Brødrene Købmænd

Brødrene Løvbjerg er ikke Danmarks mest kendte købmænd, men nu scorer de igen tre-cifret milliongevinst i en branche, som både far og farfar advarede dem imod.

Far, Carsten Løvbjerg (th.) og søn, Erik Løvbjerg. Hvad, de har tjent på at sælge deres andel af Rema 1000-kæden, investerer de nu i et nyt supermarkedskoncept.<br> Foto: Martin Dam Kristensen <p><br> Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>PROFIL

De er ikke helt så store som Coop med Brugsen, Kvickly osv. og Dansk Supermarked med Bilka, Føtex og Netto, men i hverfald i det vestlige Danmark er Brødrene Løvbjerg sikre på tredjepladsen, og nu dementerer de endnu en gang, at der ikke skulle kunne tjenes penge på dagligvarehandel.

For ti år siden solgte brødrene halvdelen af deres lille lavpris-kæde Prisma til den norske discountkonge Odd Reitan for omkring 100 mio. kr., og i denne uge gik også den anden halvdel til Reitan, der dermed selv ejer alle 105 Rema 1000-butikker i Danmark. Anden halvdel kostede angiveligt mindst 200 mio. kr.

Men hvis nogen skulle tro, at brødrene derefter læner sig tilbage med et lettelsens suk over at være kommet ud af branchen, mens tid er, tager de fejl. Pengene skal reinvesteres i butiksbranchen, selvom både far og farfar advarede mod købmandsbranchen!

Købmænd alle sammen
Faktisk er det lidt indviklet at redegøre for, hvem Brødrene Løvbjerg er, for strengt taget er det ligesom i Hollywood »toeren«, der er i gang, og i kulissen huserer også en anden Løvbjerg-købmandsfamilie. Fætterens!

Historien begynder med en gårdejer i Give i Midtjylland, der åbner en lille købmandsforretning i Horsens. Hans tre sønner Carsten, Karl og Hans Jørgen får deres opdragelse i bagbutikken og arbejder selv døgnet rundt med at fylde poser, feje og løbe byærinder.

»Få jer en ordentlig uddannelse, og lad være at blive købmænd,« lød det altid fra faderen, så den ældste af sønnerne, Carsten, i dag 77 år, tog sig en uddannelse som bankmand, og fik senere arbejde i organisationen De Samvirkende Købmænd.

Supermarked
Men i 1959 blev han alligevel ulydig.

Han havde været på studietur med DSK i USA og kom hjem, fast besluttet på at lave Jyllands første moderne supermarked.

Faderen og den ene lillebror Hans Jørgen, der selv var blevet købmand i 1951, ville ikke være med fra starten, men han fik den anden bror, Knud med på ideen. Og kapitalen kom bl.a. fra bankrådgiveren, den senere legendariske topchef for Jyske Bank, Poul Norup, der også kendte en passende adresse: Lokaler på Torvet i Silkeborg.

Løvbjerg Supermarked i Silkeborg var en realitet et halvt år før Dansk Supermarkeds Herman Salling kom hjem fra USA med de Føtex-planer, der overraskede hans far!

Discountbølgen
Løvbjerg blev den helt store supermarkedskæde i Jylland, hvor den største konkurrent i de første år blev FDBs Kvickly-butikker, og »Brødrene Løvbjerg A/S« var også blandt de første til at lave discountbutikker - først og fremmest for at tage kampen op mod den fremstormende tyske Aldi-kæde.

Mange troede, at det var ved at være slut med Brødrene Løvbjerg, da Odd Reitan fik lov til at købe halvdelen af deres Prisma-kæde, for Carsten Løvbjerg havde nået normal pensionsalder, og han havde også sagt til sine sønner, at de skulle holde sig fra købmandsbranchen.

Men noget overraskende er et nyt hold Brødrene Løvbjerg nu på plads.

Advokaten
Carsten Løvbjergs ældste søn Erik Løvbjerg, i dag 47 år, var efter sin opvækst i bagbutikkerne blevet en dygtig erhvervsadvokat og partner i det mellemstore Århus-firma Abel og Skovgård Larsen, men bl.a. advokatarbejde for familieforetagendet trak.

Og efter seks år, hvor han arbejdede mere og mere for familieforetagendet, har han nu frasagt sig sin advokatbestalling, og efter fem års »efteruddannelse« fået sin fars tilladelse til at kalde sig »købmand«.

Lillebror Jan, 45 år, omtales ikke på samme måde som købmand, men også han er dybt inde i forretningerne med sit speciale - finansiering, og farmand, Carsten Løvbjerg møder i øvrigt stadig hver eneste formiddag i hovedkvarteret i Horsens og gør sig nyttig.

Fætteren
Som om denne artikel ikke allerede har Løvbjerg-købmænd nok, så tager vi lige en til: Mens Brødrene Løvbjerg voksede sig gennem Jylland og Fyn, fik de en skrap ny konkurrent i Esbjerg-Vejle-købmændene Kjeld Droob og John Hanssen, der bl.a. lavede Fakta-kæden, der i dag indgår i Coop.

En af deres vigtigste medarbejdere var brødrenes fætter, Arne Løvbjerg, i dag 60 år, der fik sit første kendskab til købmandsbranchen ved de løvbjergske fætter-kusine-fester i Give.

Han fik et direktørjob hos en gros-firmaet Brødrene Justesen (1969-81) og blev derefter direktør i Droob og Hanssens firmaer, men de seneste år har han haft sine egne forretninger som ETS Euro Trade i Vejle og bestyrelsesposter i bl.a. Harald Nyborgs Jem & Fix-byggekæde.

Behøver vi at fortælle, at også en af Arne Løvbjergs to sønner har startet eget firma?