plenti på CVet, fik en ny idé.

»I et land som Danmark ønsker vi ikke at være en nichespiller. Vi skal ikke være endnu et medie med 10.000 abonnenter. Vi skal være et massemarkedsprodukt. Vi sætter prisen lavt og fylder hylderne helt op med produkter på tværs af målgrupper. Jeg vil blive slemt skuffet, hvis ikke vi kan få 250.000 abonnenter på det. Om det tager et, to eller tre år, må tiden vise,« siger Morten Strunge til Berlingske Business.

4
WeWork udskyder børsnotering

Selskabet WeWork, som udbyder pladser i kontorlandskaber, stod til at skulle børsnoteres, men det ser nu ud til at blive udskudt, skriver Financial Times.

Det New York-baserede selskab skulle mandag aften have påbegyndt sin offentlige høring, men det har knebet med at tiltrække den rette interesse fra investorerne. Mandag morgen skulle WeWork have været på gaden med et stort roadshow op mod børsnoteringen, men også det ser nu ud til at blive udskudt.

Børsnoteringen forventes at blive gennemført i slutningen af året, skriver Financial Times, der dog ikke er lykkedes med at få yderligere uddybninger fra selskabet.

Udsættelsen skyldes efter sigende investorernes bekymring over medstifter og adm. direktør Adam Neumann. Den kun 40-årige topchef har tidligere været i mediernes søgelys, da det kom frem i forbindelse med dokumentationen for børsnoteringen, at WeWork havde lånt ham op mod 362 mio. dollar.

Det bør investorerne holde øje med i dag

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, leverer her sit bud på, hvad man bør rette blikket mod i dag som investor.

  • Kl. 11.00 kommer den tyske ZEW-indikator. 2. kvartal bragte en negativ tysk vækst på 0,1 pct., og månedens ZEW-indikator kan give et fingerpege om, hvorvidt investorerne tror, at den negative vækst var en enlig svale, eller om der også i 3. kvartal kommer en økonomisk tilbagegang, som i givet fald vil markere, at den tyske økonomi teknisk er i recession.
  • Oliepriserne steg markant i går. En meget kort overgang var priserne 20 pct. over fredagens niveau, men senere lagde de sig fast på en stigning noget over ti pct. Her til morgen falder oliepriserne let, og den samlede chokeffekt af weekendens angreb i Saudi Arabien er her og nu ca. ti pct. Aktie- og obligationsinvestorerne har taget udviklingen roligt. Aktierne er faldet lidt tilbage, men det behøver ikke eller ikke udelukkende at skyldes olieprisen, men kan også skyldes, at aktiekurserne er steget ganske markant de seneste uger og har brug for en afkøling. Får Saudi Arabien relativt hurtigt reetableret deres olieproduktion, vil priserne igen falde mod fredagens niveau.
  • Den amerikanske centralbank Fed indleder i dag sit to dages ordinære pengepolitiske møde. Investorerne forventer, at Fed sænker med 0,25 procentpoint, og mon ikke vi de kommende 36 timer kommer til at opleve, at præsident Trump slår taktstokken an på stortrommen for at forsøge at »tvinge« Fed til at makke ret. Selv om Fed forhåbentlig og formentlig ikke lader sig påvirke heraf, er det alligevel en god idé at holde øje med hans udtalelser, som kan have markedspåvirkning.

Sådan ser de asiatiske markeder ud tirsdag morgen

  • Nikkei 225: -0,1 pct.
  • Topix: +0,2 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: -1,0 pct.
  • China Shanghai Composite: -0,9 pct.
  • CSI 300: -1,0%
  • Taiwan Taiex: -0,3 pct.
  • Sydkoreas Kospi: +0,1 pct.