Britisk regering taber i vigtig brexit-sag - pundet stiger

Englands landsretsdommere: Britisk regering kan ikke tage beslutning om brexit uden om parlamentet. Regeringen appellerer sagen.

Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Englands landsret siger i en afgørelse, at den britiske regering er nødt til at få parlamentets godkendelse for at kunne iværksætte proceduren, der fører til udmeldelse af EU. Pundet stiger med et procentpoint over for dollar og euro, ligesom FTSE 250 er oppe med godt en procent.

Regeringen har valgt at appellere afgørelsen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

En advokat for regeringen oplyser, at højesteret allerede har afsat dagene fra 5. til 8. december til at behandle sagen.

Den britiske premierminister, Theresa May, har tidligere slået fast, at hendes regering vil indlede formelle forhandlinger om en skilsmisse med EU senest i marts 2017.

Spørgsmålet har været, om parlamentet har det sidste - og afgørende - ord om det vigtige spørgsmål.

Mod sædvane havde landsretten ikke sendt et udkast til dommen ud til advokater i sagen. Det skyldes ifølge avisen The Guardian, at man ville undgå læk af afgørelsen, der kan påvirke de finansielle markeder.

Medlemmer af det britiske parlament mener, at magten til at afgøre briternes EU-skæbne ligger i folkeforsamlingen - og ikke hos regeringen.

Sagen er ikke klart defineret i EU-traktaten, hvor man kan læse, at ethvert medlemsland kan forlade EU "i overensstemmelse med dets egne forfatningsmæssige bestemmelser."

Den britiske forfatning har ingen paragraffer om dette usædvanlige spørgsmål. Derfor har det ført til stor debat, og midt i oktober var der høring i sagen.

Afgørelsen torsdag ventes anket, skriver The Guardian. Sagen vil så - også mod sædvane - gå direkte i højesteret.