Business-overblik: Aktier i rødt og frygt for recession

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

De amerikanske aktier dykkede tre pct. fredag, og det vil forventeligt afspejle mandagens kurser i Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: DON EMMERT

God morgen og velkommen til ugens første nyhedsoverblik fra erhvervsverden.

Vi kommer omkring en bankundersøgelse, der synes særlig dårlig for Nordea, en økonomi, der frygtes på vej i recession og utilfredshed med landets jobcentre. Og så er aktiemarkederne startet i rødt.

1
Nordeas image er i frit fald

Det går dårligt for Nordea. Danskerne giver banken endnu dårligere karakterer end sidste år, og banken er nu helt isoleret i bunden i Voxmeters imageundersøgelse, skriver Finans. Nordea får blot en score på 670 point på en skala fra 0-3.000 point, og det er 37 point dårligere end sidste år.

Og for at gøre ondt værre er Danske Banks image markant forbedret siden sidste år. Nordeas ærkerival får frem med 216 point frem til 971 point.

Mads Skovlund, privatkundechef i Nordea, ærgrer sig over målingen og opremser en række områder - så som åbningstider i banken og ventetiden på telefoner - hvor banken har forbedret sig.

»Vi oplever, at kunderne tager godt imod forbedringerne, og dette afspejler sig også i vores egne kundetilfredshedsundersøgelser. Men vi er klar over, at der går tid, før det smitter af på vores image,« siger Mads Skovlund, bankdirektør i Nordea.

Voxmeter øverste chef, Christian Stjer vurderer, at Nordeas placering i bunden af imageundersøgelsen skyldes, at bankens rådgivere ikke har tilstrækkelig med tid til at tage sig af deres kunder.

Bankerne har siden finanskrisen været ramt af en række udfordringer, som har presset deres image. Dårlig kunderådgivning, hvidvask, hjælp til skattefifleri, beskyldninger om urimelige prisforhøjelser og anklager om for høje gebyrer er blandt de områder, som har påvirket bankernes image.

Danskerne kårer Arbejdernes Landsbank som banken med landets bedste image i Voxmeters store årlige imageundersøgelse, læs mere om det her.

2
Fagbevægelsen vil have opgør med jobcentre

Kommunerne driver jobcentrene alt for forskelligt, og det betyder, at ledige går glip af job, og virksomheder af medarbejdere. Nu vil FH, det tidligere LO, have nye beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til at gribe ind, skriver Børsen mandag. Historien er endnu ikke kommet online.

Selvom virksomhederne har behov for arbejdskraft, er der stor forskel på, hvad jobcentrene gør for at få ledige i job. Ifølge FH betyder det, at for mange, der egentlig gerne vil have et job, ikke får det.

»Vi har et system, som er så uensartet, at det er helt uacceptabelt,« siger Ejner K. Holst, næstformand i FH.

FHs egen analyse viser, at der f.eks. er store forskelle mellem kommunerne på, hvilke uddannelsestilbud de ledige bliver tilbudt.

Hos Rockwool Fonden kan man godt genkende problemet, også her er vurderingen, at modellen er forskellig fra kommune til kommune.

Statsrevisorerne har tidligere slået fast, at hvis alle jobcentre løftede sig op på niveau med de mest veldrevne jobcentre, så ville antallet af ledige på overførselsindkomst årligt reduceres med ca. 18.000 personer.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Økonomer advarer: Recession kan være på vej

En stribe økonomer advarer i dagens Berlingske om, at en recession kan være på vej, og at seks års næsten uafbrudt fremgang i jobsektoren snart kan være en saga blot. Berlingske har ringet rundt til 14 økonomer - fra tænketanke, arbejdsgiverorganisationer, fagforeninger og banke, og vurderingen er nogenlunde samstemmende blandt dem: Den globale økonomi - og dermed også Danmark - befinder sig i den største fare siden 2012 for at ramme en recession.

»Hvis Danmark var en øde ø, var recessionsrisikoen lav. Men i virkelighedens verden er der overhængende fare for, at en global økonomisk opbremsning kommer til at trække dansk økonomi med ned i løbet af de kommende år,« siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

Ifølge flere af økonomerne er det navnlig uroen omkring Brexit og handelskrigen mellem Kina og USA, der skaber usikkerhed globalt, mens afmatningen i tysk økonomi forventeligt også vil spille ind.

4
FCK slår rekord, Brøndby blev ydmyget

FC København skrev sig søndag aften ind i historiebøgerne med en 3-1-sejr hjemme mod FC Nordsjælland i 3F Superligaen.

Det var FCK's syvende ligasejr af syv mulige i den nye sæson, og klubben slår dermed ærkerivalerne fra Brøndbys rekord fra 1996-97-sæsonen, hvor de blågule fik 19 point i de første syv kampe. Og for at gøre ondt værre for Brøndby tabte de selv på hjemmebane med 0-3 til AGF. Tirsdag fremlægger Brøndby sit regnskab for andet halvår.

Tre ting at holde øje

Ifølge Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, er der udsigt til aktienedtur i dag:

  • Hvor markant bliver aktienedturen i Europa og Danmark i dag, er det spørgsmål, som investorerne stiller sig oftest efter at de amerikanske aktieindeks faldt med 3 pct. i fredags.
  • Kina forhøjede fredag på sin side toldsatserne for den amerikanske import. Trump svarede hurtigt igen med en tripple: Forøgelse af allerede eksisterende toldsatser; pålæggelse af told på varer som endnu ikke er afgiftsbelagte per 1. september og en samtidig kraftig opfordring til virksomhederne om at trække deres aktiviteter hjem fra Kina. Hvad bliver det næste skridt?
  • I andet kvartal var den tyske økonomi i tilbagegang, og i dag får investorerne måske lidt nyt i form af den månedlige IFO undersøgelse, som er den bredeste og bedst indikator for udviklingen i tysk økonomi.

Indeks:

  • Nikkei 225 - 2,0 pct.
  • Hongkongs Hang Seng -2,8 pct.
  • China Shanghai Composite -1,0 pct
  • Sydkoreas Kospi -1,4 pct.
  • Sydney ASX 200 -1,4 pct.