Britiske virksomheder har mistet tilliden til fremtiden

Brexit har taget modet fra de britiske indkøbschefer, viser det seneste PMI-tal, der samtidig indikerer, at negativ vækst i den britiske økonomi er under opsejling.

Brexit har gjort et stort indtryk i den britiske industri- og servicesektor og har efterladt virksomhedernes indkøbschefer med et eftertrykkeligt sortsyn på fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brexit har gjort et stort indtryk i den britiske industri- og servicesektor og har efterladt virksomhedernes indkøbschefer med et eftertrykkeligt sortsyn på fremtiden.

Det er konklusionen på det seneste PMI-tal fra Storbritannien, som i anledning af Brexit er offentliggjort før tid. PMI-tallet falder i juli fra 52,4 til bare 47,7 hvilket er det laveste niveau siden finanskrisen i 2009. Straks efter offentliggørelsen dykkede pundet over for dollar og euro.

PMI-tallet viser indkøbschefernes forventninger til fremtiden, hvor værdien 50 markerer status quo. Et tal over 50 viser optimisme, mens et tal under 50 viser et negativt syn på fremtiden.

»Det var nok ikke helt overraskende, at Brexit ville ramme britisk økonomi hårdt, og dagens foreløbige PMI-tal for juli bekræfter, at det bestemt må siges at være tilfældet. Den sammensatte PMI-indikator faldt således fra 52,4 til bare 47,7 i juli, hvilket var væsentligt værre end frygtet og det laveste niveau siden april 2009,« skriver cheføkonom i Handelsbanken i Jes Asmussen en kommentar.

Han tilføjer:

»De svage PMI-tal indikerer en betydelig risiko for, at Brexit afstemningen vil kaste britisk økonomi ud i recession, hvor det aktuelle niveau for PMI signalerer negativ vækst i 3. kvartal i omegnen af 0,4 procent«.

Fokus på Bank of England

Også Mikael Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank forventer, at den britiske økonomi vil ryge i recession i andet halvår som følge af faldende investeringer og lavere forbrugsvækst. Endvidere kan de dystre PMI-tal føre til handling fra Bank of England ved det næste møde den 4. august, forventer han.

»Efter seneste møde, hvor Bank of England signalerede, at de mente, at det nok ville være nødvendigt at lempe pengepolitikken, så har en række taler fra individuelle komitémedlemmer indikeret en stor splittelse.  Vi tror dog, at PMI-tallene bekræfter flertallet af komitémedlemmer, at det er nødvendigt at lempe pengepolitikken markant til august for at understøtte økonomien,« siger Mikael Milhøj.

Tidligere i dag er der kommet tilsvarende PMI-tal for Tyskland, Frankrig og euroområdet. Overordnet set var tallene bedre end ventet.

 

Flere tæsk til pundet

Efter de skuffende PMI-tal for den britiske økonomi er pundet blevet svækket yderligere. Efter Markit offentliggjorde tallene faldt det britiske pund fra 1.3291 til 1.3086 i forhold til dollaren.

»Pundet svækkes umiddelbart efter offentliggørelsen af PMI-tallene. Det er et udtryk for, at sandsynligheden for pengepolitiske lempelser er steget,« siger Kim Blindbæk, der er makroanalytiker i Sydbank.