Business-overblik: Aktiefeberen rammer børneværelserne

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Forældre giver i stigende grad deres børn aktier i fødselsdagsgave eller de får investeret lidt penge hver måned, skriver Finans. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til en ny uge.

I dag skal vi en tur omkring børneværelset, hvor kurslisterne ifølge Finans.dk spiller en stadigt større rolle, vi skal høre om udfordringerne med hacking i hotelbranchen, og vi skal høre sidste nyt om et muligt indgreb på boligmarkedet. Men vi begynder hos bankerne, som nu vil overtage coronaregningen fra regeringen.

Banker kan overtage virksomheders milliardgæld til staten

Under coronakrisen har virksomheder landet over lånt penge af Skattestyrelsen til at betale moms og A-skat, men gældsinddrivelsen kan havne i landets banker. Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans mandag morgen.

Lånene løber op i foreløbig 30 milliarder kroner, og ifølge Ulrik Nødgaard, direktør for bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, er bankerne klar til at tage et ansvar for at hjælpe de levedygtige virksomheder ud af krisen. Han understreger dog i en e-mail til Finans, at det i sidste ende er et politisk valg, hvor hurtigt og hvordan staten skal ud af sin rolle som långiver i kølvandet på coronakrisen.

Ideen vækker dog ikke begejstring alle steder: Både Dansk Erhverv, HORESTA og SMVdanmark stiller sig således skeptiske og frygter, at løsningen kan betyde sværere vilkår for de virksomheder, der har optaget lån.

»Den her gæld er opbygget som følge af en coronapandemi og opbygget under EUs særlige regler for krisehjælp. Det statslige ansvar for den gældsopbygning skal staten fortsætte med at have forpligtelsen for, indtil gælden er afviklet,« siger Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark til Finans.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Hackerangreb har lagt hoteller ned

Hoteller over hele Danmark har i halvanden uge haft store problemer, efter at leverandøren af deres bookingsystemer, AK Techotel, blev lammet af et hackerangreb, skriver Børsen. Først i weekenden er dele af driften blevet genetableret, selvom AK Techotel valgte at betale hackerne for at få koden til at låse deres filer op igen, skriver Børsen.

I mellemtiden har blandt andet Hotel Friheden på Bornholm hverken kunnet se, hvilke gæster der kommer, eller kunnet fakturere.

»Vi har cirka to sager hver uge, hvor en kunde er blevet kompromitteret, og hvor det er forretningskritisk. Ved flere af de sager er kunderne ganske enkelt helt lammede i en periode,« forklarer it-sikkerhedsfirmaet Dubex’ administrerende direktør, Gorm Mandsberg, til avisen.

I weekenden blev byggemarkedskæden Bauhaus udsat for et alvorligt hackerangreb, som har begrænset adgangen til it-systemerne. Tidligt søndag aften kunne administrerende direktør Mads Jørgensen dog sige, at »vores varehuse holder indtil videre åbent som normalt«.

Aktiefeberen rammer børneværelserne

Flere børn får nu aktier i fødselsdagsgave eller får lidt penge investeret hver måned. Danskere har ellers været meget utilbøjelige til at investere for deres børn. Mere end 2/3 af børneopsparingen står i kontanter til ingen rente.

Nordnet har ifølge Finans oplevet en kraftig vækst i værdipapirdepoter til børn, mens Danske Bank taler om en kraftig stigning i handelsaktiviteten.

Fra 2019 til 2020 oplevede Danske Bank således en stigning på 81 procent i antal handler, 62 procent på omsætning og 6 procent i antal værdipapirdepoter for 0-18 årige.

»Det ser ud til, at investeringsfeberen også har ramt de yngste. Udover de 18-30-årige er det den gruppe, der er vokset mest det sidste år. Det er positivt, da vi efter finanskrisen generelt har set en nedadgående tendens i investeringslysten hos de unge. Det er samtidig særligt de unges opsparinger, der kommer til at lide under de lave renter. Derfor er det vigtigt, at de får aktiveret deres penge,« siger chefanalytiker Jacob Hvidberg Falkencrone, Danske Bank, til Finans.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Skæbneuge for boligmarkedet: Her er de førende eksperters bud

Mandag mødes regeringens finansielle toprådgivere, og er du boligejer eller potentiel køber, er der god grund til at afvente udfaldet i spænding. Der er på forhånd lagt op til, at risikorådet vil anbefale indgreb på det rødglødende boligmarked.

Det skriver Berlingske.

Udviklingen på boligmarkedet fik allerede i marts alarmklokkerne til at ringe hos det magtfulde embedsmandsudvalg Det Systemiske Risikoråd. Mandag kommer rådet, som har Lars Rohde som formand, med sit bud på, hvordan man kan strikke et indgreb sammen på  boligmarkedet.

Berlingske har talt med en række eksperter, der giver deres bud på, hvordan et indgreb kan se ud. Det kan du læse om her.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med:

Andreas Østerheden, chefstrateg, Nordea, giver sit bud på tre ting, du skal holde øje med på aktiemarkederne mandag.

  • Efter en begivenhedsrig sidste uge, hvor særligt den amerikanske centralbanks udtalelser sendte chokbølger gennem rentemarkederne, vil denne uge ikke som udgangspunkt have samme spændende kalender, men der vil være både vigtige økonomiske nøgletal og centralbanktalere at holde øje med. Dog er sidste uges udsving i kølvandet på centralbankmødet ikke forbi, og her til morgen sender investorerne de amerikanske renter kraftigt ned. Investorerne synes derfor stadig at fordøje kombinationen af verdens vigtigste centralbank, der signalerer en strammere pengepolitisk linje i fremtiden, og stærk økonomisk vækst, der dog vil blive lavere i fremtiden, efterhånden som den største genåbningseufori aftager.
  • Investorerne vil også starte ugen med at fordøje og analysere første runde af det franske regionalvalg. Valgene er en test før præsidentvalget næste år, og fokus vil være på, hvor fragmenteret landet er politisk og ikke mindst, hvor godt Marine Le Pen står op til præsidentvalget. Ved weekendens afstemning kom hun dårligere ud end forventet, hvilket må være et lettelsens suk for den siddende præsident, Emmanuel Macron, som søger genvalg næste år. Vi kan se frem mod næste weekend, hvor anden og sidste runde af regionsvalget offentliggøres. Ved sidste præsidentvalg skabte Marine Le Pen usikkerhed med sin hårde linje mod EU og dermed gav spørgsmålet om EUs sammenhængskraft finansmarkederne stof til eftertanke.
  • Vi bliver i Europa, for centralbankchef Lagarde fra Den Europæiske Centralbank taler ved Europa-Parlamentets økonomi- og pengepolitiske udvalg. Investorerne vil kigge efter, om der kommer nyt omkring den pengepolitiske linje hos ECB, nu hvor vi øjner en ende på pandemien, og de europæiske økonomier kommer op i gear igen. I USA får vi aktivitetstal fra Chicago Fed, ligesom Bullard og Williams fra den amerikanske centralbank, Fed, holder tale. Efter sidste uges møde i Fed vil investorerne naturligvis gerne høre flere detaljer om medlemmernes syn på økonomien og ikke mindst inflationen.

 

Det sker på markederne

USA – lukkekurser fredag:

Dow Jones: -1,58 procent
S&P 500: -1,31 procent
Nasdaq: -0,92 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.50:

Japan Nikkei: -3,63 procent
Hongkong Hang Seng: -1,35 procent
Kina CSI: -0,57 procent

Rigtig god dag!