Brugt it-udstyr er et gråt marked

Brokere. Forhandlere af brugt it-udstyr opererer over hele verden og er ikke altid populære blandt it-leverandørerne.

Markedet for handel med brugt eller lettere forældet it-udstyr handler meget mere om netop handel end om it.

Det mener i hvert fald analytikeren Anders Elbak, der har ansvar for hardwareområdet hos analyseselskabet IDC. Der er tale om et marked, hvor aktørerne typisk køber og sælger it-udstyr over hele verden.

Herhjemme findes der adskillige virksomheder i branchen, men noget samlet overblik over den er det så godt som umuligt at fremskaffe, mener Anders Elbak, fordi der konstant dukker nye virksomheder op samtidig med, at andre lukker.

- It-brokerne, som de kaldes, udgør et gråt marked. Der er flere seriøse virksomheder, men der har været og er andre, jeg ikke vil give det prædikat. Virksomhederne lever i høj grad af en meget høj omsætning og en lille indtjening på det enkelte produkt, siger han.

Useriøse brokereIfølge Anders Elbak havner en stor del af it-partierne i de baltiske lande, det øvrige Østeuropa og i Mellemøsten. Der er typisk tale om lande, der endnu ikke har de helt samme teknologiske traditioner som i Vesten.

It-leverandørerne har, ifølge analytikeren, blandede følelser over for brokerne.

På den ene side kan handelen betyde, at leverandørerne, indirekte, får adgang til markeder, de ellers ikke ville få adgang til.

På den anden side kan de komme til at konkurrere med sig selv, hvis partierne havner i de almindelige afsætningskanaler.

Hertil kommer, at nogle useriøse brokere, ifølge Anders Elbak, godt kan finde på at handle med kopiprodukter.