Bundrekord i Bundesbank

Den tyske finansminister mangler milliarder, efter at forbundsbanken i går offentliggjorde sit dårligste regnskab siden 1987.

Læs mere
Fold sammen
BERLIN

Tysklands forbundsbank meldte i går om sit dårligste resultat siden 1987. Regnskabet for sidste år viser et overskud på 248 millioner euro (1,8 mia. kr.). I 2002 var resultatet 5,4 milliarder euro (40,5 mia. kr.)

Forbundsbankens styrtdyk, et af de værste i dens historie, vil få hårene på finansminister Hans Eichels hoved til at gråne yderligere. Det tyske finansministerium indgik 1989 en aftale med forbundsbanken om hvert år at få 3,5 milliarder euro - tidligere syv milliarder D-mark - af bankens overskud til statskassen. Men nu, hvor overskuddet er mikroskopisk, i hvert fald i forhold til tidligere, får Eichel næppe mange euro ud af den aftale. Og finansministeren har i forvejen vanskeligt ved at få enderne til mødes.

Hårdt ramt af dollarfald
Det massive fald i indtjeningen skyldes ikke mindst valutakurserne, og navnlig den lave dollar. Forbundsbanken - på tysk Bundesbank - måtte ved årets slutning afskrive 2,3 milliarder euro i valutatab, hvoraf 1,7 milliarder skyldtes dollaren. Da også størstedelen af valutareserverne er anbragt i amerikanske papirer rammer dollarens fald ekstra hårdt.

En talsmand for Eichels ministerium søgte i går at håndtere regnskabet med fatning. Efter den »nuværende vurdering og ved en positiv økonomisk udvikling« behøver staten ikke at stifte yderligere gæld, sagde talsmanden.

Men finansministeriets vurderinger har tidligere vist sig urealistisk positive, så helt sikker kan man ikke være. Det står også klart, at Tyskland 2004, som de to foregående år, overskrider EUs såkaldte stabilitetskriterier, som fastlægger, at ny gæld ikke må overstige tre procent af bruttonationalproduktet. Det var ikke en god dag for hverken forbundsbanken eller Hans Eichel i går.