Business-Danmark til eksamen: Sådan går det landets 1.000 største virksomheder

Listen over Danmarks 1.000 største virksomheder er klar. Se, hvem der klarer sig godt og skidt.

Efter måneders nidkært arbejde med at gennemtrawle mere end 1.000 regnskaber ligger den klar: Listen over Danmarks 1.000 største virksomheder Guld1000.

Den omfattende kortlægning, der fredag bringes i Berlingske Business Magasin, giver et af de mest overbevisende indblik i sundhedstilstanden i dansk erhvervsliv.

Kortlægningen siger ikke kun noget om størrelsen, men også en hel del om gørelsen: For hvem klarer sig bedst målt på vækst, indtjening og jobskabelse? Og hvem er de nye spirende håb?

I de kommende dage vil artikler og grafikker her på business.dk analysere Guld 1000-listen på kryds og tværs. Her er en lille snigpremiere på, hvad vi kommer til at opleve.

Den alvorlige side

I det helt store helikopterperspektiv er konklusionen en smule nedslående. Samlet set har de 1.000 selskaber på årets Guld 1000-liste øget omsætningen med sølle to procent. Antallet af ansatte er steget med to procent. Og det samlede overskud efter skat faldt med to procent.

»Det er meget alvorligt,« konstaterer lektor ved CBS, ph.d. Martin Jes Iversen til Berlingske Businessmagasin. Han hæfter sig bl.a. ved, at investeringsniveauet stagnerer.

Det negative billedes ses tydeligt endda helt oppe i listens top ti. A.P. Møller - Mærsk oplevede kun en omsætningsvækst på 0,4 pct., mens konglomeratets medarbejderantal steg med godt 300, hvilket svarer til under en halv procent.

I alt måtte 117 af de 1.000 virksomheder på listen opleve, at de efter regnskabsåret 2014 havde mistede penge frem for at tjene dem.

To giganter kæmper

Ren tristesse er der dog langt fra alene.

En af de største succeser - en af dem, der tårner sig op og på alle måder er svær at overse - er ikke overraskende Novo Nordisk.

Selskabet voksede med 6 procent i 2014 og selv om Bagsværd-virksomheden målt på omsætning ligger langt efter Esplanaden-giganten A.P. Møller - Mærsk, er de to målt på resultatet efter skat meget tæt på hinanden. Novo med et resultat på knap 26,5 mia. kroner og Mærsk-gruppen med et resultat på knap 29,1 mia. kroner.

Målt på evnen til at tjene penge er der også stor forskel mellem de to giganter. Novo Nordisk har en overskudsgrad på 39 procent, mens A. P. Møller - Mærsks tilsvarende ligger på 10 procent.

De skovler penge ind

Netop evnen til at genere penge overskygger nok alt andet, når det handler om at spotte succeserne. Ser man alene på de 20 største virksomheder, vinder Novo Nordisk klart indtjenings-konkurrencen med en overskudsgrad på 39 procent. Insulingiganten efterfølges skarpt af Lego (34 procent), TDC (16 procent) og Carlsberg (12 procent).

Blandt de 20 største virksomheder, der er dårligst til at tjene penge, er olievirksomheden Statoil Refining Denmark (-5 pct.) og flyselskabet SAS (0 pct.)

Et andet ikke uvæsentligt parameter, når man skal måle sundhedstilstanden i virksomhederne, er antallet af ansatte.

De hyrer og fyrer

Ud af de 100 største virksomheder er det cementproducenten Aalborg Portland, der ifølge regnskaberne globalt har øget sin arbejdsstyrke med 46 procent.

Med i toppen af hyre-listen er også smykkeproducenten Pandora med en vækst i medarbejderstaben på 44 pct., forsyningsselskabet Hofor med 43 procent og energi-forhandleren Danish Commodities med 41 procent.

En del virksomheder vinker dog også farvel til medarbejdere i stor stil. Igen med blik på de 100 største: SAS vinker farvel til 13 procent af medarbejderstaben, mens shipping-virksomheden Scan Group, IT-virksomheden IBM og Uno-X Energi alle har måttet sige farvel til 10 procent af medarbejderstaben i 2014.

Årets Guld 1000-liste ser også på de enkelte industrier og brancher. Her er ikke mindst finanskæmperne interessante. Sydbank har eksempelvis overhalet Nykredit Bank og den sønderjyske bank er nu Danmarks fjerdestørste bank. Det afspejler sig også i medarbejderantallet, for mens antallet af ansatte i Sydbank voksede med 76 - bl.a. som en konsekvens af opkøbet af DiBa Bank i 2013 - faldt antallet af ansatte i Nykredit Bank med 39.

Fremtiden tilhører »Guldmagerne«

Guld 1000-listen byder også på et andet lille håb om en gylden fremtid for erhvervsdanmark. Der er tale om »Guldmagerne«. Det er virksomheder, der skiller sig ud med vækstrater og resultater ud over det sædvanlige. Guldmagerne tæller både store og små virksomheder samt kendte og ukendte virksomheder.

Listen over de 50 guldmagerer inkuderer bl.a. virksomheder som gourmet-madproducenten Løgismose, VM-græfrø-udvikleren DLF-Trifolium og eksport-landbrugsvirksomheden Idavang. Listen toppes af Unity, der blev stiftet i 2004, og som er en serviceplatform til spiludviklere.

Se grafikken i stor udgave på din computer her

 

Mangler der ikke én?

Til slut i denne overflyvning vil den årvågne og trofaste læser af den årlige Guld 1000-føljeton måske spørge: Er der ikke sket en markant ændring i toppen i forhold til i fjor? Jo.

Den på alle måder skandaleramte børsnoterede virksomhed OW Bunker befandt sig i fjor på listen som Danmarks andet største selskab. Selskabet leverede - ligesom tilfældet var med Stein Baggers selskab IT Factory i midten af nullerne - vækstrater ud over det sædvanlige og blev dermed endnu et bevis på, at det også er værd at holde øje med de virksomheder, der stikker voldsomt ud. For sommetider kan tallene være lidt for gode til at være sande.