Buen har fået et tiltrængt løft

Landbrugets karakteristiske udlejningsejendom fra 1950'erne, Buen, er genopstået med nye farver og bedre forhold for lejerne.

Undersiden af ejendomskomlekset Buen, som bilisterne oplever den, efter renoveringen. Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er næppe den bilist i Hovedstadsområdet, som ikke på et tidspunkt har kørt under eller gennem ejendommen Buen over for Vesterport Station.

De samme bilister har måske også tænkt, at den karakteristiske gamle bygning efterhånden trænger til en forskønnelseskur. Samme tanke opstod i 2005 hos ejendommens ejer, Landbrugsraadet, som måtte erkende, at Buen ikke længere havde helt let ved at fastholde lejerne.

Bygningen fremstod simpelthen ikke længere som en moderne eller tidssvarende kontorejendom, men det er der ændret afgørende ved i årets løb.

Facaden på Buen er malet i nye farver. Hvid på de store flader og dybrød under hvælvingen og på taghuset.

Samtidig rettes der op på en række betonskader. Og renoveringen fortsætter i ejendommens indre med nye farver på trappeopgangene, ny teknik i elevatorerne, nye toiletter etc.

Den gamle personalerestaurant på sjette etage erstattes af en ny og størres restaurant på cirka 360 kvadratmeter - med udsigt over byens tage og tårne.

Buen vil fra inderst til yderst komme til at fremstå ny og i en nutidig standard, som Landbrugsraadet bedre kan være bekendt.

Fire bygninger
Ejendommen med den unikke beliggenhed ved Frihedsstøtten mellem Københavns Hovedbanegård og Vesterport Station er i realiteten ikke én, men snarere fire sammenhængende bygninger, opført i perioden 1952-1956, tegnet af arkitekterne Thorvald Dreyer, Ib Lunding og Ole Hagen.

I alt består ejendommen af 29.000 etagekvadratmeter eller omtrent det samme som Axelborg.

Alt i alt forventes renoveringen at koste op til cirka 40 mio. kr. Facaderenoveringen gik i gang i september 2005 - og forventes afsluttet inden udgangen af 2006.

Rådet købte den største del af Buen i 1960'erne og den sidste bid i 1982. Generelt har det været en god investering, da bygningen næsten konstant har været fuldt udlejet.

»Men siden 2003, da vi mistede vores største lejer, har vi haft problemer med kontorledighed i Buen. Da problemerne toppede sidste år, var ledigheden på 15 procent,« forklarer direktør Svend Aage Jespersen, Landbrugsraadet.

»Buen havde efterhånden mistet sin attraktionsværdi. Den fremstod gammel og slidt, så det var nødvendigt at gøre noget. Buen levede simpelthen ikke op til den standard, som lejerne kræver i dag. Derfor har der været enighed om, at vi måtte gøre Buen attraktiv på ny.«

Fuldt udlejet
Udvendig omfatter renoveringen facader og tagterrasser, markisebånd, skilte samt en tydeliggørelse af indgangspartierne. Indvendigt vil renoveringen omfatte skiltning, trappeopgange, elevatorer, toiletter, gangarealer og et nyt telefon- og IT-system.

»Bygningerne har gennem årene løbende været vedligeholdt, men vi ønsker nu at sende et signal til vore nuværende og kommende lejere om, at vi er et moderne hus med de nødvendige installationer, der forventes af den moderne lejer,« siger ejendomschef Mogens Bruhn, Landbrugsraadet.

Renoveringen har allerede givet yderst konkrete resultater. Fra at have cirka 4500 etagemeter ledige lokaler før renoveringen, er ejendommen nu fuldt udlejet.

»Og der står virksomheder på venteliste,« konstaterer Mogens Bruhn.

»Tidligere har lejerne hovedsagelig været tilknyttet rejsebranchen, men i dag har vi en bred vifte af erhverv i huset lige fra revisorer, advokater og arkitekter til biludlejning, kursusvirksomheder og mindre iværksættere. Vores beliggenhed er unik i forhold til centrum og offentlig transport, samtidig med at vi har gode parkeringsmuligheder.«