Budgetaftale markerer skifte i amerikansk politik

I USA er demokrater og republikanere næsten nået i mål med en ny to-årig budgetaftale, der markerer et skifte i de sidste par års panikagtige tilgang til aftaler om budgetterne, vurderer analytiker.

Kongressens budgetudvalg blev tirsdag enig om en ny amerikansk budgetaftale. Nu skal der stemmes om aftalen i Kongressens to kamre. Fold sammen
Læs mere
Foto: DOUG MILLS

En lang periode med kortvarige budgetter og konstant krisestyring i amerikansk politik er måske ved at nå til vejs ende.

Sådan lyder vurderingen fra seniorstrateg i Nordea, Henrik Drusebjerg, efter at kongressens budgetudvalg i går blev enige om en ny to-årig aftale, der sikrer de overordnede rammer for de offentlige udgifter i USA 2014 og 2015. 

»Det her kunne godt være tegn på en ny æra i amerikansk politik, siger han og fortsætter:

»Det er en konsekvens af resultatet af det sidste store slagsmål, som i vælgernes øjne i høj grad lå på republikanernes skuldre. Men det er ikke bare republikanerne, der har leveret knæfald med den her aftale, der er helt klart også punkter, hvor demokraterne har givet sig.«

Den vigtigste mission med den nye budgetaftale har været at afværge automatiske budgetbesparelser i den offentlige sektor for samlet 63 milliarder dollar, som ville være trådt i kraft i løbet af de næste to år.

I stedet laver man nu en række reformer, som faktisk øger de offentlige udgifter på kort sigt. Men samtidig bliver der indført længerevarende reformer, der skal reducere det offentlige underskud med 23 milliarder dollar i den toårige periode. Blandt andet vil der blive flere afgifter på flyrejser og højere private pensionsbidrag for militært personale.

Aftalen bliver betegnet som lille af størrelse med en samlet værdi på 85 milliarder dollar. Men ifølge Henrik Drusebjerg er det afgørende ikke størrelsen, men varigheden.

»Det, der er det væsentlige ved det her, er, at det ikke bare er en ny omgang af, at balladen bliver sparket tre-seks måneder ned af vejen,« siger han og fortsætter:

»Og det man især skal håbe på at opnå er, at erhvervslivet - som efterhånden svømmer i pengestrømme - og forbrugerne - som også har fået sparet en del penge op - tør begynde at investere og forbruge lidt mere i fremtiden, så der kommer en afledt væksteffekt. Gør der det, vil det også være med til at pynte på budgetterne,« siger Henrik Drusebjerg.

Aftalen er ikke helt i hus endnu. Den skal først til afstemning i Repræsentanternes hus og Senatet i løbet af ugen. Men der er dog bred enighed i analytikerkredse om, at den vil blive vedtaget - deriblandt både Henrik Drusebjerg og Nykredits chefstrateg, Ulrik Bie.

Nykredit-strategen peger blandt andet på, at julen kan have en betydning for republikanernes forhandlingsvilje.

»Som en konservativ republikaner konstaterede tidligere på ugen, er december ikke en god måned at være finanspolitisk hardliner på: Ønsket om at komme hjem til jul dominerer ideologi i Washington,« skriver Ulrik Bie i en mailkommentar og fortsætter:

»Det er især blandt konservative republikanere, at modstanden skal findes, men det forventes, at pakken allerede stemmes gennem Repræsentanternes Hus i morgen. Netop det faktum, at Paul Ryan (republikanernes chefforhandler. red.) – en af højrefløjens darlings – er en af arkitekterne til forslaget, øger sandsynligheden for vedtagelse.«

Tilbage står dog gældsloftet, som skal hæves senest i starten af februar. Gældsloftet er ikke en del af den nye budgetaftale, og derfor er der potentiale til et nyt drama i den amerikanske kongres, når den tid nærmer sig. Men det sker nok ikke, vurderer Henrik Drusebjerg.

»Hvis de skulle ende med at køre fuldstændig i hegnet på gældsloftet, så har det da muligheden for at ødelægge det arbejde, de nu har lavet. Men det vurderer jeg ikke er særligt sandsynligt,« siger han og fortsætter:

»Hvis de er i stand til at blive enige om det her, så tror jeg også, at de har lettere ved at blive enige om gældsloftet.«