Budgetaftale vil sætte fodaftryk i økonomien

Den politiske budgetaftale i USA kommer til at sætte sit præg på den amerikanske økonomi - ikke mindst på grund af en række udskudte forhandlinger.

Foto: KAREN BLEIER. Bag disse mure i den amerikanske parlamentsbygning i Washington DC, The Capitol, blev parlamentarikerne natten til onsdag enige om en ny budgetaftale.
Læs mere
Fold sammen
De amerikanske politikeres håndslag på en ny budgetaftale natten til onsdag resulterede i, at de allerskarpeste kanter blev slebet af den økonomiske hestekur, der ellers var udsigt til.

Det er dog ikke ensbetydende med, at amerikanerne ikke kommer til at mærke konsekvenserne af aftalen.

Sydbanks aktieanalysechef Bjørn Schwarz mener ikke, at man kommer uden om, at budgetaftalen, der afværger den såkaldte økonomiske afgrund, kommer til at ramme den økonomiske vækst i USA. Både forbruget og investeringerne vil blive påvirket.

"På kort sigt har det fjernet usikkerheden, men aftalen har ikke løst problemstillingerne," siger Bjørn Schwarz og tilføjer:

"Forbrugerne og virksomhederne kan godt vælge at holde igen, fordi noget af aftalen kun gælder to måneder. Det vil få konsekvens for økonomien - det er ikke vækstfremmende. Det vil dæmpe vækstpotentialet i forhold til en langsigtet aftale."

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg vil den amerikanske budgetaftale - alene med de nu vedtagne tiltag - trække 125 milliarder dollar ud af amerikanernes pengepunge. Det er penge, der ellers kunne være gået til forbrug, og det vil alt andet lige kunne ses i den økonomiske vækst.

Økonomer i finanshusene JPMorgan Chase og Bank of America forventer, at aftalen vil være en hovedårsag til, at den amerikanske økonomi kun vil vokse med én procent i første kvartal 2013 - mod en vækst på tre procent i tredje kvartal 2012.

Oven i den direkte økonomiske lussing kommer, at den del af budgetaftalen, der omhandler de helt store besparelser på de offentlige budgetter, er udsat to måneder, og det kan i Bjørn Schwarz' optik betyde, at investorer og virksomheder bliver forsigtige.

"Man kunne godt frygte, at virksomhederne fortsat vil fastholde deres tøvende og tvivlende investeringsstrategi. Tvivlende i den forstand, at man ikke tør sætte gang i noget stort, fordi man ikke ved hvor man har lovgivningen og skatten på længere sigt," siger Sydbank-analytikeren.

Det vil alt andet lige også lægge en dæmper på væksten. Han minder dog om, at amerikanerne ikke kommer uden om besparelser på de offentlige budgetter - før eller siden. Problemet med budgetunderskuddet skal adresseres på et tidspunkt.

"En langsigtet aftale ville på den ene side ville have fjernet usikkerheder - og på den anden side have påvirket købekraften endnu mere. Men man skal huske på, at det bliver man under alle omstændigheder nødt til at gøre på et tidspunkt," siger Bjørn Schwarz til Berlingske og tilføjer:

"USA er nødt til at konsolidere sine budgetter på et tidspunkt. Det har man udskudt i årevis. Amerikanerne er nødt til at acceptere skattestigninger på et tidspunkt. Man kan så heldigvis sige, at skatteniveauet allerede er lavt, så der er plads til stigninger."