Buffett blev årets amerikanske superfilantrop

En række af USAs allermest velhavende er ikke bange for at dele ud af formuen - investeringsikonet Warren Buffett overstrålede dog dem alle i 2012.

Warren Buffett er manden bag investeringsselskabet Berkshire Hathaway. Investeringerne har ifølge magasinet Forbes har gjort ham til verdens tredjerigeste mand. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med den netop overståede politiske debat i USA om velhavernes skatteprocenter in mente, kan man godt få indtrykket af, at amerikanske rigmænd ikke er meget for at dele ud af formuen. Men det er langt fra altid tilfældet.

Det amerikanske nyhedssite CNBC har på baggrund af tal fra filantropi-sitet Chronicle of Philanthropy fundet frem til, hvilken amerikansk velhaver der sidste år var mest villig til at åbne tegnebogen og dele ud af sin formue.

Manden, der topper listen for 2012, er investeringsguruen Warren Buffett - der samtidig er blandt USAs allerrigeste.

Den 82-årige erhvervsmand er en ivrig fortaler for, at USA rigeste skal betale langt større summer end i dag til såvel nationens statskasse som landet fattige befolkningsgrupper. Og i 2012 satte han handling bag ordene ved at give intet mindre end tre milliarder dollar (17,1 mia. kr.) til velgørenhed.

Buffetts bidrag faldt i form af aktier i hans investeringsselskab, og de gik hovedsageligt til tre velgørenhedsfonde, der er bestyret af hans børn.

Nummer to på listen over amerikanske filantroper blev Facebook-stifteren Mark Zuckerberg. Den 28-årige iværksætter, der blev hovedrig på børsnoteringen af det sociale netværk, gav ifølge CNBC sidste år 498 millioner dollar (2,8 mia. kr.) til velgørenhed.

Herefter følger Microsoft-medstifteren Paul Allen, mediemogulen Mortimer Zuckerman , den nu afdøde industrimand Fred Fields samt storinvestoren Carl Icahn. Alle gav de mere end 150 millioner dollar til velgørenhed i 2012.

Der er dog ikke meget, der overskygger Warren Buffetts betydning inden for filantropien i USA. Erhvervsmanden står som et forbillede blandt tilhængere af en større fordeling i den velstandsdiskussion, der har præget USA de seneste par år. Buffett har tidligere sagt, at han forventer at donere størstedelen af sin formue til godtgørende formål ved sin død.

Den uddeling har han dog allerede taget hul på. Ifølge CNBN udgør den sum, som de 15 mest ivrige filantroper i 2012 uddelte, sammenlagt 5,1 milliard dollar. Det betyder, at Warren Buffett valgte at betale over halvdelen af den regning.