Business-overblik: Aktiemarkedet rammes af de største kursfald siden oktober

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Aktiemarkedets lange optur blev onsdag afbrudt af kursfald. Arkivfoto: Christian Als Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til et overblik over nyhederne fra erhvervsliv og økonomi torsdag morgen.

Vi begynder med aktiemarkederne, hvor en lang optur blev afbrudt onsdag.

Efter måneder med stigninger, der trodsede den verdensomspændende coronakrise, tog aktiekurserne de største dyk siden oktober.

Det toneangivende S&P 500-indeks faldt med 2,6 procent, mens det teknologitunge Nasdaq Composite-indeks faldt tilsvarende.

I Europa lukkede Stoxx 600-indekset 1,2 procent lavere onsdag, mens Storbritanniens FTSE 100 faldt 1,3 procent.

Ifølge Financial Times flyttede investorerne deres midler til mere sikre havne, herunder amerikanske statsobligationer. Det sendte kortvarigt tiårige statsrenter under 1,0 procent for første gang, siden Det Demokratiske Parti vandt kontrollen over Senatet. De steg senere igen til 1,01 procent.

Generelt er stemningen på markederne forværret af bekymring over de nye coronamutationer, den forsinkede udrulning af vacciner samt modstand fra Republikanerne mod præsident Joe Bidens lovede stimuluspakke.

Tesla kom med et skuffende kvartalsregnskab, men slap med et kursfald på to procent i den ordinære handel og fem procent i eftermarkedet.

De toneangivende danske aktier i C25-indekset faldt med 2,37 procent onsdag.

Indberetninger om hvid­va­sk stran­der hos po­li­ti­et, me­ner Fi­nans­for­bun­det

Efter de seneste års hvidvaskskandaler har bankerne skruet voldsomt op for indberetninger af folk og firmaer, der opfører sig, som om de forsøger at vaske sorte penge hvide. Børsen skriver, at antallet af indberetninger i 2019 steg med 66 procent på et enkelt år fra 35.768 i 2018 til 53.454. Og 2020 kommer til at slå yderligere rekord, viser en foreløbig opgørelse fra anklagemyndigheden.

Men Finansforbundet, der er fagforening for de bankansatte, sætter spørgsmålstegn ved, hvor meget de mange indberetninger egentlig nytter. Forbundet oplever frustrerede medlemmer, der indberetter de samme kunder igen og igen, uden at der gøres noget ved det.

»Det her er ikke bare en eller to sager. Det er et generelt problem,« siger Michael Budolfsen, næstformand i Finansforbundet.

Den skandaleramte burgerkæde Burger Shack har fået ny ejer

Den landsdækkende burgerkæde Burger Shack er overtaget af den aarhusianske restaurantkoncern DiningSix, der blandt andet står bag restauranterne KöD og Basso. Det skriver Finans.

Burger Shack kom i søgelyset sidste år, fordi kæden ikke levede op til Fødevarestyrelsens retningslinjer. Burgerkæden fik derfor påtaler og sanktioner fra Fødevarestyrelsen for problemer med rengøring og opbevaring af madvarer.

Hvor meget DiningSix har måttet betale for Burger Shack, er ukendt, men ifølge Finans skulle der være tale om et større millionbeløb. Det er dog ikke så højt, som det var, før det kom frem, at Burger Shack havde problemer, oplyser Morten Petersen, der er administrerende direktør for DiningSix, til finansmediet.

Morten Petersen erkender ifølge Finans, at der ligger et større arbejde med at genskabe burgerkædens image og kundernes tillid til kæden.

Lars Rebien kaster sig ind i politik: Advarer mod bevidstløs gældsætning

Lars Rebien Sørensen, formand for Novo Nordisk Fonden og nyslået medlem af tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) politiske netværk, kaster sig nu ind i dansk politik med en advarsel om ikke at sende en milliardregning for coronapandemien, den grønne omstilling og andre reformer videre til de kommende generationer.

Det skriver Berlingske.

»Det er noget angstprovokerende at høre, at man bare kan optage gæld fuldstændig bevidstløst uden at bekymre sig om, hvad der sker, hvis det tilter, og vi ikke får den vækst, vi havde regnet med. Så står vi tilbage med en stor gæld, som vi skal afdrage på, og så ser tingene pludselig anderledes ud,« siger Lars Rebien Sørensen.

Selvom han er med på, at det kan give god mening at øge gældsætningen – også til nye områder som den grønne omstilling – er han langtfra overbevist om de optimistiske scenarier, hvor væksten i eksporten vender tilbage med fornyet styrke, når coronapandemien slipper sit tag. Det er politikerne nødt til at tage bestik af, mener han.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med:

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet peger på tre forhold, som investorerne skal være opmærksomme på i dag:

  • I Danmark kommer dagens største regnskab fra Netcompany. Siden børsnoteringen har Netcompanys varemærke været høj og meget profitabel vækst. Kan de holde fast i den gode udvikling?
  • Elon Musk og Tesla aflagde et skuffende regnskab. Aktien faldt med to procent i den ordinære handel og fem procent i eftermarkedet. I dag kommer investorerne med deres virkelige vurdering. Kan Tesla nøjes med en meget lille kursnedgang efter et alt andet end spektakulært regnskab?
  • De danske aktier havde en meget tung dag i går. Grønne kursraketter som Vestas og Ørsted blev sammen med A.P. Møller - Mærsk og Pandora sendt mere end fem procent baglæns. Var det blot en enlig korrektion, eller er der mere i vente?

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i procent.

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: -2,05 procent
  • S&P 500: -2,57 procent
  • Nasdaq: -2,61 procent

Asien – indeks torsdag kl. 6.20:

  • Japan Nikkei: -1,55 procent
  • Hongkong Hang Seng: -1,81 procent
  • Kina CSI: -1,37 procent