Britiske boligpriser boomer

Optur: Huspriserne i Storbritannien stiger med rekordagtig fart. Flere analytikere frygter, at der venter et kollaps forude. Boligboomet er særlig markant i London, hvor det især er en god forretning at købe ejendomme med det formål at leje dem ud.

LONDON

Mark Purves på 32 år bor i den nordlige del af London i et par uger endnu. Han er så småt begyndt at vænne sig til tanken om at syv år i den britiske hovedstad skal skiftes ud med et lille hus på landet, tæt ved Oxford.

»Jeg elsker London, men jeg har ikke lyst til at blive ved med at betale den skyhøje husleje,« siger Mark Purves, der arbejder i en international investeringsbank i City.

Han er vant til at bo tæt på sit arbejde, men huslejen på godt over de 13.000 kroner om måneden for en treværelses, har fået ham til at se sig om efter sit eget hjem sammen med kæresten Catherine.

»Hver måned betaler vi så mange penge til noget, som ikke er vores. Derfor har vi valgt at købe. Selv om det bliver hårdt for mig at skulle sidde i toget i flere timer frem og tilbage hver dag for at komme på arbejde,« siger han.

Parret siger, at et hus i London var langt uden for deres økonomiske rækkevidde, og derfor faldt valget på Oxford, der ligger lidt over halvanden time væk fra det centrale London i tog.

London er dyrest

Mark Purves er ikke den eneste, der har opdaget, at huslejepriserne i London har nået uanede højder.

I sidste uge offentliggjorde det britiske realkreditinstitut Nationwide sine seneste statistikker, der viser at prisstigningen på boligmarkedet alene i april måned steg med 3,4 procent, og at værdien af boligerne på et enkelt år er steget med 16,5 procent.

Det britiske boligmarked har ikke set så voldsom en stigning, siden sidst i 80erne under jernladyen Thatchers regering.

Dengang brast boligboblen med et massivt kollaps først i 90erne, og frygten for, at historien vil gentage sig selv, har fået flere økonomiske analytikere til at være på vagt over for boligprisernes optur samt det faktum, at huspriserne allerede nu er strakt til det yderste.

»Jo længere tid boomet fortsætter, jo større er risikoen for et kollaps,« siger en investeringskonsulent fra Capital Invest, der rådgiver om økonomi og huskøb.

Dyrt første gang

Det er netop købere som Mark Purves, der i sidste ende kan få boomet til at stoppe.

Undersøgelser viser, at det efterhånden er ved at blive alt for dyrt for førstegangskøbere overhovedet at få foden indenfor på det eftertragtede boligmarked.

Gennemsnitsalderen for nye boligejere er i de seneste ti år steget til 34 år og omkring en fjerdedel af de adspurgte midt i tyverne tror ganske enkelt ikke på, at de om ti år vil have råd til at sætte foden under bordet i deres eget hjem.

Det vil i løbet af tre til fire år få efterspørgselen til at falde og i trit med den huspriserne.

Boligboomet er særligt markant i London, hvor det især er en god forretning at købe ejendomme med det formål at leje dem ud. Det, sammen med den stadig voksende tilflytning til den britiske hovedstad, har været med til at presse priserne i vejret.

Men det er netop de konstante faktorer, der kan tyde på, at priserne snarere vil stabilisere sig på længere sigt, end ende i et kollaps, mener Nationwide.

Ifølge Nationwide udgør huslejen omkring 25 procent af den gennemsnitlige britiske indkomst. Det er ret beskedent i forhold til, hvad det tidligere kostede at tage et huslån.

I 80erne udgjorde renteudgifterne en høj andel af lønningerne, og derfor udhulede den høje inflation gældsbyrden. Det betød, at boligejerne i løbet af få år kunne købe et endnu dyrere hus.

Nu skal gælden betales tilbage i virkelige penge.

I dag koster det mindre at optage et huslån, men gældens vedvarende karakter vil lægge en dæmper på folks muligheder for at sætte sig i dyrere hjem.

Mark Purves har heller ikke planer om at sætte sig dyrere foreløbig.

»Det her var, hvad vi havde råd til. Men jeg håber og tror på, at boligpriserne fortsat vil stige. Det var en af grundene til, at vi valgte at købe nu,« siger han.

erhverv@berlingske.dk