Brutal burgerboss bliver Trumps beskæftigelsesminister

Lader Trump ulven vogte høns, når han sætter fastfood-direktøren Andrew Puzder til at være beskæftigelsesminister? Det mener kritikerne. Andre kalder burgerbossen for den perfekte mand til jobbet.

U.S. President-elect Donald Trump gestures as Andy Puzder, CEO of CKE Restaurants, departs after their meeting at the main clubhouse at Trump National Golf Club in Bedminster, New Jersey, U.S., November 19, 2016. REUTERS/Mike Segar Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE SEGAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For de mest arge modstandere, vil det nok kræve en diplomatisk omskrivning, før deres syn på Andrew Puzder kan ytres offentligt. I bedste fald ville de måske sige, at Trump sætter ulven til at vogte får. I værste fald vil de finde sprogets grimmeste gloser, eder og forbandelser frem om 66-årige Puzder; advokaten, der blev burgerboss ved et tilfælde, og som nu er på vej til at blive USA's næste beskæftigelsesminister.

Som beskæftigelsesminister er det nemlig ham, der skal holde styr på arbejdsmarkedet. Han skal være med til at bestemme lovgivningen på området, hans stemme bliver fremtrædende i debatten om minimumslønnen og de vilkår, folk skal arbejde under. En betroet opgave i Trumps administration, men også en opgave, der står i skarp kontrast til Andrew Puzders nuværende job som adm. direktør i fastfood-imperiet CKE, der er moderselskabet bag Carl’s Jr. og Hardee’s. Begge kæder har nemlig - som resten af fastfood-branchen - fået på munden for at behandle de ansatte skidt og ikke overholde lovgivningen på en række områder.

Derfor er modstanden mod Puzder også udtalt. Han har pure afvist, at minimumslønnen skal hæves fra 7,25 dollar (50 kr.) til 10 dollar (70 kr.) i timen, som Trump har både foreslået og afvist. Han har sågar sagt, at hvis det sker, så vil det modarbejde det arbejdende folks egen interesse, fordi det i så fald vil føre til flere robotter og færre arbejdspladser, fordi det bliver for dyrt for arbejdsgiverne. Men samtidig er der også dem, der mener, at Puzder ikke bare er et godt bud på en beskæftigelsesminister, men ligefrem har et perfekt CV til jobbet.

»Puzder forstår økonomien bag små virksomheder, fordi hans forretning er bygget på flere tusinde små restauranter. Han forstår økonomien bag store virksomheder, fordi hans firma sidste år omsatte for mere end en mia. dollar. Hvis vi vil skabe arbejdspladser hurtigere ved at hjælpe arbejderne uden at være så generøse, at deres arbejdsplads forsvinder, så er han den perfekt kandidat til at blive beskæftigelsesminister,« skriver økonomiprofessor og klummeskribent hos Forbes Jeffrey Dorfman eksempelvis.

Omvendt findes de modsatte argumenter dog også: At Puzder er en mangemillionær, der aldrig selv har stået på gulvet. At han er forretningsmand, der kun tænker på profitoptimering og er ligeglad med hvilke vilkår, de ansatte arbejder under.

Men uanset hvad man ellers må mene, er det svært at være i tvivl om, at det er en mand med sine meningers mod, Trump har inviteret ind i sit kabinet. I 2010 udgav Andrew Puzder sammen med lektor i iværksætteri, David Newton, en bog med titlen Jobskabelse: Hvordan det egentligt fungerer og hvorfor regeringen ikke forstår det. Og det gør Trumps valg af Andrew Puzder både interessant og uforudsigeligt - for på en række punkter er Trump og Puzder uenige.

Eksempelvis undsagde Puzder i juli Trumps forslag om, at kickstarte økonomi med storstillede byggeindsats i infrastrukturen.

»Det ville være godt at bruge lidt penge på infrastrukturen, men man skal ikke forvente, at det kommer til at vækste økonomien. For at få økonomien til at vokse, bygger man ikke en bro - der bygger man en forretning,« sagde Andrew Puzder til Fox Business, og kalder Trumps idé om at skabe arbejdspladser ved at bygge veje og broer for »ønsketænkning«.

Andrew Puzder er født i 1950 og uddannet advokat fra Washington University School of Law i St. Louis, Missouri. Som nyuddannet blev han advokat for Carl Karcher, grundlæggeren af Carl’s Jr., der siden gik sammen med Hardee’s, og blev en del af CKE, som Puzder siden 2000 har været præsident og adm. direktør for.

Privat har 66-årige Puzder været gift med Deanne L. Descher siden 1987, og har i alt seks børn og lige så mange børnebørn. Foruden at være burgerboss er Andrew Puzder desuden kendt som en meget vokal abortmodstander, der bl.a. har været med til at forme lovgivningen på området i staten Missouri.