Business-overblik: 80.000 investorer står for skud, når regeringen vil hæve skatten på aktiegevinster

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Den socialdemokratiske regering med statsminister Mette Frederiksen i spidsen meldte i starten af september ud, at man vil øge den høje sats på aktiegevinster over 56.500 kroner fra 42 til 45 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til et overblik over nyhederne på erhvervsfronten tirsdag morgen.

Vi skal i dag omkring en central skikkelse i fagbevægelsen, som rækker hånden ud for at komme desperate arbejdsgivere i møde – hvis de altså er klar til også at komme ham i møde. Vi skal omkring det bugnende salg af elbiler, som risikerer at løbe fra antallet af ladestandere til at fylde strøm på dem. Og vi skal vende regeringen forslag til at hæve gevinsten på aktieindkomst, som specifikt forventes at ramme 80.000 personer.

God læselyst!

Fagbevægelsesboss åbner for mere udenlandsk arbejdskraft

En af fagbevægelses absolutte topfolk – formanden for Dansk Metal, Claus Jensen – åbner nu for at slække på modstanden mod, at virksomheder lettere skal kunne hente medarbejdere fra tredjelande. Det skriver Finans.

Der er dog ikke tale om en gavebod til de virksomheder og arbejdsgiverorganisationer, som gennem længere tid har advaret om akut mangel på arbejdskraft og råbt på politisk hjælp til netop at kunne hente medarbejdere fra lande uden for EU lettere end i dag. Nej, det er noget for noget.

»Jeg vil ikke afvise, at der kan være grund til at se på det, og derfor: Hvis virksomhederne lever op til deres forpligtelser og blandt andet tager tilstrækkeligt med lærlinge og har en seniorpolitik, kan samfundet til gengæld gå ind og hjælpe dem med at hente folk i tredjelande til nogle stillingskategorier, som vi kan blive enige om,« siger Claus Jensen til Finans.

Fagbossen understreger samtidig, at manglen på faglært arbejdskraft er reel, og at der ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil mangle næsten 100.000 faglærte i 2030.

80.000 danskere risikerer at blive ramt af hårdere aktiebeskatning

Som aktieinvestor bliver man i dag beskattet med 27 procent af de første 56.500 kroner i aktieindkomst og med 42 procent af gevinster, der ligger derudover. Men står det til regeringen, skal den øvre sats have et nøk opad over de kommende tre år til 45 procent.

Nu viser nye tal, som Børsen har fået fra Skattestyrelsen, at det i praksis vil ramme 80.000 danskere. Det er nemlig så mange, der i år skønnes at have en aktieindkomst, som overstiger grænsen på 56.500 kroner.

De 80.000 danskere, som forventes at have en høj nok gevinst på deres investeringer til at ramme ind i den høje sats for gevinster over 56.500 kroner, udgør otte procent af danskerne med aktieindkomst. Men de står for i alt 80 procent af provenuet af den nuværende aktieindkomstskat. De øvrige 967.000 danskere med aktieindkomst betaler udelukkende den lave sats.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Buldrende salg af elbiler kører fra antallet af steder til at lade dem op

Når danskerne skal have nyt firehjulet familiemedlem, er det i stigende grad den eldrevne slags, valget falder på. Elbiler udleder ingen CO2 under kørslen, og de lave afgifter har gjort dem attraktive for mange. Samtidig melder nye prisvenlige modeller deres ankomst.

Men skåret i glæden er skarpt og tydeligt. Det bugnende salg er nemlig ved at køre fra antallet af ladestandere og kan efterlade danskere med udsultede batterier i lange køer for at tanke strøm på tværs af landet. Sådan lyder advarslen her i Berlingske fra flere toneangivende aktører på markedet for elbiler.

Eksempelvis oplever man det tydeligt i Nic. Christiansen Gruppen – en bilgigant, der med importen af Hyundai, Honda, Land Rover og Jaguar omsætter for mere end syv milliarder kroner om året.

»Den grønne omstilling sker, og det er rigtig positivt for alle parter. Men at få bygget infrastrukturen op, sker ikke hurtigt nok. De to ting kører ikke i samme takt, hører vi fra vores kunder. Faren i dét er, at omstillingen simpelthen stopper, fordi folk ganske enkelt ikke kan få ladet deres biler,« siger administrerende direktør Niels Vrist Bertelsen.

Følg Morgenposten på mobil

Tre ting, som investorerne skal holde øje med

Her er, hvad investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet blandt andet holder øje med tirsdag:

  • Olieprisen nærmer sig igen 80 dollar pr. tønde. Det er godt for olie- og tankskibsaktier, men knap så godt for forbrugerne. Vil stigende oliepriser gøre investorerne nervøse?
  • Novozymes afholder sin kapitalmarkedsdag. Novozymes har sendt sin »dagsorden« ud på forhånd. Investorerne vil næppe være glade for udsigterne til en fornuftig vækst, men med indtjeningsmarginer, som er under pres.
  • Investorerne straffede Demant for dets vækstambitioner. Især udsigten til at »Communications« først skal være profitabel i 2023 kræver tålmodige investorer. Har investorerne lagt skuffelsen bag sig?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA, lukkekurser mandag:

Dow Jones: +0,21 procent
S&P 500: -0,28 procent
Nasdaq: -0,52 procent

Asien, tirsdag kl. 06.30:

Japan Nikkei: -0,38 procent
Hongkong Hang Seng: +1,46 procent
Kina CSI: +0,53 procent