Business-overblik: Aktiefesten kan snart være forbi, spår eksperten fra finanskrisen

Her er de vigtigste businessnyheder, som du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Efter et stort dyk i februar på grund af coronakrisen, er det gået godt på det amerikanske aktiemarked. Nu kommer professor i finansiering på Copenhagen Business School Jesper Rangvid med en spådom om, at det ikke vil vare ved. Fold sammen
Læs mere
Foto: Timothy A. Clary/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, og velkommen til dagens Business-overblik, der som altid klæder dig på til dagen med morgenens vigtigste erhvervsnyheder.

Vi skal i dag forbi en nedslående nyhed om aktiemarkederne, og vi skal læse nyt om de danske iværksættere. Vi skal også forbi et surt opstød fra landet største investor, ATP, men begynder et ganske andet sted – med en nyhed om landets mange tusinde små og mellemstore virksomheder.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Virksomheder trodser corona

Landets små og mellemstore virksomheder trodser coronakrisen, og en del af dem har klaret sig bedre under krisen, end de gjorde før foråret 2020. Andelen af virksomheder, der har minus på bundlinjen, er således faldet. Det skriver Finans.dk.

Det er Kaj Glochau, partner i revisionskoncernen EY og specialist i små og mellemstore virksomheder, der har undersøgt sagen.

Han har trukket data for alle de 231.000 selskaber, der har afleveret regnskaber for 2020 i perioden fra 1. februar og til 31. juli.

Af de i alt 231.000 selskaber er det 34 procent, der har haft underskud. Året før var tallet 37 procent. Kaj Glochau fremhæver, at det indikerer, at det er gået marginalt bedre for virksomhederne i 2020.

Herudover er det 55 procent af virksomhederne, der har haft et bedre resultat på bundlinjen i 2020, end de havde året forinden.

Ny gylden generation af iværksættere på vej

Der er en ny og gylden generation af iværksættere på vej. Danmark har hidtil været præget af, at landets største virksomheder er meget gamle, men dette kan inden længe være ændret, skriver Berlingske.

Budskabet kommer fra Esben Gadsbøll, der er formand for Brancheforeningen for Tech Startups. Han fremhæver, at en hidtil uset modenhed og tårnhøje ambitioner i det danske iværksættermiljø har skabt en gylden mulighed. Han vurderer, at fem af de ti største virksomheder herhjemme om 15 år vil være nyere virksomheder.

Han understreger dog, at det kræver handling rent politisk.

I den senere tid har flere danske iværksættere rejst kapital i milliardklassen. Det vil sige, at de er blevet en unicorn – på dansk enhjørning.

Tiden med store afkast lakker mod enden

Den ene rekord efter den anden. Sådan har dagsordenen været de seneste uger på aktiemarkederne, men tiden med de stærke afkast kan snart være forbi. Det mener professor i finansiering ved Copenhagen Business School, Jesper Rangvid, ifølge Dagbladet Børsen.

Jesper Rangvid er eksperten fra finanskrisen, og han kommer med sin konklusionen på baggrund af et studie af markedsdeltagernes egne forventninger.

I februar strøg aktiekurserne i bund på grund af coronakrisen, men sidenhen er det amerikanske aktiemarked målt på S&P 500-indekset røget i vejret med næsten 100 procent. Dette vil ikke fortsætte, vurderer Jesper Rangvid.

»Siden marts sidste år har vi haft en meget kraftig stigning på aktiemarkedet. I 2021 ser det godt ud med den underliggende økonomiske vækst, men hvis vi kigger et år eller to frem, begynder væksten i kølvandet på pandemien formentlig at fade ud,« siger Jesper Rangvid.

Han mener, at der nok ikke venter store afkast i aktiemarkedet forude på den korte bane.

Jesper Rangvid fremhæver ligeledes, at markedet mener, at sandsynligheden for, at aktierne er faldet med mere end 20 procent om et år, er større end sandsynligheden for, at aktierne er steget mere end 20 procent.

Ingen af delene er dog særlig sandsynligt mener Jesper Rangvid.

Grøn omstilling mangler i topchefers bonusløn

Grøn omstilling og klima er højt på dagsordenen – også i erhvervslivet. Grøn omstilling fylder til gengæld ikke meget, når man ser på bonuslønnen til topcheferne i de store børsnoterede selskaber. Det skriver Finans.dk.

Det er hvert tredje af de største børsnoterede selskaber, der har ikke bæredygtighed og ligestilling med som faktor, når der skal udmåles bonus til topledelsen. Det vækker ikke udelt begejstring hos en af landets største investorer, ATP.

Faren er, at selskaberne mister værdi på lang sigt, fordi de mindsker fokus på bæredygtighed og ligestilling.

»Det er et standardønske fra vores side, at der er ikkefinansielle nøgletal i topledelsernes incitamentsprogrammer. Det er noget, vi meget hyppigt opfordrer dem til at tage med,« siger Claus Wiinblad, aktiechef i ATP.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, peger på tre forhold, investorerne bør holde fokus på:

  1. Aktierne handlede blandet i går, og stemningen syntes at aftage en smule i løbet af handelsdagen på de amerikanske børser. Renterne i USA steg en lille smule, trods kraftige bevægelser på dagen. Det skyldes vicechefen for den amerikanske centralbank (Fed) Richard Clarida, som talte om, hvilke forhold der skal til for at stramme pengepolitikken. Og ikke mindst timingen af dette. Overordnet er budskabet konsistent med det, der blev kommunikeret på den seneste pressekonference. Det vigtige for finansmarkederne er fortsat, at centralbanken bevæger sig langsomt og transparent mod en strammere pengepolitik. Fed-medlem Christopher Waller taler senere i dag til et digitalt event, og Neel Kashkari forventes ligeledes at tale. Hold fortsat øje med de talere.
  2. På datafronten bliver det interessant at se data for de tyske fabriksordrer for juni, som giver os en indikation af i, hvilken retning industriaktiviteten bevæger sig. Der er fortsat flere ordrer end, hvad der kan produceres, hvilket fortsat er et tegn på stærk efterspørgsel og flaskehalse i systemet. Det vil de kommende dages data give os et hint om, når vi kan sammenligne dagens tal med tallene for tysk industriproduktion i morgen. Vender vi blikket mod USA, så er det relevant at holde øje med tallene for de nye dagpengesøgende, der kommer senere på dagen.
  3. På regnskabsfronten er der mange spændende regnskaber at holde øje med. Blandt andet Moderna, Siemens, Adidas, Bayer, AIG og ikke mindst Crédit Agricole.

Det sker på markederne

USA – lukkekurser onsdag:

Dow Jones: – 0,9 procent
S&P 500: – 0,5 procent
Nasdaq 0,1 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.54:

Japan Nikkei: + 0,5 procent
Hongkong Hang Seng: – 0,20 procent