Budget-krise i USA afværget - for nu

De amerikanske politikere har tirsdag indgået en vigtig, foreløbig aftale, der sikrer, at den amerikanske stat kan fortsætte med at optage gæld til finansiering af statens budgetter frem til og med marts næste år.

Demokraternes Harry Reid fra det amerikanske Senat fortæller pressen, at han og republikaneren John Boehner fra Repræsentanternes Hus har sikret forbundsstatens budget frem til næste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM LO SCALZO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ledere fra begge lejre i kongressen er enedes om en finansieringsaftale et ekstra halvt år ind i næste finansår, der løber fra oktober til og med september. Dermed undgår finansmarkederne en krise svarende til den i sommeren 2011, da aktierne faldt dramatisk verden over, fordi markedet frygtede, at USA måtte stoppe sine betalinger. De amerikanske politikere enedes dengang i 11. time om at forhøje gældsloftet med 2100 mia. dollar til 16.400 mia. dollar.

- Gældsloftet har været en bekymring, der har ligget og ulmet, selv om det jo primært er den europæiske statsgældskrise, der dominerer markederne for tiden. Blandt andet har det naget, at det seneste budgetforslag viste, at gælden formentlig allerede i oktober i år ville nå gældsloftet, forklarer chefanalytiker i Nordea Johnny Bo Jakobsen.

Han fortæller, at det endnu ikke er kommet frem, hvor meget politikerne er enedes om at hæve loftet for gælden. Samtidig løser aftalen, der fortsat mangler at blive vedtaget i kongressen, ikke de virkelige finans- og budgetpolitiske udfordringer, USA står over for.

Nordea venter derfor, at USA's gældsudfordringer allerede til efteråret igen vil dukke op som et tema i markedet. Det skyldes, at de amerikanske politikere står over for store dilemmaer og vigtige beslutninger.

En række midlertidige skattelettelser vedtaget under Bush-administrationen udløber ved udgangen af 2012, samtidig med, at en række besparelser på velfærdsydelser og forsvarsbudgettet automatisk får effekt, med mindre der indgås en bredere budgetaftale. I alt truer skatteforhøjelser og besparelser med ramme økonomien med 600 mia. dollar, svarende til en stramning af finanspolitikken med mere end 4 pct., vurderer Nordea.

- Det vil være nok til at sende økonomien tilbage i recession, og det er den udfordring, som skal håndteres inden 1. januar, påpeger Johnny Bo Jakobsen. Han ser ingen lette løsninger:

- Bliver politikerne på den anden side enige om at forlænge de her stimuli, inklusiv Bushs skattelettelser, så vil det betyde forhøjet gæld og risiko for, at man også kan få en statsgældskrise i USA.

Nordeas chefanalytiker spår derfor heftig politisk aktivitet i perioden efter det amerikanske præsidentvalg og frem til nytår. En løsning før valget anser Nordea ikke for sandsynlig.